9.3.12

Ένα στα Τέσσερα καταστήματα κλειστά στην Αττική !

ΣΤΟ 30% έχει φθάσει το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων στην Αττική, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Βασίλης Κορκίδης να μιλάει «για επιδημία λουκέτων, η οποία συνεχίζεται και αυξάνεται ως μεταδοτική ασθένεια».
Στο σύνολο της Αττικής η αναλογία κλειστών καταστημάτων προς ανοικτά είναι 25,6%, δηλαδή έχουν κλείσει 2.374 εμπορικές επιχειρήσεις επί 9.275. Στο κέντρο της Αθήνας τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού σύμφωνα με την έρευνα το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων έφθασε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Αύγουστο του 2011 και 23,4% τον Μάρτιο του 2011.
Η οδός Σταδίου παραμένει ο δρόμος που έχει πληγεί περισσότερο, με το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων να φθάνει το 42%, ενώ το προηγούμενο εξάμηνο ήταν 31,5% και τον Μάρτιο του 2011 33,8%. Ακολουθεί η Χαριλάου Τρικούπη, με την αναλογία των κλειστών καταστημάτων να φθάνει στο 33,8%.
Η οδός Πατησίων εμφανίζει ένα ποσοστό κλειστών καταστημάτων 26,2%, ωστόσο λόγω του μεγάλου μήκους της παρουσιάζει διαφορετική εικόνα ανά εμπορικό τετράγωνο, με το ποσοστό να φθάνει ακόμη και στο 50%.
Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Αθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Επιπλέον παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Στη Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Ηρακλείου τα κλειστά καταστήματα φθάνουν το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.
Στην περιοχή της Κηφισιάς το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,7%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο.

Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2011 (19,8%) και τον Μάρτιο του 2011 (16,8%).
Το Χαλάνδρι παρουσιάζει χαμηλότερη συγκέντρωση κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, με ένα ποσοστό της τάξης του 20% και πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Στο Περιστέρι καταγράφηκαν 120 κλειστές επιχειρήσει σε σύνολο 520. Στη Γλυφάδα η αναλογία είναι 18,8% με 124 κλειστές επιχειρήσεις επί συνόλου 658 και στο Μαρούσι η αναλογία είναι 17% με 56 κλειστές επιχειρήσεις επί 329 συνολικά επιχειρήσεων.
Η έρευνα καταγράφει και επιμέρους ενδιαφέροντα στοιχεία ως προς τη συμπεριφορά των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης και συγκεκριμένα:
• Παρατηρείται μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων.
• Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων καθώς πέραν της οικονομικής κρίσης έχει αυξηθεί και η εγκληματικότητα.
• Δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά.
• Πιθανή αλλαγή καταναλωτικών συμπεριφορών με προσανατολισμό στην ικανοποίηση των άμεσων αναγκών με αποτελέσματα οι αγορές να είναι στοχευμένες και περιορισμένες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου