9.3.12

Τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ προϊόντα θα φέρουν σήμα αναγνώρισης !!

Επίσημο, εγκεκριμένο από το κράτος «σήμα» που θα δείχνει την προέλευση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα μπορεί να τοποθετείται στα ελληνικά προϊόντα ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι Παράγουμε» .
Αυτό προωθείται να γίνει με νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας και η σχετική δημοσιοποίηση έγινε από τα στελέχη του Κινήματος μετά από εξουσιοδότηση, όπως ειπώθηκε, του γενικού γραμματέα Εμπορίου κ. Στέφανου Κομνηνού.
Και αυτό καθώς η θέσπιση αυτού του ειδικού σήματος - που πχ μπορεί να είναι η ελληνική σημαία ή κάτι άλλο πολύ εύκολα διακριτό - ήταν μια από τις πρώτες προτάσεις του «Κινήματος Πολιτών - Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» προ έτους.
Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, με την υλοποίηση της ρύθμισης αυτής δίνεται ένα ακόμα ερέθισμα στους καταναλωτές να εντοπίζουν ευκολότερα και να επιλέγουν τα ελληνικά προϊόντα.
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση ότι το τελευταίο έτος, με βάση τα επίσημα στοιχεία, παρατηρείται μείωση έως και 20% των εισαγόμενων προϊόντων στην χώρα αλλά και αύξηση 10% των εξαγομένων ελληνικών προϊόντων .
Η δύναμη του καταναλωτή
Τα στοιχεία αυτά , επισημάνθηκε, αποδεικνύουν την δύναμη του καταναλωτή «μπροστά στο ράφι», καθώς ένα μέρος των θετικών αυτών αποτελεσμάτων οφείλεται στην συνειδητοποίηση από τους καταναλωτές της αξίας των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Οπως εντύπωση έκανε η επισήμανση ότι αν κάθε ένας από τα 10 εκ. Έλληνες (αφαιρούμε το ένα εκατομμύριο ανέργους και το ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους,), καταφέρει να αγοράσει το 2012 ελληνικά προϊόντα αξίας 1000 ευρώ στη θέση ξένων προϊόντων που αγόραζε πριν , τότε θα προστεθούν στην προβληματική ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ με τεράστια πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε νέες θέσεις εργασίας κλπ.
Το «Κίνημα Πολιτών- Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» είναι μια πρωτοβουλία που ανέπτυξαν, πριν από περίπου ενάμισι χρόνο, εκατό προσωπικότητες από την επιχειρηματική, συνδικαλιστική και ακαδημαϊκή κοινότητα.
Αγκαλιάστηκε από την ελληνική κοινωνία και πλέον αριθμεί περισσότερα από 20 παραρτήματα στην Ελλάδα. Κάνει εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, προωθεί καμπάνιες με βασικό σύνθημα «τρώω, ντύνομαι ,κάνω τουρισμό ελληνικά» και διατηρεί ιστοσελίδα για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων ( www.protimoellinika.gr).
Ποιοί συμμετείχαν
Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μετά τον χαιρετισμό του Προέδρου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ κ. Δημ. Μπέη, τ. Δημάρχου Αθηναίων και υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΝΕΤ κ. Κώστα Αρβανίτη, μίλησαν οι:
• Νίκος Σκουλάς, Α΄ Αντιπρόεδρος τ. Υπουργός Τουρισμού με θέμα « Ελληνικά ή εισαγόμενα; Η επιλογή κρίσιμος παράγων εξόδου από την κρίση».
• Γιώργος Καββαθάς, Β΄ Αντιπρόεδρος και Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: « Η προτίμηση των ελληνικών προϊόντων αποτελεί σήμερα εθνικό καθήκον».
• Κώστας Μουτζούρης, Γενικός Γραμματέας, πρ. Πρύτανης ΕΜΠ με θέμα: « Παράγουμε ελληνικά, κοστολογούμε λογικά, καταναλώνουμε την παραγωγή μας».
• Ιωάννη Καρανδινάκη, μέλος Δ.Σ. Πρόεδρος ‘Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος της ΓΣΕΕ με θέμα: « Κατανάλωση και Απασχόληση».
Για τον ρόλο του Τύπου και των social media στην προώθηση της καμπάνιας για την προτίμηση των ελληνικών προϊόντων αλλά και τον ρόλο των ίδιων των καταναλωτών , μίλησε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Καμπουράκης που έχει αρθρογραφήσει σχετικά.
Παρεμβάσεις και προτάσεις στην κατεύθυνση στήριξης των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών έκαναν οι:
• Ντίνα Μπέη, Γενική Γραμματέας Υπουργείου Τουρισμού
• Τσάτσος Δημήτρης, Αντιπρόεδρος ΒΕΑ
• Ασημακόπουλος Δημήτρης, Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
• Τσακίρης Γεώργιος, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος
• Ασκούνης Κώστας, Πρόεδρος ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Καλλιθέας
• Μπενέτος Γεώργιος, Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά
• Ντριβάλας Οδυσσέας, Αντιπρόεδρος ΑΔΕΔΥ
• Σαράντης Γιάννης, Εκπρόσωπος Εργατικού Κέντρου Αθηνών
• Αλεξόπουλος Γιώργος, Πρόεδρος Ένωσης Καταναλωτών Καλλιθέας
• Μέγγουλης Αντώνης, Σύμβουλος ΕΣΕΕ
• Κουράσης Γιώργος, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΣΕ και
• Γιατράς Δημήτρης, Αναπλ. Γεν. Γραμματέας ΓΣΕΒΕΕ
ΤΑ ΝΕΑ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου