11.4.12

«Το ζήτημα της εγκληματικότητας δεν είναι απλό, αλλά πολυδιάστατο και κυρίως πολυπαραγοντικό»

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου, στην απάντησή του στην υπ’ αριθμόν 6564/12-03-12 ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής ΠΑΣΟΚ κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, σχετικά με την αστυνόμευση του ευρύτερου κέντρου της Αθήνας και την αξιοποίηση οικονομικών πόρων προερχομένων από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων, αναφέρει ότι «επειδή το ζήτημα της εγκληματικότητας δεν είναι απλό, αλλά πολυδιάστατο και κυρίως πολυπαραγοντικό, με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει, συμπεριλαμβανομένων και των νομοθετικών, και τις δράσεις των Υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, επιδιώκουμε τον δραστικό περιορισμό των παραγόντων της εγκληματογένεσης».
Σημειώνεται, επίσης, ότι με τον ορθολογικό έλεγχο όλων των σταδίων της διαδικασίας των μεταναστευτικών ροών, την ίδρυση Υπηρεσίας Ασύλου και Κέντρων Κλειστής Προσωρινής Φιλοξενίας και εν γένει τη δημιουργία υποδομών, την ενίσχυση των δυνάμεων, ιδίως στα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα της χώρας μας, συγκροτείται ένα πλέγμα δράσεων και πρακτικών που θα συμβάλλει σημαντικά στη σταδιακή εξομάλυνση της υπάρχουσας κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας.
Επιπλέον, ο κ. Οικονόμου στην απάντησή του ενημερώνει την κα. Γιαννακοπούλου ότι οι βελτιωτικές αυτές παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των αστυνομικών Υπηρεσιών, με κύριο στόχο την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σύστημα εσωτερικής ασφάλειας και δημιουργούν τις προϋποθέσεις περιστολής της εγκληματικότητας ημεδαπών και αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια που πρόκειται να βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση και στο κέντρο των Αθηνών. Ειδικότερα, ως προς το ζήτημα που έθεσε η κα. Γιαννακοπούλου σχετικά με την απορρόφηση και αξιοποίηση των σχετικών ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων, ο κ. Οικονόμου ενημερώνει την βουλευτή ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων για την περίοδο 2007 – 2013 ανέρχεται σε περίπου 275 εκατομμύρια ευρώ (75% ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και 25% εθνικοί πόροι).
 Από αυτά έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, προγράμματα ύψους 207 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη τριετία, με την πρόοδο υλοποίησης των προγραμματισμένων δράσεων.
Σε ότι αφορά στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, σημειώνεται ότι, έχουν εγγραφεί πιστώσεις ύψους περίπου 11 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρηματοδότηση της κατασκευής των πρώτων Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και Κράτησης, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη μετανάστευση και 1,5 εκατομμύρια ευρώ για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων χώρων κράτησης, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που καθορίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παράνομων μεταναστών.
 Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι παράλληλα, καταβάλλονται συνεχείς και μεθοδικές προσπάθειες για την αξιοποίηση κάθε παρεχόμενης δημοσιονομικής δυνατότητας στο πλαίσιο της πολύ δύσκολης οικονομικής κατάστασης που διέρχεται η χώρα. Επίσης, συντονίζονται οι αρμόδιες Υπηρεσίες για την, περαιτέρω, απορρόφηση ευρωπαϊκών οικονομικών πόρων και την κατάλληλη και αποτελεσματική αξιοποίησή τους, ώστε να είμαστε συνεπείς προς τις αναληφθείσες, έναντι των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποχρεώσεις μας, προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα που χρονίζουν, για την ανακούφιση των πολιτών και την καλύτερη εξυπηρέτηση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου