22.4.12

Το Ιδρυμα Καραμανλή αρνείται να αποκαλύψει δωρητή 2 εκατ. ευρώ

Τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από τη Loucopoulos Trust η οποία στις 10 Μαρτίου του 2011 έστειλε έμβασμα 2 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω τράπεζας «φορολογικού παραδείσου» στο Ιδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής, αρνούνται να αποκαλύψουν επί ένα χρόνο οι υπεύθυνοί του, μιλώντας για πλούσιο ομογενή από τη Δανία που... δεν γνωρίζουν ποιός είναι.

Τα χρήματα έφτασαν στα ταμεία του Ιδρύματος Καραμανλής μέσω της Nordea Trust Company που εδρεύει στο Isle of Man, το νησί που ανήκει στη Μεγάλη Βρετανία και βρίσκεται στην Ιρλανδική Θάλασσα ανήκει στο Βρετανικό Στέμμα από το 1765.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τα χρήματα έφτασαν κανονικά σε τραπεζικό λογαριασμό που διατηρεί το Ιδρυμα στην Ελλάδα και στη συνέχεια επιχειρείται να δηλωθεί στη ΔΟΥ κατοίκων του εξωτερικού προκειμένου να νομιμοποιηθεί.

Στη ΔΟΥ, με βάση τον ισχύοντα νόμο ζητήθηκε να κατατεθούν το καταστατικό του Trust και η βεβαίωση αρμόδιας αρχής ότι λειτουργεί νόμιμα, με παράλληλο ορισμό στην Ελλάδα εκπροσώπου και έκδοση ΑΦΜ.

Το Ιδρυμα Καραμανλή με το επιχείρημα ότι «τιμωρείται ο δωρητής» αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα και υπέδειξε στους αρμόδιους ότι πρέπει να αποδεχθούν τη δήλωση της δωρεάς χωρίς άλλη αντίρρηση.

Η δήλωση τελικά έγινε αποδεκτή και καταβλήθηκε ο φόρος δωρεάς, όμως εκκρεμεί ακόμη η κατάθεση των σχετικών εγγράφων.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός διευθυντής του Ιδρύματος Καραμανλή, Κώστας Δόλογλου, στο σχετικό ερώτημα απάντησε ότι ο δωρητής είναι μετανάστης μεγάλης ηλικίας ο οποίος δούλεψε πολλά χρόνια στη Δανία και δημιούργησε περιουσία. Σημείωσε μάλιστα ότι το Ιδρυμα δεν έχει στοιχεία και δεν γνωρίζει την κατάσταση του δωρητή.iefimerida.gr/

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου