23.12.11

Μπαλάκι οι ευθύνες για το φιάσκο στην Εγνατία - Σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού και των τελευταίων οδηγών - 53 χωριά χωρίς ρεύμα σε όλη τη χώρα

- Στο κρύο και στην παγωνιά εκατοντάδες οδηγοί όλη τη νύχτα
- Παραμένουν εγκλωβισμένα λίγα ΙΧ και φορτηγά
- Μέχρι το μεσημέρι θα ανοίξει ο δρόμος λέει ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας στο NewsIt
- Μόνο με αλυσίδες η κίνηση στην Πάρνηθα, από το Τελεφερίκ και πάνω
- Μάχη με το χρόνο για να αποκατασταθούν οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση
- Υποχωρεί από το απόγευμα η κακοκαιρία


Φταίει ο κακός (μας) ο καιρός, το ξερό μας το κεφάλι ή μήπως η αδυναμία διαχείρισης ενός κύματος κακοκαιρίας; Η Εγνατία οδός, ο πιο σύγχρονος δρόμος της χώρας, ο δρόμος που πληρώνουμε όλοι από την τσέπη μας έγινε μέρος... μαρτυρίου για εκατοντάδες ανθρώπους που είτε από δικό τους λάθος (γιατί δεν είχαν αλυσίδες) είτε από λάθη τρίτων, έμειναν περισσότερες από 15 ώρες εγκλωβισμένοι στο κρυο και την παγωνιά, με τη βενζίνη να τελειώνει, χωρίς νερό.
Μοιραία, όλοι σήμερα ψάχνουν να βρουν ποιος φταίει. Η περιφέρεια λέει η Εγνατία δεν έπρεπε να κλείσει. Δεν δικαιολογείται. Και η εταιρία που διαχειρίζεται το δρόμο τα ρίχνει στον καιρό και στους άπειρους οδηγούς που δεν ακούν τους τροχονόμους. Μπαλάκι οι ευθύνες ξανά. Δεν είναι η πρώτη, δε θα είναι και η τελευταία φορά.
Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανοίξει ο δρόμος και θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία. Όπως δήλωσε στο NewsIt ο Πρόδρομος Ασλανίδης, υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας «αυτή την ώρα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού και των τελευταίων οδηγών από το σημείο (από τον κόμβο του Κοίλου ως τον ανισόπεδο κόμβο Ξηρολίμνης). Πρόκειται κυρίως για οδηγούς φορτηγών».
Ο κ. Ασλανίδης παραδέχτηκε ότι αν και τα καιρικά φαινόμενα ήταν έντονα, δε δικαιολογείται το γεγονός πως τμήματα του πιο σύγχρονου δρόμου της χώρας έκλεισαν και έπρεπε να γίνει εκτροπή της κυκλοφορίας και τελικά να εγκλωβιστούν εκατοντάδες οδηγοί για περισσότερες από 20 ώρες μέσα στο κρύο.

Και μπορεί η περιφέρεια να είναι αισιόδοξη πως ο δρόμος θα ανοίξει σύντομα, αλλά αυτή την αισιοδοξία δεν τη συμμερίζεται ο διευθυντής διαχείρισης οδικού δικτύου Εγνατίας Οδού, Θανάσης Ματθαίου. «Τα φαινόμενα παραμένουν έντονα, η επιχείρηση είναι σε εξέλιξη και δεν είμαι σε θέση να πω πότε θα ανοίξει ο δρόμος», είπε στο NewsIt.

Όσο για το τι φταίει κι έκλεισε ο δρόμος; Ο καιρός. «Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να τα βάλεις με το ανεμοσούρι στο συγκεκριμένο σημείο», τόνισε, σημειώνοντας πως εκτός από τον κακό καιρό, φταίει και οι άπειροι οδηγοί, που παρά το γεγονός πως η Τροχαία προσπαθεί να τους εκτρέψει από τον κόμβο της Καλαμιάς, δεν υπακούουν και μπαίνουν στο κομμάτι που έχει πρόβλημα (μήκους 12 χιλιομέτρων) παρά την απαγόρευση.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Θεόδωρος Μπούφης, δήλωσε στο NewsIt ότι ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος στο τμήμα Ξηρολίμνη-Βατερό-Κοζάνη-Κοίλα και από εκεί εκτρέπεται η κυκλοφορία. Το πρόβλημα είναι κυρίως στον κόμβο των Καλαμιών. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι το μεσημέρι θα ανοίξει και αυτό το τμήμα, θα καθαριστεί και θα δοθεί στην κυκλοφορία.
Εγκλωβισμένοι για ώρες σε χιόνια - Όλο το χρονικό
Πέντε δάχτυλα χιόνι έπεσαν και ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν και πάλι την ανοργανωσιά και την ξεροκεφαλιά του Έλληνα. Μέρες τώρα οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν πως έρχεται κακοκαιρία με χιόνια στα ορεινά. Κι όμως, κάποιοι αποφάσισαν να κινηθούν σε δρόμο όπου έπεφτε χιόνι, χωρίς να έχουν αλυσίδες μαζί τους. Και «κόλλησαν». Μαζί τους, όμως, «κόλλησαν» και εκατοντάδες άλλοι. Και μάλιστα στον πιο σύγχρονο δρόμο της χώρας, στην Εγνατία. Την οποία πληρώνουν από την τσέπη τους οι Έλληνες φορολογούμενοι.



Και όχι μόνο αυτό, αλλά ένας άνθρωπος έχασε και τη ζωή του! Οδηγός που είχε εγκλωβιστεί, κατέβηκε από το αυτοκίνητό του να δει τι συμβαίνει και μια νταλίκα τον παρέσυρε, τραυματίζοντάς τον θανάσιμα!

Αλλά ακόμη κι αν φταίει αυτός που βγήκε στο δρόμο χωρίς αλυσίδες, που είναι άραγε εκείνοι που είναι αρμόδιοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς; Και γιατί έπρεπε εκατοντάδες οδηγοί να μείνουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 22 ώρες στην παλιά Εθνική Κοζάνης-Γρεβενών; Ανάμεσα στους εγκλωβισμένους υπάρχουν και παιδιά, ενώ οδηγοί καταγγέλλουν ότι η Τροχαία δεν απαντούσε στις κλήσεις τους. "Μας εγκατέλειψαν. Δεν έχουμε ούτε νερό" λένε που βρίσκονται στο σημείο, ενώ η βενζίνη έχει αρχίσει να τελειώνει αφού πολλοί ήταν εκείνοι που κράτησαν ανοιχτές τις μηχανές για να μπορούν να ζεσταθούν!

Σε άλλο σημείο της Κοζάνης, τα ανεμοσούρια εγκλώβισαν για ώρες περίπου 700 οδηγούς, αλλά εκείνοι κατάφεραν να απεγκλωβιστούν και τους μετέφεραν σε ξενοδοχεία της πόλης ή σε σχολεία.
Ακόμη και σήμερα το πρωί, τμήματα της Εγνατίας οδού στο ύψος της Κοζάνης παραμένουν κλειστά, ένα ακόμη μεγάλο ερώτημα που προκύπτει: πως ο πιο σύγχρονος δρόμος της χώρας έκλεισε με τα πρώτα χιόνια και γιατί άφησαν τους οδηγούς να πληρώσουν διόδια, να περάσουν και τελικά να εγκλωβιστούν!

Που χρειάζονται αλυσίδες
Με αλυσίδες και χιονολάστιχα γίνεται η κίνηση στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, ορεινό δίκτυο της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, ενώ και σήμερα δε θα λειτουργήσουν τα σχολεία σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά και Πτολεμαΐδα.

Με αλυσίδες διεξάγεται, εξαιτίας χιονόπτωσης ή παγετού, η κυκλοφορία σ' όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο της Καστοριάς, της Κοζάνης, της Φλώρινας και των Γρεβενών. Επίσης, αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων στο νομό Πέλλας και προς τα χιονοδρομικά κέντρα Καϊμακτσαλάν στο όρος Βόρας της Πέλλας, 3-5 Πηγάδια και Σέλι της Ημαθίας.

Εξάλλου, με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ' όλο το επαρχιακό ορεινό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης και στον επαρχιακό δρόμο Ζεγκλιβερίου - Πετροκέρασα, ενώ κλειστός παραμένει ο επαρχιακός δρόμος Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη. Αλυσίδες χρειάζονται, ακόμη στην εθνική οδό Σερρών - Θεσσαλονίκης και στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο των Σερρών.

Με δυσκολία και μόνο με αλυσίδες γίνεται η κίνηση και στους δρόμους Λαμίας-Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα και Λαμίας-Καρπενησίου, κυρίως λόγω του παγετού.
Aντίθετα χωρίς αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας-'Αμφισσας, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει στο εθνικό οδικό δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο της Φθιώτιδας αναμένεται τα μηχανήματα των δήμων τις επόμενες ώρες να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία, κυρίως στο ορεινό δίκτυο.
Το χιόνι στην Ευρυτανία και στη δυτική Φθιώτιδα έχει ξεπεράσει τους 70 πόντους, ενώ στην περιοχή του Δομοκού τους 30 πόντους, ενώ από τους πρώτους πρωϊνές ώρες και μετά, συνολικά, παρατηρείται ύφεση της κακοκαιρίας. (Διαβάστε εδώ την αναλυτική ενημέρωση της Τροχαίας)

Περιοχές στο σκοτάδι - Δε μπορεί να φτάσει η ΔΕΗ!
53 χωριά σε όλη την Ελλάδα έχουν βυθιστεί εδώ και ώρες στο σκοτάδι. Πρόκειται για
- 15 χωριά στα Γιάννενα, κοντά στο Μουζάκι και το Δελβινάκι
- στην Κόνιτσα
- 25 χωριά στην Καρδίτσα
- 6 χωριά στη Ναύπακτο
- 1 χωριό στην Καστοριά
- 5 χωριά στη Σέβη Κοζάνης

Όπως δήλωσε στο NewsIt ο διευθυντής επικοινωνίας της ΔΕΗ, Κίμων Στεργιώτης, τα συνεργεία της ΔΕΗ δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση στους οικισμούς που δεν έχουν ρεύμα. Έξι συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν τις βλάβες στα χωριά της Καρδίτσας και όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα.

Όπως επισημαίνεται από πλευράς της ΔΕΗ, αν οι περιφέρειες καταφέρουν να ανοίξουν τους δρόμους, μέχρι το απόγευμα και ως αργά το βράδυ, τα συνεργεία θα έχουν καταφέρει να αποκαταστήσουν σχεδόν στο σύνολό της την ηλεκτροδότηση.

Στην περιοχή της Καρδίτσας υπάρχουν σημεία με 2 μέτρα χιόνι και τα πέντε συνεργεία της ΔΕΗ που έχουν σταλεί να αποκαταστήσουν τις βλάβες, είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν, ενώ στην περιοχή πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι που δημιουργούν και νέα προβλήματα.
Σε Αγρίνιο και Άρτα υπάρχουν 16 απομακρυσμένοι οικισμοί που επίσης είναι πολύ δύσκολο να φτάσουν τα συνεργεία. Στην περιοχή της Κόνιτσας, στο νομό Ιωαννίνων όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ρευματοδότησης, η ΔΕΗ απο τις 06:00 το πρωί έχει διαθέσει συνεργεία από Κέρκυρα και Άρτα, καθώς μιλάμε για μια περιοχή μέχρι και τα σύνορα με την Αλβανία.

Πρόβλημα με το ρεύμα έχουν και αρκετοί απομακρυσμένοι οικισμοί στην Κοζάνη. Κι εκεί τα συνεργεία δυσκολεύονται να φτάσουν λόγω καιρού. Με λίγα λόγια αν ο καιρός δεν "ανοίξει" πριν πέσει η νύχτα, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα περάσουν δεύτερο βράδυ στο σκοτάδι. Ευτυχώς, τουλάχιστον, οι κάτοικοι δε στηρίζονται για τη θέρμανσή τους σε καλοριφέρ! Υπάρχουν όμως ηλικιωμένοι άνθρωποι και κάποιοι που πήγαν στα χωριά τους για να περάσουν τις μέρες των Χριστουγέννων.

Προβλήματα από την κακοκαιρία υπάρχουν και σε Έβρο-Ροδόπη.

Κανένα πρόβλημα στα λιμάνια
Κανονικά εκτελούνται από το πρωί τα δρομολόγια των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αφού η ένταση των ανέμων σε αρκετές θαλάσσιες περιοχές έχει εξασθενήσει.

Το μοναδιkό πρόβλημα είναι στην Καβάλα, όπου κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση Πρίνου-Καβάλας.

Τι καιρό θα κάνει σήμερα -
Από τα δυτικά και από το απόγευμα θα ξεκινήσει η υποχώρηση της κακοκαιρίας.

Οι πιο χαμηλές θερμοκρασίες στις 14:00
ΜΕΤΣΟΒΟ -3°C
ΦΛΩΡΙΝΑ -2°C
ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ -2°C
ΣΙΑΤΙΣΤΑ -2°C
ΚΑΣΤΟΡΙΑ -1°C

Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό, περιμένουμε σχετική βελτίωση στα δυτικά με λίγες νεφώσεις δηλαδή στην Ηπειρο και στο βόρειο Ιόνιο, αλλά στη δυτική Στερεά Ελλάδα και στη δυτική Πελοπόννησο περιμένουμε τοπικές βροχές και πιθανές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά των περιοχών αυτών αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη όμως χώρα περιμένουμε βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά και στα πεδινά της κεντρικής και βόρειας χώρας όπου τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι και έντονα. Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ύφεση από το απόγευμα και από τα βόρεια και από τη νύχτα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ στο Ιόνιο, 6 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο και στο βόρειο Αιγαίο ακόμη και 9 μποφόρ με προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση, -4 εώς 5 με 6 βαθμούς στη βόρεια Ελλάδα, 0 εως 12 βαθμούς στα κεντρικά, 7 εώς 12 στα νοτιότερα.

ΑΤΤΙΚΗ
Περιμένουμε νεφώσεις και βροχές το πρωί, αρχικά στα βόρεια του νομού και αργότερα σε όλη την Αττική όπου μαλιστά τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν στην Πάρνηθα, στο Κιθαιρώνα, στην Πεντέλη ενώ από το βράδυ θα χιονίσει και στις βορειότερες περιοχές του νομού από τα 600 με 700 μέτρα υψόμετρο και πάνω ενώ θα έχουμε χιονόστρωση από τα 800 μέτρα και πάνω δηλαδή και στον Υμμητό θα έχουμε χιόνια και στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς κελσίου αλλά στα βόρεια προάστια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι βοριάδες θα εξασθενήσουν λιγάκι και θα φτάσουν στον Ευβοϊκό τα 7 μποφόρ ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν 5 με 6 μποφόρ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου