9.3.12

Θεσμοθετείται η χορήγηση χύμα φαρμάκων !!

ΝΕΑ νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να χορηγούν χύμα φάρμακα στους ασθενείς, προωθεί το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος χθες από το βήμα της Βουλής. Το υπουργείο προωθεί την αλλαγή του πλαισίου για τις συσκευασίες έπειτα από εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι κάθε χρόνο καταλήγουν στα σκουπίδια αχρησιμοποίητα φάρμακα περίπου 1 δισ. ευρώ.
Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, πολλές συσκευασίες περιέχουν τριάντα φάρμακα με αποτέλεσμα αρκετά να μένουν αχρησιμοποίητα μετά την παρέλευση της ημερομηνίας λήξης τους.
Ο φαρμακοποιός, σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, θα μπορεί να προμηθεύεται τα χάπια σε μπουκάλια και με τη σειρά του να χορηγεί στον ασθενή τον αριθμό των χαπιών που χρειάζεται. Ο υπουργός σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν θα προλάβει να ψηφίσει τη ρύθμιση αυτή στην παρούσα Βουλή, αλλά ξεκαθάρισε ότι θα την ετοιμάσει ώστε να τη βρει έτοιμη ο επόμενος υπουργός Υγείας.
Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης.
Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει ήδη και υλοποιείται από τα φαρμακεία.
Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων που είτε έχουν λήξει είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία.
Από εκεί τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία, επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.
Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Σοβαρές ελλείψεις σε αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, αντικαταθλιπτικά, σε φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις, αλλά και σε παιδικά εμβόλια αντιμετωπίζει η αγορά φαρμάκου, καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί, ενώ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κώστας Λουράντος κάνει λόγο για «αυξανόμενες σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων».
Τα σκευάσματα που είναι σε έλλειψη ξεπερνούν τα 250. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το VOLTAREN (αντιφλεγμονώδες), το αντιβιοτικό KLARICID, το CLEXAN για τη θρόμβωση, το αντιβιοτικό σπρέι PULVO, το SEROQUEL για τη σχιζοφρένεια, το MIRAPEXIN για τη νόσο του πάρκινσον, το SUBMICORT που είναι βρογχοδιασταλτικό κ.ά.
Υπενθυμίζεται ότι οι φαρμακοποιοί της Αττικής έχουν σταματήσει να χορηγούν φάρμακα με πίστωση στους ασφαλισμένους των ταμείων που τους οφείλουν, ενώ συνεχίζουν τη χορήγηση φαρμάκων επί πιστώσει στους ασφαλισμένους της ΕΥΔΑΠ, του ΕΔΟΕΑΠ, του ΕΟΠΥΥ και του ΤΥΠΕΤ. Οι φαρμακοποιοί της υπόλοιπης χώρας κρατούν κλειστά τα φαρμακεία τους και αύριο. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων, εάν, όπως είπε, η πολιτεία δεν παρέμβει να στηρίξει το φαρμακείο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου