9.3.12

Αναφορά Κουσελά για το νέο Π.Δ. περί χρήσεων γης

Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Κουσελάς κατέθεσε Αναφορά στη Βουλή, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Με την Αναφορά, ο κ. Κουσελάς υποβάλλει Υπόμνημα Διαμαρτυρίας του Δήμου Δυτικής Μάνης σχετικά με το άρθρο 14 του υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και ζητά να ληφθούν υπόψη οι σχετικές παρατηρήσεις και ενστάσεις, ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση ιδιοκτησιών, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία της έκτασης του συγκεκριμένου Δήμου.
Το πλήρες κείμενο της Αναφοράς έχει ως εξής:
«Σας διαβιβάζω το από 20-1-2012 Υπόμνημα διαμαρτυρίας του Δήμου Δυτικής Μάνης, ο οποίος εκφράζει τη ριζική αντίθεσή του στο άρθρο 14 του υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης.
Στο συνημμένο υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, ότι:
- τυχόν υιοθέτηση του άρθρου 14 του υπό διαβούλευση Π.Δ. ουσιαστικά καταργεί την ελεύθερη εκτός σχεδίου δόμηση κατοικίας, εφόσον πλέον εξαρτά τη δυνατότητα δόμησης από την επαγγελματική ιδιότητα του ιδιοκτήτη της γης, η οποία πρέπει να αντιστοιχεί στην εγκεκριμένη χρήση που θα ισχύσει για την αντίστοιχη ζώνη.
- για τους ίδιους λόγους, το άρθρο 14 καταργεί έμμεσα την αρτιότητα των 4 στρεμμάτων καθώς και κάθε προβλεπόμενη παρέκκλιση (λ.χ. πρόσωπο σε κοινοτικές επαρχιακές και κοινοτικές οδούς), ενω αναστέλλει οποιαδήποτε εκτός σχεδίου οικοδομική δραστηριότητα μέχρι τον καθορισμό χρήσεων σε όλο τον ελλαδικό χώρο από τα αντίστοιχα πολεοδομικά όργανα και για όσο χρόνο (ακόμα και αρκετά έτη) θα χρειαστεί.
-τέλος, το άρθρο 14 εκ των πραγμάτων υποχρεώνει τους μέχρι σήμερα ιδιοκτήτες στην εκποίηση της γης τους με μικρό τίμημα, αφού πλέον οι ιδιοκτησίες τους δεν θα μπορούν να αξιοποιηθούν.
Παρακαλώ να εξετάσετε τα εκτιθέμενα στο συνημμένο με τη δέουσα μέριμνα και προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί η σημαντική απαξίωση ιδιοκτησιών, οι οποίες στον συγκεκριμένο Δήμο αντιστοιχούν κατά 90% της έκτασής του σε μη πολεοδομημένη γη. »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου