10.11.11

Προετοιμάζεται για τον χειμώνα η Περιφέρεια Πελοποννήσου !

Καθρέφτη της σύγχρονης κοινωνίας χαρακτήρισε το επίπεδο της πολιτικής προστασίας ο Περιφερειάρχης κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ενόψει της χειμερινής περιόδου στην έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό και την καλύτερη προετοιμασία ενόψει της χειμερινής περιόδου, αλλά και τη μεταφορά της κεκτημένης εμπειρίας.
Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης εξήρε αρχικά το επίπεδο λειτουργίας της πολιτικής προστασίας κατά τη θερινή περίοδο, δηλώνοντας για την πυροσβεστική και αστυνομική υπηρεσία ότι «διαπίστωσα προσωπικά με ιδιαίτερη ικανοποίηση το πάθος, το ιδιαίτερο πείσμα και το φανατισμό των επικεφαλείς να μπαίνουν στη μάχη στην αντιμετώπιση ακραίων φαινομένων της θερινής περιόδου».
Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης ζήτησε τη βελτίωση ακόμη περισσότερο του επιπέδου συντονισμού, των τεχνικών υπηρεσιών και τεχνικών υποδομών, την άμεση ενημέρωση από τις υπηρεσίες προς την κεντρική διεύθυνση, την ενέργεια μικρών δράσεων για άμεσα αποτελέσματα και την άμεση επαφή του κεντρικού συντονιστή με την αστυνομία και την πυροσβεστική.
Στο επίπεδο του εξοπλισμού ο κ. Τατούλης ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν περίπου δύο εκατομμύρια ευρώ στην αστυνομία, ενώ χαρακτήρισε παράλειψη τη μη ύπαρξη αντίστοιχου κωδικού για την πυροσβεστική, για την οποία θα γίνει πρόβλεψη κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ.
Για το ζήτημα των σεισμών ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε την ενίσχυση των υποδομών στην Κορινθία και τη Μεσσηνία, περιοχές στις οποίες παρουσιάζεται εντονότερα το φαινόμενο, σε συνεργασία μάλιστα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για μεταφορά σχετικής δομής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Ο κ. Τατούλης ζήτησε από τους Αντιπεριφερειάρχες να έρθουν σε συνεννοήσεις με τους Δημάρχους για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού συντονισμού, ενώ επέστησε την προσοχή στον καθαρισμό των φρεατίων απορροής υδάτων. «Πρέπει ο καθένας μας να αναλάβει τις ευθύνες του», τόνισε ο Περιφερειάρχης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς στους πολίτες θα λέμε πάντα την αλήθεια». Για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων ζήτησε ο κ. Τατούλης τη διατήρηση των οδικών αξόνων ορεινών και μη ανοιχτών και προσβάσιμων, «για να δείξουμε στους τουρίστες πόσο όμορφη είναι το χιόνι και πόσο όμορφα είναι τα τοπία μας», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Ζήτησε επίσης από την αστυνομία την αυστηρή εφαρμογή των αποφάσεων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν και να ενημερώσει τους παραβάτες για τις προβλεπόμενες κυρώσεις. Βασική προτεραιότητα του Περιφερειάρχη είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, είτε συμπατριωτών, είτε επισκεπτών.
Ο κ. Τατούλης εξήρε επίσης το ήθος και την προσφορά των εθελοντικών οργανώσεων, οι οποίες αποδείχθηκαν έτοιμες ανά πάσα στιγμή να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όποτε απαιτήθηκε. Για την περαιτέρω βελτίωσή τους ζήτησε από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να γίνει ειδική συνάντηση με τις εθελοντικές ομάδες, αλλά και ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των υπηρεσιών για την πολιτική προστασία, ενώ, σύμφωνα με την εντολή που έδωσε ο κ. Τατούλης, η αστυνομία και η πυροσβεστική θα πρέπει να ετοιμάσουν ένα σχέδιο άσκησης πολιτικής προστασίας σε περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως χιονοπτώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις.
Ο Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Γεωργόπουλος Ηλίας αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου και ανακοίνωσε την έντονη παρουσία της αστυνομίας στο οδικό δίκτυο. Ο Διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Δεσινιώτης Κωνσταντίνος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τους επαίνους του κ. Τατούλη και τόνισε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο συνεργασίας με την αιρετή Περιφέρεια, παρά την αρχική του δυσπιστία στην πρώτη σύσκεψη αρχές του καλοκαιριού από ανάλογες εμπειρίες του παρελθόντος.
Ο κ. Τατούλης έδωσε εντολή στους Αντιπεριφερειάρχες να συνεργαστούν με τους Δήμους για ανταλλαγή απόψεων και συντονισμό στο επίπεδο του κόστους για την ενσωμάτωση της οδηγίας για συμμετοχή των ιδιωτών στους πίνακες αντιμετώπισης των φαινομένων. Ο Περιφερειάρχης έδωσε τέλος εντολή στην αρμόδια Αντιπεριφερειάρχη για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης κα Κωνσταντίνα Νικολάκου να συνεργαστεί με τις αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις για τη δυνατότητα δημιουργίας κοινωνικών μηνυμάτων, τα οποία μέσω του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου, θα ενημερώνουν για τη συμπεριφορά των πολιτών, αλλά και θα παρέχουν τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης για ακραία φαινόμενα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου