15.5.12

Σήμερα λήγει το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ !!

Λήγει σήμερα το ομόλογο των 435 εκ. ευρώ που υπάγεται στο αγγλικό δίκαιο και δεν υπάχθηκε στο PSI και συνεπώς εντός της ημέρας πρέπει να ληφθεί η απόφαση για το αν θα πληρωθεί ή όχι.
Το θέμα απασχόλησε και την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών (Αντώνη Σαμαρά, Αλέξη Τσίπρα και Ευάγγελο Βενιζέλο) υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή, χωρίς όμως να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Οπως ανέφερε από την Κυριακή το iefimerida.gr και επιβεβαιώνεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο κ. Βενιζέλος στη σύσκεψη τάχθηκε κατά της αποπληρωμής του ομολόγου για λόγους ηθικής και δικαίου απέναντι στους άλλους ομολογιούχους που δέχτηκαν το κούρεμα των ομολόγων τους.
Οπως προκύπτει και από τα πρακτικά και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμου, να τους δώσει τη γραπτή εισήγησή του, ως τον πλεον αρμόδιο επί του θέματος, δεδομένου και ότι η τοποθέτησή του στην πρωθυπουργία είχε ως βασικό σκοπό την υλοποίηση του ΡSI.
Οπως αναφέρει το protothema.gr, ο κ. Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους κ. Σαμαρά, Τσίπρα και Βενιζέλο, ενώ σήμερα αναμένεται να τους στείλει και τη γραπτή εισήγησή του. Σε ότι αφορά την άποψη του πρωθυπουργού, φαίνεται να διατηρεί επιφυλάξεις για τη μη αποπληρωμή του ομολόγου καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές νομικές και πολιτικές συνέπειες.
Στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών βρίσκεται και το ενημερωτικό σημείωμα του Οργανισμού Διαχειρίσεως Δημοσίου Χρέους. Σε αυτό αναφέρονται στα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα πληρωμής του ομολόγου.
Η άποψη του ΟΔΔΗΧ είναι ότι ακόμη κι αν πληρωθεί το παρόν ομόλογο, κάτι που μπορεί να γίνει έως τα τέλη Μαΐου, αυτό ως πράξη δεν δεσμεύει την επόμενη κυβέρνηση που μπορεί να αποφασίσει να μην πληρώσει τα υπόλοιπα 6,1 δισ. ευρώ των ομολόγων ξένου δικαίου που δεν έχουν υπαχθεί στο PSI. iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου