10.2.12

Κούρεμα μισθών σε Δικαστές, Στρατιωτικούς,Αστυνομικούς κ.α. !!

Περικοπή περίπου 10% στους μισθούς τους θα υποστούν από τον Ιούνιο οι δημόσιοι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων, δηλαδή δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί και Ενοπλες Δυνάμεις.
Η κατηγορία αυτή των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει υπαχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο και έτσι έχει αποφύγει μέχρι στιγμής τις περικοπές. Εκτιμάται όμως ότι οι μισθοί τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 του μισθολογικού κόστους του Δημοσίου και επομένως η περικοπή τους αποδίδει σημαντική εξοικονόμηση.
Η κυβέρνηση επέσπευσε περίπου κατά τρεις μήνες τον αρχικό σχεδιασμό της για την περικοπή αυτή, έτσι ώστε να εξοικονομήσει άλλα περίπου 110 εκατ. ευρώ και να καλύψει μέρος των απωλειών που προέκυψαν μετά την αλλαγή των σχεδίων της για τις επικουρικές συντάξεις.
Ο αρχικός σχεδιασμός, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί προχθές με την τρόικα, προέβλεπε ότι η περικοπή στα ειδικά μισθολόγια επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο, αποδίδοντας εξοικονόμηση περίπου 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Φέρνοντας το μέτρο τρεις μήνες νωρίτερα, μπορεί να εξοικονομηθούν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση αναζητούσε χθες εναγωνίως πηγές για να αντισταθμίσει τα 300 εκατ. ευρώ που κόπηκαν – μετά την παρέμβαση Σαμαρά – από τα 600 εκατ. ευρώ του αρχικού προϋπολογισμού των περικοπών επικουρικών συντάξεων και συντάξεων των λεγόμενων ευγενών Ταμείων. Αρχικά αναφέρθηκε ότι οι σχετικές πηγές θα αναζητηθούν για να εντοπιστούν σε 15 ημέρες. Από το πρωί, όμως, έγινε φανερό ότι η κατάσταση δεν άρεσε καθόλου στην Ευρώπη, καθώς δόθηκε η εντύπωση πως η χώρα άλλη μία φορά δεν είναι σε θέση να πάρει αποφάσεις. Ετσι, επιστρατεύτηκε το οικονομικό επιτελείο για να βρει άρον άρον τα 300 εκατ. ευρώ.
Εκτός από τα περίπου 110 εκατ. ευρώ των ειδικών μισθολογίων, εξετάστηκε η δυνατότητα να περικοπούν περίπου 50 εκατ. ευρώ από τις επενδύσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα να περικοπούν και πάλι από την άμυνα. Ωστόσο, δεν ήταν σαφές αν αυτός ο νέος σχεδιασμός ήταν εφικτός, ενώ η τρόικα είχε και πάλι επιφυλάξεις για τις περικοπές στους ΟΤΑ.
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου