12.11.11

Οι Ρώσοι δεν μας δίνουν πετρέλαιο !!

Η Ελλάδα προμηθεύεται πλέον από το Ιράν το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου που χρειάζεται, αδυνατώντας να αγοράσει «μαύρο χρυσό» από χώρες όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν λόγω του «εμπάργκο» που έχει επιβληθεί στις εγγυητικές επιστολές από ελληνικές τράπεζες και της απροθυμίας των ξένων τραπεζών να καλύψουν το κενό φοβούμενες το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας.
Αυτό υποστηρίζει, όπως δημοσιεύει η imerisia.gr,το πρακτορείο Reuters σε χθεσινό -αποκλειστικό- ρεπορτάζ του, επικαλούμενο traders από το Λονδίνο. Οι ελληνικές εταιρείες, ωστόσο (ΕΛ.ΠΕ. και Motor Oil) με τις οποίες επικοινώνησε η «Η», υποβαθμίζουν το θέμα, δηλώνοντας ότι προμηθεύονται πετρέλαιο και από άλλες χώρες, χωρίς να αρνούνται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης λόγω του θέματος με τις εγγυητικές. Κύκλοι των ΕΛ.ΠΕ. δήλωσαν ότι προμηθεύονται πετρέλαιο από Ιράν, Σαουδική Αραβία, Ρωσία και από τη Λιβύη, παραδεχόμενοι παράλληλα ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη χρηματοδότηση, καθώς αρκετοί ξένοι traders και τράπεζες του εξωτερικού δεν δέχονται εγγυητικές των ελληνικών τραπεζών. Από τη Motor Oil, πάλι, επισημάνθηκε ότι η εταιρεία προμηθεύεται πετρέλαιο «από αραβικές χώρες», ενώ τονίστηκε ότι ο προσανατολισμός του ομίλου (που αντλεί το 70% των εσόδων του από εξαγωγές) αμβλύνει σε κάποιο βαθμό τις δυσκολίες χρηματοδότησης.
Στροφή εσχάτου ανάγκης
Οι πηγές του Reuters υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έχει στραφεί στο Ιράν ως προμηθευτή πετρελαίου «εσχάτου ανάγκης», παρά την αυξανόμενη πίεση που δέχεται από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον να περιορίσει τις συναλλαγές της με τη χώρα, στο πλαίσιο της εκστρατείας της Δύσης κατά του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης. Από την ελληνική πλευρά, πάντως, αποδίδουν το δημοσίευμα και σε γεωπολιτικά παιχνίδια.
Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, «πάνω από δυο δωδεκάδες» traders μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών και οίκων, που δραστηριοποιούνται στις αγοραπωλησίες πετρελαίου, υποστηρίζουν ότι η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης έχει υποχρεώσει την Ελλάδα να σταματήσει να αγοράζει πετρέλαιο από τη Ρωσία, το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν τους τελευταίους μήνες. «Δεν είναι ότι (οι Έλληνες) δεν πληρώνουν, έχουμε σταματήσει να συναλλασσόμαστε μαζί τους για προληπτικούς λόγους», δηλώνει trader πετρελαϊκού οίκου, ενώ άλλος συνάδελφός του επισημαίνει ότι
«Δεν μπορούσαμε να βρούμε καμία τράπεζα να χρηματοδοτήσει συμφωνίες προμήθειας πετρελαίου στην Ελλάδα και χάσαμε κάποιες καλές ευκαιρίες εκεί». H Ελλάδα που δεν παράγει πετρέλαιο, εξαρτάται από τις εισαγωγές και το 2010 εισήγαγε το 46% των συνολικών προμηθειών της σε αργό από τη Ρωσία, το 16% από το Ιράν, 10% από τη Σαουδική Αραβία, 10% από το Καζακστάν, 9% από τη Λιβύη και 7% από το Ιράκ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου