8.12.11

"Επίκαιρα" - "Καραμανλής - off the record" !!

Άγνωστες πτυχές της προσωπικότητας και της πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, από το Βατοπέδι μέχρι το σχέδιο Ανάν και από τα "Δεκεμβριανά" μέχρι το "βασικό μέτοχο" ξετυλίγονται σε βιβλίο που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες.
Στο βιβλίο του με τίτλο "Καραμανλής - off the record", αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε το περιοδικό "Επίκαιρα", ο συγγραφέας Μ. Κοττάκης, αναφέρεται σε άγνωστες για το ευρύ κοινό, αλλά ιστορικές σε πολλές περιπτώσεις, πτυχές της 5ετούς διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή.
Με σημαία την έκφραση "σεμνά και ταπεινά", ο πρώην πρωθυπουργός είχε θέσει ψηλά τον πήχη στη "μάχη" κατά της διαπλοκής. Στην υπόθεση των "ιερών ανταλλαγών" μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και Δημοσίου, ο κ. Καραμανλής εκμυστηρεύτηκε στον ίδιο τον συγγραφέα:
"Έχω χάσει την πίστη μου στους Έλληνες. Φεύγω 3 μέρες και 20 άτομα τσακώνονται μεταξύ τους. Εμένα βέβαια δεν μου έχουν κάνει μπαμπεσιά, μεταξύ τους όμως. Περνάμε προς τα έξω την εικόνα ενός διαλυμένου κράτους, γεμάτου σκάνδαλα. Και εντάξει η Siemens είναι. Το Βατοπέδι όμως; Πιστεύεις αλήθειας ότι τα πήρε κάποιος; Αν είναι δυνατόν!".
Το Δεκέμβριο του 2008, κατά τα επεισόδια που ακολούθησαν το θάνατο του Αλ. Γρηγορόπουλου, σε συνάντησή του με τον Ευρ. Στυλιανίδη, ο Κ. Καραμανλής είπε:
"Γνωρίζεις ότι στα επεισόδια πρωταγωνιστούν ξένοι αναρχικοί; Ότι μέσα στη Νομική η βασική γλώσσα συνεννόησης είναι τα Ιταλικά; Γνωρίζεις ότι στο δεύτερο υπόγειο του Πολυτεχνείου κατασκευάζονται 80.000 μολότοφ με βαζελίνη εισαγόμενη από τη Βραζιλία;".
"Η χώρα, η κυβέρνηση και ο Καραμανλής ήταν πλέον στο στόχαστρο ξένων δυνάμεων και μυστικών πρακτόρων, που εφάρμοζαν το γνωστό σχέδιο Πυθία", αναφέρεται στο βιβλίο.
Άλλο Αμερικανόφιλος, άλλο Αμερικανόδουλος
"Το 1995 σε ένα συνέδριο στην Βοστόνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απλός βουλευτής Θεσσαλονίκης τότε, αντιδίκησε πίσω από τις κλειστές πόρτες με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, όταν εκείνα υπέδειξαν ωμά στους συμμετέχοντες να βάζουν πλάτη για τα τουρκικά θέματα και να ρίξουν τους τόνους για τα δικά μας δίκαια", αναφέρει ο συγγραφέας.
"Θυμάμαι ότι σε εκείνο το συνέδριο είχε γίνει μεγάλος καβγάς για τα εθνικά θέματα", αναφέρει ο Καραμανλής στον συγγραφέα.
"Αν δεν σεβαστείτε τα εθνικά μας συμφέροντα για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τότε υπάρχουν οι Ρώσοι και οι Άραβες, στους οποίους μπορούμε να στραφούμε", απάντησε ο Καραμανλής στους διοργανωτές, ώσπου το 2004 πλέον, εξέφρασε τη διαφωνία του με το σχέδιο Ανάν.
Το βιβλίο περιγράφει τις επόμενες κινήσεις του Καραμανλή, από το "Όχι" του Μπους μέχρι την εκδίκηση των ΗΠΑ και το ελληνικό βέτο στις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ διπλωματικές και συμμαχικές σχέσεις, που οδήγησαν στη διαγραφή του από τη λίστα των "συμμάχων".
"Η πατρίδα σωζόταν - Ο Παπανδρέου δεν ήθελε συναίνεση"
"Πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αν είχαμε πάρει εμείς μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ.Η παρτίδα σωζόταν και το έλλειμμα θα διατηρούνταν σε λογικά επίπεδα. Φαντάζεστε τον Καραμανλή με τρόικες πάνω από το κεφάλι του;", αναφέρει ο συγγραφέας επικαλούμενος αναφορές συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού.
Με το χρέος να ανέρχεται στα 280 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2009, τα 130 από τα οποία μας είχαν δανείσει η γερμανική Deutsche Bank και η γαλλική BNP Paribas, "η διαπραγματευτική ισχύς του Καραμανλή απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί θα ήταν εξίσου μεγάλη, σε περίπτωση που μπορούσε να χρησιμοποιήσει το όπλο της στάσης πληρωμών", όμως οι κερδοσκόποι είχαν αντιληφθεί τα επίπεδα ελλείμματος και ετοίμαζαν την επίθεσή τους.
Ο Καραμανλής επικοινώνησε με τον Γιούνκερ που τον συμβούλευσε: "Προσέξτε το χρέος, διότι οι αγορές θα σας δανείζουν με όρους ΔΝΤ", με αποτέλεσμα να δώσει εντολή στον τότε υπουργό Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, να βγει στις αγορές, για να βρει δανεικά.
Η Ευρώπη όμως ζητούσε μόνιμα μέτρα, γι' αυτό αμέσως μετά την επιστροφή του από την τότε Σύνοδο Κορυφής κάλεσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου και τους ζήτησε συναίνεση σε έξι σημεία. Ο Παπανδρέου δεν δέχτηκε.
Στη συνάντηση που είχε με τον Καραμανλή απέρριψε την πρόταση, με το επιχείρημα ότι ο πρωθυπουργός προσπαθούσε να βρει άλλοθι για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές", με αποτέλεσμα τη σταδιακή αποσταθεροποίηση της πολιτικής Καραμανλή, της "δημοφιλίας" του και της οικονομίας της χώρας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου