7.4.12

Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο θέρμανσης?

-Να βάλουν τώρα όσοι έχουν τη δυνατότητα ή να περιμένουν το Φθινόπωρο?
-Τι θα ισχύσει μετά τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε το Υπουργείο Οικονομικών?
-Τι λέει στο LamiaReport, ο Νίκος Χαλκιάς της VD-OIL

Άλμα στο 1,40 ευρώ ανά λίτρο θα κάνει η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε προωθείται η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο 80% του φόρου που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης με στόχο να περιοριστεί το «κίνητρο» λαθρεμπορίας καυσίμων.
Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Οικονόμου στο πλαίσιο ημερίδας στο ΣΔΟΕ με αντικείμενο την πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν τα νέα συστήματα πάταξης του λαθρεμπορίου που περιλαμβάνουν μεταξύ των άλλων τη σήμανση και την τοποθέτηση GPS σε όλα τα μέσα μεταφοράς καυσίμων, αλλά και την ιχνηθέτηση των καυσίμων από τα διυλιστήρια.
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Διώτης, με την τοποθέτηση GPS για παράδειγμα στα πλοία, το ΣΔΟΕ θα παίρνει σήμα κατά την άφιξη και την αναχώρηση κάθε πλοίου στα διυλιστήρια, σε περιπτώσεις μεγάλου χρόνου ακινησίας του πλοίου σε σημεία εκτός γνωστών θέσεων, αλλά και όταν χάνεται το σήμα του GSP για περισσότερο από μισή ώρα. Με την ιχνηθέτηση άλλωστε, δηλαδή με την προσθήκη ουσιών στο διυλιστήριο που θα αποκαλύπτουν την ταυτότητα του καυσίμου, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χ. Θεοχάρης, οι ελεγκτές θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο της διακίνησης έγινε πρόσμειξη με άλλα υλικά. «Μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα σε λιγότερο από ένα έτος αν δεν αφήσουμε την μπάλα να πέσει», τόνισε ο κ. Θεοχάρης, επισημαίνοντας ότι το λαθρεμπόριο καυσίμων κοστίζει στον προϋπολογισμό απώλεια εσόδων από 500 εκατ. ευρώ έως 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, χωρίς να υπάρχουν ακριβείς εκτιμήσεις.
Ο καταναλωτής βομβαρδίζεται με διάφορες ειδήσεις και φήμες που κυκλοφορούν για φθηνό πετρέλαιο από το Φθινόπωρο και δεν ξέρει τι να κάνει. Να βάλει τώρα η να περιμένει? Διαβάστε τι απάντησε στο LamiaReport, ο Νίκος Χαλκιάς:
<<Σαν εκπρόσωπος μιας μεγάλης εταιρείας εμπορίας πετρελαίου θέρμανσης θέλω να αναφερθώ μόνο σε πραγματικά γεγονότα και από κει και πέρα κάθε καταναλωτής και μυαλό έχει και ξέρει καλύτερα ποιο είναι πιο συμφέρον για την τσέπη του.
Η εξαγγελία της κυβέρνησης χθες 4/4/2012 δια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Παντελή Οικονόμου, η εξίσωση του φόρου μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης θα γίνει στο 80% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβάλλεται σήμερα στο πετρέλαιο κίνησης.
Έτσι τον Οκτώβριο πρακτικά η επιβάρυνση θα φτάσει τα 40 λεπτά το λίτρο, αυξημένο κατά 34%.
Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπεύθυνο Βιομηχανικών Πωλήσεων της AVIN OIL με διαβεβαίωσε ρητά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέο είδος φθηνού πετρελαίου στην αγορά το Φθινόπωρο.
Οι λόγοι είναι πολλοί. Ο κυριότερος ότι υπάρχει δέσμευση στο μνημόνιο για τα έσοδα που θα έρθουν από την εξίσωση του ΕΦΚ μεταξύ πετρελαίου κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης.
Εκτιμώ λοιπόν, ότι πρέπει να συμβεί κάτι συνταρακτικό για να αλλάξουν αυτά τα δεδομένα. Άρα όποιος έχει τη δυνατότητα, καλό θα ήταν να προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης.>>lamiareport.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου