28.4.12

Ο πολυνίκης Ολυμπιακός και ο φιλόδοξος Ατρόμητος θα διεκδικήσουν το Κύπελλο

Ο 70ός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας διεξάγεται απόψε στο ΟΑΚΑ, όπου o πρωταθλητής Ολυμπιακός θα διεκδικήσει το νταμπλ και το 25ο τρόπαιο της ιστορίας του, ενώ ο Ατρόμητος τον παρθενικό του τίτλο στη δεύτερη διαδοχική συμμετοχή του. Τo μεγάλο παιχνίδι θα αρχίσει στις 20:30 και θα μεταδοθεί από τον ΣΚΑΪ και το OTE sport-1.
Η μάχη της εξέδρας
Ως τυπικά γηπεδούχος αναφέρεται ο Ατρόμητος, ωστόσο στις εξέδρες του Ολυμπιακού Σταδίου αναμένεται να κυριαρχήσει το ερυθρόλευκο χρώμα, αφού στο γήπεδο θα βρεθούν περίπου 40.000 οπαδοί του Ολυμπιακού και σχεδόν 12.000 του Ατρόμητου.
Δηλώσεις
Στον Ολυμπιακό, που θα διεκδικήσει το 14ο νταμπλ της ιστορίας του και 5ο την τελευταία 7ετία, η αισιοδοξία για την κατάκτηση του τίτλου είναι διάχυτη. «Είμαστε έτοιμοι για το νταμπλ. Θα είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος για να κλείσουμε τη χρονιά», δήλωσε ο Ερνέστο Βαλβέρδε, ενώ για το γεγονός ότι αυτό θα είναι το τελευταίο του επίσημο παιχνίδι στον «ερυθρόλευκο» πάγκο σχολίασε: «Η μόνη ιδιαιτερότητα είναι πως πρόκειται για έναν τελικό». Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Βασίλης Τοροσίδης, τόνισε: «Αν παίξουμε όπως όλη τη χρονιά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα». Από πλευράς Ατρόμητου, ο Γιώργος Δώνης είπε για τη μεγάλη πρόκληση στην ιστορία της ομάδας του: «Οδηγός ελπίζω να είναι αυτά που γίνονται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και να κάνουμε την έκπληξη».
Τα πρόσωπα
Ερνέστο Βαλβέρδε, Κώστας Μήτρογλου και Ανδρέας Τάτος είναι αναμφισβήτητα τα κεντρικά πρόσωπα του αποψινού τελικού, ανεξάρτητα από την έκβαση του αγώνα. Ο Βαλβέρδε θα κοουτσάρει για τελευταία φορά τους παίκτες του Ολυμπιακού, αφού έπειτα από δύο συνεχόμενες και συνολικά τρεις σεζόν στην ομάδα, κατά τις οποίες μεταξύ άλλων κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο (φιλοδοξεί απόψε να τα κάνει δύο), την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε ότι αποχωρεί για προσωπικούς λόγους. Από την άλλη, Μήτρογλου και Τάτος αποφάσισαν να ενισχύσουν τον Ατρόμητο, παρά το γεγονός ότι τα δικαιώματά τους ανήκουν στον Ολυμπιακό. Οι δύο ποδοσφαιριστές διεμήνυσαν στον προπονητή τους πως είναι ψυχολογικά έτοιμοι και θα αγωνιστούν κανονικά απέναντι στην ομάδα που τους... δάνεισε στον Ατρόμητο.
Πιθανές 11άδες
Η πιθανή απουσία του ανέτοιμου Ιμπαγάσα «πονοκεφαλιάζει» τον Βαλβέρδε, με τους Μακούν και Φουστέρ να διεκδικούν τη θέση του Αργεντίνου στα χαφ. Στον Ατρόμητο, ο Δώνης δεν αντιμετωπίζει προβλήματα εκτός του τραυματία Γιαννούλη. Πιθανές ενδεκάδες:
Ολυμπιακός: Κάρολ, Τοροσίδης, Μέλμπεργκ, Αβρ. Παπαδόπουλος, Μαρκάνο, Ορμπάιθ, Μανιάτης, Φουστέρ (Μακούν), Αμπντούν, Μιραλάς, Τζιμπούρ.
Ατρόμητος: Ιτάνζ, Σκόνδρας, Τόμας (Ζουέλα), Φυτανίδης, Νάστος (Οικονόμου), Ιγκλέσιας, Δημούτσος, Σφακιανάκης, Τάτος, Μήτρογλου, Μπρίτο.
Ευρω-κίνητρο
Αν για τον Ολυμπιακό η κατάκτηση του Κυπέλλου σηματοδοτεί το νταμπλ, χωρίς να διαφοροποιείται η ευρωπαϊκή παρουσία της ομάδας, η οποία τη νέα αγωνιστική χρονιά θα μετάσχει απευθείας στους «χρυσοφόρους» ομίλους του Champions League, για τον φιναλίστ Ατρόμητο τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οι Περιστεριώτες έχουν ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή τους στη Europa League, όπου θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από τον 2ο προκριματικό γύρο, έχοντας ωστόσο την ευκαιρία να βελτιώσουν τη θέση τους μέσω των πλέι-οφ της Σούπερ Λίγκα (αρχίζουν την προσεχή Τετάρτη, 2 Μαΐου). Αν όμως στεφθούν Κυπελλούχοι απόψε το βράδυ στο ΟΑΚΑ, τότε θα έχουν ασφαλώς καλύτερη τύχη, δίνοντας μόνο έναν προκριματικό γύρο (πλέι-οφ), οπότε στο μίνι-πρωτάθλημα στόχος της ομάδας του Δώνη θα είναι η πρωτιά που οδηγεί στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League!
Λίγη ιστορία
Πολυνίκης του θεσμού είναι ο Ολυμπιακός, με 24 Κύπελλα σε 36 συμμετοχές σε τελικούς. Τα υπόλοιπα 43 Κύπελλα έχουν κατακτήσει: Παναθηναϊκός 17 (σε 28 τελικούς), ΑΕΚ 14 (σε 21), ΠΑΟΚ 4 (σε 16), Πανιώνιος 2 (σε 6), Λάρισα 2 (σε 4), 'Αρης 1 (σε 9), Ηρακλής 1 (σε 5), ΟΦΗ 1 (σε 2), Εθνικός 1 (σε 1) και Καστοριά 1 (σε 1). Κάτοχος του τροπαίου είναι η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 3-0 του εφετινού φιναλίστ, Ατρόμητου, στον περσινό επεισοδιακό τελικό στο ΟΑΚΑ.
Οι διαιτητές
Έπειτα από τρεις συνεχείς παρουσίες σε τελικούς, ο Τάσος Κάκος από την Κέρκυρα παρέδωσε τη σφυρίχτρα στον Ηλία Σπάθα από τον σύνδεσμο διαιτητών Πειραιά. Βοηθοί του Σπάθα θα είναι οι Σαραϊδάρης και Βασιλειάδης του συνδέσμου Μακεδονίας, ενώ τέταρτος διαιτητής ορίστηκε ο Θανάσης Γιάχος από τη Χίο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου