1.12.11

Παρουσίαση του αγωγού φυσικού αερίου Αγ.Θεόδωροι-Μεγαλόπολη !!

Ως τις αρχές του 2012 προβλέπεται να ξεκινήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «'Αγιοι Θεόδωροι - Μεγαλόπολη», που θα τροφοδοτήσει με αέριο τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ αλλά και τα αστικά κέντρα στη διαδρομή διέλευσης. Οι ιδιοκτήτες και οι καλλιεργητές από τα αγροτεμάχια των οποίων θα διέλθει ο αγωγός θα αποζημιωθούν συνολικά με 18,4 εκατ. ευρώ ενώ το έργο προβλέπεται να δημιουργήσει έως 1500 νέες θέσεις εργασίας στους Νομούς Κορινθίας, Αργολίδας, Αρκαδίας από τη δημιουργία δικτύων Φυσικού Αερίου στους τελικούς καταναλωτές.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την παρουσίαση του έργου που έκαναν χθες στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Γ. Παπαρσένος.
Σύμφωνα με την παρουσίαση ο αγωγός θα έχει μήκος 159 χιλιόμετρα, θα περνά από τις ευρύτερες περιοχές της Κορίνθου, του 'Αργους- Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης και θα είναι υπόγειος (2 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους). Προβλέπεται να ξεκινήσει στο τέλος του 2011 - αρχές 2012 και να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013 με συνολικό προϋπολογισμό 130 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Μανιάτης σημείωσε το όφελος για τους καταναλωτές (μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά) που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, δηλαδή την εξοικονόμηση 20 - 60 % σε σχέση με το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ αναφέρθηκε ότι υπάρχουν προοπτικές μελλοντικής επέκτασης του δικτύου στις περιοχές Καλαμάτας, Σπάρτης, Πάτρας, Πύργου.
Στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός οι αποζημιώσεις έχουν ως εξής:
- Αποζημίωση επικειμένων (Row damages). Ο ΔΕΣΦΑ αποζημιώνει το 100% της αξίας των επικειμένων. Η αποζημίωση δίδεται στον ιδιοκτήτη.
- Αποζημίωση διέλευσης γης (ROW leasing). Ο ΔΕΣΦΑ αποζημιώνει κατά 25% της αξίας γης, για την ζώνη εργασίας.
- Αποζημίωση «ηρτημένης» εσοδείας (loss of crops). Ο ΔΕΣΦΑ αποζημιώνει το 100% της απώλειας της ηρτημένης εσοδείας. Η αποζημίωση δίδεται στον καλλιεργητή.
Για τον υπολογισμό λαμβάνεται υπόψη η ποικιλία, η παραγωγικότητα και η ηλικία των συγκεκριμένων καλλιεργειών.
Στο τμήμα 'Αγιοι Θεόδωροι έως Εξαμίλια η ζώνη εργασίας αγωγού είναι 26 μέτρα (σε δενδρώδεις καλλιέργειες και δάση 16 μέτρα) και από Εξαμήλια έως Μεγαλόπολη 20 μέτρα(σε δενδρώδεις καλλιέργειες και δάση 14 μέτρα)
Ενδεικτικά, υπολογίζεται μια μέση τιμή 250Euro/δέντρο για τα εσπεριδοειδή, 350Euro/δέντρο για τους ελαιώνες και 5.100Euro/στρέμμα για τους αμπελώνες. Σημειώνεται ότι οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ελαιόδενδρα, εσπεριδοειδή, κλπ) μπορούν να επαναφυτευθούν σε απόσταση μόλις 4 μέτρων από τον άξονα του αγωγού ενώ οι μονοετείς καλλιέργειες και τα αμπέλια, μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται πάνω από τον αγωγό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου