25.11.11

Μειώνονται έως 35% οι αποδοχές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ

YΠO την απειλή της παύσης των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό οι διοικήσεις των εισηγμένων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών θα πρέπει να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, ώστε το σύνολο των μέσων αποδοχών των εργαζομένων να μην υπερβαίνει το 65% των αποδοχών που λάμβαναν το 2009.
Το Yπουργείο Οικονομικών, με εγκύκλιο που δημοσιοποίησε, μειώνει έως και 35% τις συνολικές αποδοχές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ που ελέγχει το Δημόσιο. Εξαιρούνται τα ΕΛΠΕ και ο ΟΤΕ. Οι περικοπές αφορούν το σύνολο των αποδοχών (τακτικές και έκτακτες αποδοχές, επιδόματα, δώρα, αποζημιώσεις κ.ά.) για το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου κ.λπ. Αντιθέτως δεν συνυπολογίζονται οι αποδοχές που καταβάλλονται για συμβάσεις έργου ή παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών, καθώς και στα μέλη του δ.σ.
Το πρώτο στάδιο των περικοπών θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου, με ανώτατο όριο μείωσης 25%, ενώ οι μειώσεις θα συνεχιστούν και την ερχόμενη διετία προκειμένου συνολικά να υπάρξει συρρίκνωση αποδοχών κατά 35% έναντι του 2009.
Εάν μετά τις περικοπές το μέσο κατά κεφαλήν κόστος των πάσης φύσεως αποδοχών, επιδομάτων κ.λπ., εξαιρουμένων των εργοδοτικών εισφορών, είναι μικρότερο των 1.900 ευρώ κατά μήνα, ισχύει ως όριο αυτό των 1.900 ευρώ μηνιαίως.
Επομένως, εάν οι εταιρίες προβαίνοντας σε μείωση, π.χ. 30% (και όχι 35%) του κόστους μισθοδοσίας τους σε σχέση με το αντίστοιχο κόστος την 31.12.2009, επιτυγχάνουν να έχουν μέσο κατά κεφαλήν κόστος ίσο των 1.900 ευρώ, τότε περιορίζονται στη μείωση αυτή και δεν προβαίνουν σε μείωση ίση με το 35%.
Από την εφαρμογή των διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου για το ενιαίο μισθολόγιο, εξαιρούνται ανώνυμες εταιρίες και θυγατρικές τους εφόσον συντρέχουν σωρευτικά οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Το Δημόσιο ή τα νομικά πρόσωπα διορίζουν ως μέτοχοι μόνα ή από κοινού την πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου,
• το Δημόσιο είναι πλειοψηφών μέτοχος και
• η διοίκηση της επιχείρησης δεν ασκείται από τον μέτοχο της μειοψηφίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ανώτατο όριο αποδοχών και πρόσθετων παροχών για τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον διοικητή των εισηγμένων ΔΕΚΟ που σήμερα ανέρχεται στα 5.856,05 ευρώ μηνιαίως, μπορεί να διπλασιαστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του καθ'Α ύλην αρμόδιου υπουργού
Σε κάθε περίπτωση, οι διοικήσεις των εισηγμένων ΔΕΚΟ θα πρέπει κάθε τρίμηνο να παρέχουν στοιχεία για το μισθολογικό τους κόστος στο Yπουργείο Οικονομικών. Εάν δεν συμμορφωθούν, τότε απειλούνται με περικοπή της κρατικής επιχορήγησης. Εάν υπερβούν τα επιτρεπτό όριο του μισθολογικούς κόστους, τότε θα πρέπει να προβούν σε ανάλογες περικοπές το επόμενο τρίμηνο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου