18.5.12

Ο Ηλίας «βασιλιάς» στον Ταϋγετο και ο Βρέτσερ στην Πύλο !!

Ποδηλασία-Διεθνής Γύρος Ελλάδας (3ο ετάπ):
Ο Περικλής Ηλίας «δάμασε» τους ορεινούς όγκους του Ταϋγέτου και με ατσάλινες δυνάμεις μπήκε μόνος πρώτος και θριαμβευτής στην όμορφη Μεθώνη, σημείο τερματισμού του 3ου ετάπ του Διεθνή Γύρου Ελλάδας με χρόνο 3 ώρες και 40 λεπτά (μέση ωριαία ταχύτητα 36.818 χλμ).
Ο 26χρονος πρωταθλητής του mountain bike, που θα είναι ένας από τους τρεις εκπρόσωπους της χώρας μας στην ποδηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ήταν ο ρολίστας της «SP TABLEWARE CYLING TEAM» στην τακτική του team manager Γιώργου Μανιάτη, που έχει στόχο να βοηθά τον Γιάννη Ταμουρίδη να κρατηθεί ψηλά στη γενική του Γύρου.
Ο «leader» της ελληνικής ομάδας εξακολουθεί να κρατά την τρίτη θέση στη γενική κατάταξη του αγώνα, ενώ τέθηκε επικεφαλής στη βαθμολογία των σπριντ ανάβασης, καθώς επικράτησε στο δεύτερο σπριντ του ετάπ στα 115 χλμ και ήταν δεύτερος στην πρώτη δοκιμασία στον Ταϋγετο, σε υψόμετρο 1.303 μέτρων, όπου νικητής αναδείχθηκε ο Ιταλός Αλμπέρτο Ντι Λορέντζο της «MERIDIANA KAMEN TEAM».
Ο Ρόμπερτ Βρέτσερ της «TEAM VORALBERG» φορά τη γαλάζια φανέλα του Γύρου, καθώς προηγείται σταθερά στη γενική με 10 ώρες 19.06.
Τέσσερα δευτερόλεπτα πίσω του ακολουθεί ο Νταβίντε Ρεμπελίν της «MERIDIANA KAMEN TEAM» και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Γιάννης Ταμουρίδης με 56 δεύτερα διαφορά από τον πρώτο.
Τη λευκή φανέλα του πρωτοπόρου στην κατηγορία κάτω των 23 έχει ο Γιώργος Μπούγλας της «GIOS-DEYSER LEON KASTRO», ενώ δεύτερος είναι ο συναθλητής του στην ομάδα Χάρης Καστραντάς.
Από τις ελληνικές συμμετοχές ξεχώρισαν ακόμη ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης της Εθνικής ομάδας – Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που τερμάτισε 11ος, ο Απόστολος Μπούγλας (15ος) και ο Γιώργος Μπούγλας (16ος).
Στην κορυφή της ομαδικής κατάταξης βρίσκεται η «SP TABLEWARE CYLING TEAM» με χρόνο 11 ώρες 2.12.
Το προφίλ του 3ου ετάπ 
Το τρίτο ετάπ, απόστασης 135,2 χλμ από τη Σπάρτη στη Μεθώνη, ξεκίνησε στις 9 το πρωί με 84 ποδηλάτες να παίρνουν την επίσημη εκκίνηση από το Μυστρά.
Από τα πρώτα χιλιόμετρα του ετάπ οι ποδηλάτες αντίκρισαν τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους του Ταύγετου και οι ομάδες έβαλαν σε εφαρμογή τις τακτικές τους για να «παλέψουν» τη σκληρή δοκιμασία του βουνού και να αποκτήσουν πλεονέκτημα.
Το «πελοτόν» έφθασε στο μέγιστο υψόμετρο του Γύρου, στα 1303 μέτρα στην περιοχή Συλίμποβες του Ταϋγέτου, 20 χλμ μετά την εκκίνηση, όπου έγινε και το πρώτο από τα δύο σπριντ ανάβασης.
Ακολούθησε η κατάβαση προς την Καλαμάτα, και στη συνέχεια η διαδρομή διέσχισε την ακτογραμμή του Μεσσηνιακού Κόλπου περνώντας από πανέμορφες τοποθεσίες όπως το Πεταλίδι, το Χαρακοπιό, η Κορώνη, η Φοινικούντα, οπότε και ξεκίνησαν οι αλλεπάλληλες επιθέσεις των ομάδων.
Ο καιρός ήταν σύμμαχος των αθλητών στο μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, καθώς δεν συνάντησαν βροχή, και μόνο στα τελευταία 15 χλμ ο δυνατός κόντρα αέρας δυσκόλεψε τις προσπάθειές τους.
H τελετή απονομών Mετά τον τερματισμό στη Μεθώνη, όπου πραγματοποιήθηκε λαϊκή ποδηλατοδρομία, και δεκάδες παιδιά χειροκρότησαν τους ποδηλάτες, η διοργάνωση μεταφέρθηκε λίγα χιλιόμετρα βορειότερα στη γραφική Πύλο, όπου στην Πλατεία Τριών Ναυάρχων έγινε η επίσημη τελετή απονομής των νικητών του 3ου ετάπ.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, ο περιφερειακός σύμβουλος Αριστείδης Σταθόπουλος, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Πύλου, Κώστας Νερατζόγλου, και ο πρόεδρος του αθλητικού οργανισμού Πύλου-Νέστορος, Γιάννης Σαρδέλης.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ Περικλής Ηλίας: «Ανεβήκαμε όλοι μαζί το βουνό αφού όλοι πρόσεχαν όλους για να μην γίνει κάποιο "ξεκόλλημα".
Μετά ακολούθησε η κατάβαση και στο τελευταίο σπριντ ανάβασης στα 115 χλμ η τακτική ήταν να επιχειρήσουμε επίθεση.
Είχαν φύγει τρεις αθλητές μπροστά και αναγκαστήκαμε να βγούμε κι εμείς ώστε να σπριντάρει ο Γιάννης (σ.σ. Ταμουρίδης) στο 2ο σπριντ ανάβασης και να πάρει τη φανέλα.
Μετά από αλλεπάλληλες επιθέσεις κατάφερα να αποσπαστώ στα 10 τελευταία χλμ και να φθάσω πρώτος στον τερματισμό, παρά το γεγονός ότι δυσκολεύτηκα πολύ από τον δυνατό κόντρα άνεμο».
Γιάννης Ταμουρίδης: «Όλα πήγαν καλά σήμερα, καθώς το ετάπ εξελίχθηκε όπως ακριβώς το σχεδιάσαμε.
Γνωρίζοντας ότι υπάρχει το κοντρόλ των αντιπάλων επάνω σε εμένα, εκμεταλλευόμαστε τον Περικλή που είναι πιο πίσω αλλά έχει τη δυναμική να κερδίσει ετάπ.
Στο πρώτο σπριντ ανάβασης ήμουν δεύτερος, ενώ κέρδισα το δεύτερο με διαφορά από τον πρώτο κι έτσι πήρα τη φανέλα του βουνού.
Ακόμη είναι σημαντικό ότι πήραμε και την πρωτιά στο ομαδικό.
Η τακτική μας να στέλνουμε μπροστά αθλητές που είναι πιο πίσω στην ομάδα έπιασε και ο στόχος μας είναι να κερδίζουμε ετάπ και να διατηρήσω τουλάχιστον την τρίτη θέση της γενικής».
Δημήτρης Καφαντάρης, δήμαρχος Πύλου-Νέστορος: «Η συμμετοχή των παιδιών εδώ στον τερματισμό της Μεθώνης, αλλά και η υποδοχή των πολιτών του Δήμου, μας δείχνει πώς ο κόσμος "διψά" για παρόμοιες εκδηλώσεις.
Με το Διεθνή Γύρο Ελλάδας συμβάλλουμε και εμείς στην εξωστρέφεια που έχει ανάγκη η χώρα μας και στην προβολή της στο διεθνή χώρο, ειδικά στη σημερινή εποχή όπου η κρίση μας πλήττει όλους».
Το αυριανό 4ο Ετάπ Από την Αρχαία Ολυμπία, όπου στις 10 Μαϊου το φώς του ήλιου άναψε τη φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, θα ξεκινήσει στις 9.00 το πρωί του Σαββάτου το 4ο και δυσκολότερο ετάπ του 18ου Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου.
Η απόσταση του ετάπ που θα τερματίσει στα Καλάβρυτα είναι 150 χλμ (η μεγαλύτερη του Γύρου) και οι ποδηλάτες θα ακολουθήσουν τη διαδρομή της επαρχιακής οδού από Λούβρο, Βασιλάκι, γέφυρα Ερύμανθου (όρια νομών Ηλείας-Αρκαδίας), Βυτίνα, Κλειτορία, για να τερματίσουν στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων (Αγίου Αλεξίου) περίπου στις 13:00.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου