6.4.12

«Googleartproject»-Εικονικές ξεναγήσεις σε τρία ελληνικά μουσεία !!

ΜΟΥΣΕΙΑ, γκαλερί και συλλογές παγκόσμιας εμβέλειας είναι ανοιχτά για το κοινό για 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα. Και δεν χρειάζεται να ταξιδέψει κάνεις ούτε χιλιόμετρο. 
Αρκεί να πληκτρολογήσει σε μία πύλη αναζήτησης τη λέξη “Googleartproject”. Είναι ο κωδικός για να ανοίξουν σε ένα φιλικό εικαστικά περιβάλλον τα μουσεία φημισμένων οργανισμών που φυλάσσουν αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης, όπως η Tate Gallery και το «Βικτόρια 'Αλμπερτ» του Λονδίνου, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, η Γκαλερί Uffizi της Φλωρεντίας, το Μουσείο Βαν Γκογκ του 'Αμστερνταμ, η συλλογή του British Council κ.ά. 
Ανάμεσά τους από τον Φεβρουάριο βρίσκονται και τρία ελληνικά μουσεία: το Μουσείο Ακρόπολης –πρώτο στη λίστα λόγω της αλφαβητικής διάταξης–, το Μουσείο Μπενάκη (Ελληνικού Πολιτισμού όπως συστήνεται στο παγκόσμιο κοινό), και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. 
Ειδικότερα για τις ελληνικές συμμετοχές στο πρόγραμμα: 
Από το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζονται είκοσι τέσσερα έργα τέχνης. Από το Μουσείο Μπενάκη 510 έργα και 95 καλλιτέχνες. Τέλος από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης 159 έργα τέχνης και 19 καλλιτέχνες. Το διαδικτυακό εργαλείο παρουσιάστηκε χθες στο Μουσείο της Ακρόπολης, που οι αίθουσές του είναι διαθέσιμες στους πολίτες όλου του κόσμου μέσω του «Googleartproject». «Μετά την επανάσταση της φωτογραφίας, η οποία επέτρεψε την εύκολη πρόσβαση σε έναν ατέλειωτο αριθμό έργων τέχνης, ήρθε στο τέλος του 20ού αι. η τρισδιάστατη σάρωση των γλυπτών, με την οποία έγινε ένα τεράστιο βήμα για τη μελέτη τους, αλλά και την παρουσίασή τους στο ευρύ κοινό. Ήταν μια συγκλονιστική επανάσταση, η οποία άρχισε να μεταμορφώνει αποφασιστικά το μουσειακό τοπίο», τόνισε ο καθηγητής και πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής και πρόσθεσε πως επειδή το μουσείο που διευθύνει «είναι ένα κατ'Α εξοχήν μουσείο γλυπτικής, η απεικόνιση της τρίτης διάστασης είναι το μέσον το οποίο θα δώσει στον ψηφιακό επισκέπτη ολοκληρωμένη εικόνα των γλυπτών και θα δημιουργήσει μαζί του μια δυναμική σχέση». Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, που ήταν παρών στην παρουσίαση, τόνισε πως  «το στοίχημα της δικής μας γενιάς είναι να κάνουμε τον ελληνικό πολιτισμό προσβάσιμο σε όλο τον κόσμο. Ως υπουργείο αλλά και ως Έλληνες γενικά έχουμε ως στόχο την προστασία και ανάδειξη του πολιτισμού μας και αυτή τη στιγμή, μέσω της ψηφιοποίησής του, τα πετυχαίνουμε και τα δύο». Επίσης φανέρωσε και μία άλλη ωφέλιμη διάσταση της καταγραφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς λέγοντας:
«Πέρυσι επεστράφησαν στην Ελλάδα από την Ιταλία 4 τοιχογραφίες με πρόσωπα αγίων από έναν ναό στην Εύβοια. Ξέρετε πώς έγινε δυνατόν να αποδείξουμε ότι οι τοιχογραφίες αυτές είχαν κλαπεί από τον συγκεκριμένο ναό; Διότι ήταν καταγεγραμμένες σ'Α ένα βιβλίο που είχε εκδώσει ο σημερινός αρχιεπίσκοπος όταν ήταν δεσπότης στην περιοχή. Ήταν μια μελέτη με φωτογραφικό υλικό. Έτσι το αποδείξαμε και έτσι μας τις επέστρεψαν».
 Γι' αυτό τον λόγο, πρόσθεσε, «ψηφιοποιούμε, μεταφράζουμε, χαρτογραφούμε, βιντεοσκοπούμε, φωτογραφίζουμε, ανοίγουμε τα αρχεία μας, δημιουργούμε έναν τεράστιο πλούτο». Όπως επίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμού, σύντομα στον ιντερνετικό κατάλογο των μουσείων που συνεργάζονται με την Google θα είναι και το παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου