1.3.12

«Εκρηκτική» η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο

Εκρηκτική.. χαρακτήρισαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου την κατάσταση με τα απορρίμματα στην Περιφέρεια, κατά την τελευταία συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ).
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι εκτός από τις χωματερές, απορρίμματα μεταφέρονται με τεράστιο κόστος για τους Δήμους, μπάλες συσσωρεύονται από τη λειτουργία των δεματοποιητών και γενικά υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει καμία στρατηγική για τη διαχείριση των απορριμμάτων» στην Πελοπόννησο, ιδιαίτερα για το χρονικό διάστημα των προσεχών 3 - 4 ετών, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα ολικής διαχείρισης, που προωθείται από την Περιφέρεια.
Το συμβούλιο τής ΠΕΔ αποφάσισε και οι 26 δήμαρχοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου να παρευρίσκονται στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, που θα έχει ως θέμα στην ημερήσια διάταξη, το αδιέξοδο με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.
Παράλληλα, ζητούν να προωθηθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης με κάθε τρόπο και να επιδιωχθεί η σύγκληση σύσκεψης, με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, του υπουργείου Περιβάλλοντος, του υπουργείου Εσωτερικών, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της ΠΕΔ Πελοποννήσου, με αντικείμενο τον προσδιορισμό στρατηγικής για τη διαχείριση των απορριμμάτων τα τρία προσεχή χρόνια.
Επιπλέον, εκτίμησαν ότι επιβάλλεται άρνηση πληρωμής των προστίμων που επιβάλλονται από την Περιφέρεια και συνάμα ότι πρέπει να κινήσουν διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες κατά παντός υπευθύνου, ενώ, τέλος, επισημάνθηκε πως «η συνέχιση της επιβολής προστίμων και η έλλειψη στρατηγικής για την άμεση διαχείριση των απορριμμάτων, επιβάλλεται να οδηγήσει στην αναστολή λειτουργίας των Δήμων».
Εν τω μεταξύ, σήμερα το πρωί οι κάτοικοι της περιοχής Φιλικών στην Τρίπολη, έκλεισαν τη χωματερή του Δήμου και περιφρουρούν το χώρο, για να μην αποθέσει σκουπίδια ο Δήμος. Να σημειωθεί ότι έχει εκδοθεί απόφαση από τα δικαστήρια της Τρίπολης, που ορίζει το κλείσιμο της χωματερής και παράλληλα επιβάλλει τσουχτερό ημερήσιο πρόστιμο στο Δήμο, αν παραβιάσει την απαγόρευση και αποθέσει σκουπίδια.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου