25.5.12

"Ασύμφορη για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ"

Ασύμφορη θεωρεί η Goldman Sachs για την Ελλάδα την επιλογή της αποχώρησης από το ευρώ, καθώς το κόστος έκδοσης ενός αξιόπιστου εθνικού νομίσματος θα είναι εξίσου υψηλό με την παραμονή της χώρας στη νομισματική ένωση, όπως εξηγεί στη σημερινή της έκθεση.
Σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της αγοράς, η κρίση χρέους στην Ελλάδα θα έχει ως αποτέλεσμα την έκδοση νέου νομίσματος προς αντικατάσταση του ευρώ. Όπως υποστηρίζει η επενδυτική τράπεζα, αυτή θα ήταν το αποτέλεσμα μονομερών κινήσεων που θα ανάγκαζαν τους ηγέτες της Ευρωζώνης να διακόψουν τη χρηματοδότηση προς τη χώρα.
Οι αναλυτές της GS, πάντως, εκτιμούν πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επιλογή για τους Έλληνες πολιτικούς, καθώς η έκδοση εθνικού νομίσματος είναι στην ουσία πολύ πιο δυσβάσταχτη απ' ό,τι φαίνεται, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο η χώρα να εγγυηθεί την αξιοπιστία του νέου νομίσματος.
Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα λιτότητας και "σφιχτή" νομισματική πολιτική.
Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι οι αρμόδιοι άσκησης πολιτικής στην Ελλάδα, όταν αξιολογήσουν τους κινδύνους και τα οφέλη, δεν πρόκειται να διαλέξουν τον δρόμο της εξόδου από το ευρώ. Φυσικά, δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο οι ενέργειες της ελληνικές πλευράς να έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου