20.5.12

Πάρκερ:"Αν απειλήσετε, θα φύγετε από το ευρώ"

Το σενάριο της επιστροφής στη δραχμή «εξετάστηκε σοβαρά» από την Ελλάδα αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ο οικονομολόγος (καθηγητής του Χάρβαρντ) Ρίτσαρντ Πάρκερ, πρώην σύμβουλος του κ. Γ. Παπανδρέου, ενώ σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», διευκρινίζει ότι επρόκειτο για "μια συνηθισμένη άσκηση επί χάρτου στην οποία εμπλέκονται οι οικονομολόγοι σε καταστάσεις κρίσης".

Μάλιστα ο κ. Πάρκερ επισημαίνει ότι «το μοντέλο επιβεβαίωσε την άποψή του ότι η έξοδος από το ευρώ έχει στην πράξη σοβαρές και επικίνδυνες επιπτώσεις".

Και ο ακαδημαϊκός εξηγεί: «Αν υποθέσουμε ότι η Ελλάδα επιστρέψει αύριο στη δραχμή, η αγοραστική αξία της δραχμής θα είναι το μισό, το ένα τρίτο, το ένα τέταρτο, ακόμη και το ένα δέκατο του ευρώ και η ισοτιμία ανταλλαγής θα είναι πολύ αδύναμη λόγω του οικονομικού χάους. Η Ελλάδα δεν έχει εγχώρια πετρελαιοβιομηχανία, εισάγει πετρέλαιο. Αν σε περίπτωση εξόδου η δραχμή έχει τη μισή αξία από τη σημερινή αξία του ευρώ, η τιμή οποιουδήποτε προϊόντος παράγεται με βάση το πετρέλαιο θα διπλασιαστεί.».

Ο κ. Πάρκερ επισημείνει ακόμη ότι «αν μετά τις επόμενες εκλογές ο κ. Τσίπρας, ή οποιοσδήποτε άλλος είναι ο νέος πρωθυπουργός, μπορεί να πείσει ότι η Ελλάδα θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της όταν θα ζητεί στήριξη για την ανάπτυξη, πιστεύω ότι θα βρει θετική ανταπόκριση στην Ευρώπη.

Αν παίξετε "chicken" απειλώντας ότι θα φύγετε από το ευρώ, χωρίς αξιόπιστη δέσμευση και στοιχεία ότι αλλάζετε την ελληνική διοίκηση, θα σας αφήσουν να φύγετε».

Και ο διακεκριμένος οικονομολόγος καταλήγει: «Υποστηρίζω ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ και ότι πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται για τους όρους της βοήθειας που δέχεται. Είναι ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του προγράμματος το συντομότερο δυνατόν με σημαντική αύξηση των κονδυλίων για την ανάπτυξη από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πιστεύω ότι μπορεί να οικοδομηθεί ένα σοβαρό πολιτικό επιχείρημα το οποίο θα αξιοποιηθεί από την επόμενη ελληνική κυβέρνηση όχι για την εγκατάλειψη του ευρώ, αλλά για την εξασφάλιση μεγαλύτερης στήριξης για την ανάπτυξη και την περαιτέρω χαλάρωση των όρων της βοήθειας.

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι σε δύο-τρία χρόνια, μόλις επιστρέψετε στην ανάπτυξη, όταν θα έχει επανέλθει στην ανάπτυξη και η υπόλοιπη Ευρώπη και θα έχουν ηρεμήσει οι χρηματοοικονομικές αγορές, τότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για την Ελλάδα να συζητήσει με τους ευρωπαίους εταίρους της και το ΔΝΤ για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους από τον επίσημο τομέα».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου