25.2.12

Φάντασμα ο βουλευτής με το 1 εκ. ευρώ !!

Σε κυκεώνα φαίνεται ότι έχει εμπλακεί η έρευνα για το ποιος είναι ο/η βουλευτής που έχει μεταφέρει στο εξωτερικό 1 εκατομμύριο ευρώ.
Παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων και τις εντατικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και ημέρες, η καταγγελία του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος Π. Νικολούδη δεν δείχνει να επιβεβαιώνεται.
Αυτό τουλάχιστον προέκυψε από μια πρώτη έρευνα που διενήργησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών στους κωδικούς 525 υπόχρεων δηλώσεων πόθεν έσχες που καταθέτουν κάθε χρόνο τις σχετικές δηλώσεις στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Το ακριβές είναι ότι μέσα στο 2011 (τον Μάιο συγκεκριμένα), χρόνο που τοποθετεί ο κ. Νικολούδης την «κίνηση» του εμβάσματος του ενός εκατομμυρίου ευρώ, δεν έχει εντοπι-στεί τέτοια μεταφορά, ούτε για ολόκληρο το ποσό ούτε τμηματικά. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε σε συνειρμούς μήπως ο κ. Νικολούδης έκανε λάθος στην ημερομηνία. Και τούτο γιατί έναν χρόνο νωρίτερα, τον Μάιο του 2010, βουλευτής εκλεγόμενος στη Βόρεια Ελλάδα εμφανίζεται να μεταφέρει δυο εμβάσματα, προς λογαριασμό που ανήκει στη σύζυγό του, σε τράπεζα του Λονδίνου, ποσά όμως που είναι υποδεέστερα του εκατομμυρίου.
Συγκεκριμένα ο εν λόγω βουλευτής, του οποίου η περιουσιακή κατάσταση δικαιολογεί απολύτως τις μεταφορές (πρόκειται δηλαδή για χρήματα που είχαν δηλωθεί σε παρελθούσες χρήσεις του πόθεν έσχες), εμφανίζεται να μεταφέρει στον λογαριασμό της συζύγου του στη Citibank (από το αντίστοιχο εδώ υποκατάστημα της τράπεζας)
1. με ένα έμβασμα 500.000 δολάρια και
2. με άλλο έμβασμα 300.000 ευρώ.
Και τα δυο ποσά υπολείπονται κατά περίπου 300.000 ευρώ του εκατομμυρίου που δήλωσε ο κ. Νικολούδης ότι εστάλησαν στο εξωτερικό, άρα ο συγκεκριμένος βουλευτής δεν ταυτίζεται με τον «κύριο ένα εκατομμύριο ευρώ» του κ. Νικολούδη.
Ο Γ. ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ
Η πολιτική θύελλα πάντως που προκλήθηκε από την καταγγελία του κ. Νικολούδη εξακολουθεί αμείωτη, και χθες εντάθηκε με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Γ. Μιχελάκη, ο οποίος με εξαιρετικά εύγλωττο τρόπο (και πιθανώς και δηλωτικό της πολιτικής προέλευσης του κατόχου του ενός εκατομμυρίου), κάλεσε τον βουλευτή να αυτοαποκαλυφθεί, και παράλληλα να παραιτηθεί. Ολόκληρη η δήλωση του κ. Μιχελάκη είναι η ακόλουθη: «Από τους πολιτικούς σήμερα δεν ζητείται απλώς η νομιμότητα. Ζητεί-ται το παράδειγμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στέλνει λάθος μήνυμα. Οποιος ή όποια και αν είναι οφείλει να παραιτηθεί του βουλευτικού αξιώματος».
Περαιτέρω έρευνα απέδειξε ότι με την καταγγελία του επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος δεν ταυτίζεται ούτε η σύζυγος μέλους του Υπουργικού Συμβουλίου η οποία είναι γνωστή επιχειρηματίας και απέστειλε 1 εκατομμύριο ευρώ σε πολυεθνική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και η οποία κατέχει και ποσοστό των επιχειρήσεών της.
Από την ίδια έρευνα φαίνεται να μην ταυτίζεται ούτε με τον σύζυγο γυναίκας πολιτικού, ο οποίος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά και απέστειλε στο εξωτερικό 650.000 ευρώ.
ΑΠΟ ΚΟΣΚΙΝΟ ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ
Πολιτικά πρόσωπα και συγγενείς τους έστειλαν εμβάσματα άνω του ποσού των 100.000 ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού το 2011.
Αυτό αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. Επίσης διευκρίνισε ότι σήμερα οριστικοποιούνται τα ονόματα και η σχετική λίστα θα σταλεί στον Γ' αντιπρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Αργύ-ρη, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου για το πόθεν έσχες των πολιτικών.
Κατά την άποψή του, αφού διενεργηθεί ο έλεγχος από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική Επιτροπή, στη συνέχεια πρέπει να κληθούν για να δώσουν εξηγήσεις όσοι παρουσιάζουν πρόβλημα και δεν δικαιολογούνται τα ποσά από τις φορολογικές τους δηλώσεις. Ωστόσο, απέκλεισε το εν-δεχόμενο να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα πριν από την ολοκλήρωση της ακρόασης, δεδομένου ότι υπάρχουν συγγενείς πολιτικών οι οποίοι είτε έχουν εμπορικές συναλλαγές με το εξωτερικό είτε εξήγαγαν χρήματα για λόγους υγείας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Επιτροπής Ελέγχου του πόθεν έσχες των πολιτικών που διενεργεί την έρευνα, προς το παρόν δεν προκύπτει η περίπτωση του (της) «εκατομ-μυριούχου βουλευτή» και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εγκαλέσουν τον αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Νικολούδη, πρόεδρο της Αρχής Καταπολέμησης μαύρου χρήματος, όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Αντίθετα, έχουν βρεθεί δύο περιπτώσεις πολιτικών προσώπων που εμφανίζουν σημαντική μείωση των εισοδημάτων τους από τις φορολογικές δηλώσεις τους το 2010 σε σχέση με το 2009 με εκροές στο εξωτερικό ποσών κάτω από 500.000 ευρώ που δεν δικαιολογούνται και δεν αποκλείεται αυτές οι υποθέσεις να σταλούν στον εισαγγελέα.
ΤΑ ΝΕΑ Γιώργος Παπαχρήστος, Δημήτρης Τζάθας

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου