16.5.12

«Καβγάς» Τσίπρα - Βενιζέλου για ...Αρσένη !!

 Στην αντιπαράθεση που προκλήθηκε μεταξύ του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου, με αφορμή την πρόταση του πρώτου να τοποθετηθεί ο Γεράσιμος Αρσένης ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, εστιάζεται κυρίως το ενδιαφέρον των πρακτικών της σημερινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.  
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο κ. Παπούλιας ξεκίνησε τη συζήτηση αναφέροντας ότι επικοινώνησε με τον κ. Παπαδήμο «ο οποίος έχει μερικές αντιρρήσεις», ωστόσο, «θα δεχόταν, όμως, αν ήταν η θέληση όλων των πολιτικών αρχηγών, να συνεχίσει το έργο και να διεξάγει με υπηρεσιακή κυβέρνηση τις εκλογές».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αφού είπε ότι κατανοεί πλήρως την πρόταση του κ. Παπούλια, αντιπρότεινε την περίπτωση του κ. Αρσένη:

      Αλ. Τσίπρας: «Παρ' όλα αυτά θα ήθελα να θέσω υπόψη σας την εκτίμηση ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός πρέπει να πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις και ταυτόχρονα να μπορεί στο πρόσωπό του να αντανακλάται και ο νέος συσχετισμός δύναμης που διαμορφώθηκε στις 6 του Μάη. Λαμβάνοντας και τα δύο υπόψη μας, θα θέλαμε να σας καταθέσουμε την πρόταση -αν συμφωνήσουν όλοι βεβαίως, γιατί αυτό είναι προαπαιτούμενο από το Σύνταγμα- να δεχθούμε για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ένα πρόσωπο που έχει την εμπειρία, τη δυνατότητα να χειριστεί αυτά τα θέματα και να μπορεί να αντανακλά καλύτερα τους σημερινούς συσχετισμούς, τον Γεράσιμο Αρσένη».

      Αφού συμφώνησε με την πρόταση του κ. Παπούλια για τη διατήρηση του τέως πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε την πρόταση του Αλ. Τσίπρα «προϊόν επαφών» με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη.

      Ευ. Βενιζέλος: «Δεν συμφωνώ με την πρόταση που υπέβαλε ο κ. Τσίπρας για τον κ. Γεράσιμο Αρσένη. Θεωρώ ότι η πρόταση αυτή θα είχε νόημα στις συζητήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης που θα διεκδικούσε ψήφο εμπιστοσύνης. Η πρόταση αυτή έχει κομματικά χαρακτηριστικά. Είναι σίγουρα προϊόν των επαφών που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ με την κ. Κατσέλη. Δεν έχουμε σκοπό να ενθαρρύνουμε μέσω του θεσμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης, τέτοιου είδους πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες εξυπηρετούν μικρές κομματικές σκοπιμότητες, οι οποίες είναι πολύ κάτω από το επίπεδο αυτής της θεσμικής συζήτησης που διεξάγεται».

      Για εκλογική πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία όταν πήρε το λόγο αναφέρθηκε στην πρόταση για «πρωθυπουργοποίηση» του Γ. Αρσένη.

      Αλ. Παπαρήγα: «(…)Με συγχωρείτε, δηλαδή! Ο κ. Αρσένης είναι πολιτική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτική εκλογική. Ο άνθρωπος αυτός χρόνια έχει να εμφανιστεί. Δεν λέω ότι δεν έχει πολιτική σκέψη ή ότι δεν παρακολουθεί. Μάλιστα, εγώ δεν ξέρω πώς είναι και στην υγεία του. Πόσων ετών είναι;»

      Αλ. Τσίπρας: «Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι' αυτό, αν θέλετε».

      Αλ. Παπαρήγα:«Δεν ξέρω. Εγώ δεν έχω κάνει επαφές μαζί του, αλλά επειδή ακούω διάφορα (…)».

      Αρκετές στιχομυθίες αργότερα, ο κ. Τσίπρας επανήλθε στο ζήτημα, για να δεχθεί εκ νέου την «απάντηση» του κ. Βενιζέλου:

      Αλ. Τσίπρας: «Θα ήθελα να σας πω με ειλικρίνεια ότι η πρότασή μας για τον κ. Αρσένη δεν έχει καθόλου χαρακτηριστικά κομματικής συνεννόησης. Δεν με εντυπωσιάζει η άρνηση, αλλά με εντυπωσιάζει ο σχολιασμός, ιδίως όταν προέρχεται από τον κ. Βενιζέλο, που ο Γεράσιμος Αρσένης είναι ένα πρόσωπο που προέρχεται από το χώρο -ήταν Υπουργός σε κυβερνήσεις- του ΠΑΣΟΚ και είχε χειριστεί θέματα κρίσιμα, ήταν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χρόνια, ήταν Υπουργός Εθνικής 'Αμυνας -άρα, ξέρει τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ- και βεβαίως έχει κάνει σε οικονομικά υπουργεία, άρα μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα οικονομικής πολιτικής που ενδεχομένως να προκύψουν και αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν θέλω όμως να σχολιάσω περαιτέρω. Σέβομαι την άποψη του κ. Βενιζέλου. Δεν θέλω να τη σχολιάσω. (…) Αν αυτή η πρόταση δεν γίνεται αποδεκτή, εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του και ως υπηρεσιακός ο κ. Παπαδήμος».

      Ευ. Βενιζέλος: «Κύριε Πρόεδρε, λυπάμαι, αλλά πρέπει και πάλι να εντοπίσω μια μεγάλη αντίφαση σε αυτά που λέει ο κ. Τσίπρας. Χθες αποτύχαμε να συμφωνήσουμε σε μια οικουμενική πολιτική κυβέρνηση, η οποία να αποτυπώνει τους νέους συσχετισμούς και να κυβερνήσει τη χώρα για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να διαχειριστούμε μια κρίση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι σε πλήρη εξέλιξη. Ήταν απολύτως αντίθετος να μπει σε μια τέτοια συζήτηση και έρχεται σήμερα -με αφορμή την εφαρμογή του άρθρου 37- και λέει "θέλω οικουμενική, εκλογική, με πολιτικά χαρακτηριστικά και πολιτικό πρωθυπουργό". Μα, αν μπορούσαμε να το πετύχουμε αυτό, γιατί να μην έμενε και ένα διάστημα αυτή η κυβέρνηση, προκειμένου να διαχειριστεί τα θέματα και γιατί να πάμε αμέσως σε εκλογές;»

      Αλ. Τσίπρας: «Μα, διαφωνείτε στον κ. Παπαδήμο;»

      Ευ. Βενιζέλος: «Όχι, όχι, δεν διαφωνώ στον κ. Παπαδήμο. Διαφωνώ στην πρόταση για τον κ. Αρσένη…».

      Σχόλια για την απουσία της Χρυσής Αυγής

      Ενδιαφέρον, εξάλλου, παρουσιάζουν και οι διάλογοι που διημείφθησαν αναφορικά με την απουσία του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκου, λίγο πριν τη λήξη της σύσκεψης. Τον διάλογο ξεκίνησε με σχετική ερώτησή της η κ. Παπαρήγα, με τον κ. Παπούλια να απαντά ότι προσεκλήθη, ωστόσο δεν προσήλθε.

      Αλ. Παπαρήγα: «Εντάξει, είμαι ευχαριστημένη που δεν ήρθε, δεν το κρύβω, αλλά ήθελα να ρωτήσω». (Γέλια)

      Αλ. Τσίπρας: «Θα παρουσιαστεί ότι αγωνιάτε για να συμμετάσχει!» (Γέλια)

      Αλ. Παπαρήγα: «Όχι. Όταν με ρωτήσουν γιατί δεν ήρθε η Χρυσή Αυγή, τι θα πω; Θα μπορούσα να πω "ρωτήστε τον Πρόεδρο", αλλά…».

      Ευ. Βενιζέλος: «Ήταν χρήσιμη η ερώτηση».

      Αλ. Παπαρήγα: «Θα πω ότι μίλησα με τον Πρόεδρο και ότι εκλήθησαν. Είναι ένα πρόβλημα».

      Κ. Παπούλιας: «'Αλλωστε, την τελευταία φορά είχατε και μεγάλο ενδιαφέρον να μην είναι δίπλα σας». (Γέλια)

      Αλ. Παπαρήγα: «Θα το πω καθαρά ότι ελπίζω να μην είναι στην επόμενη Βουλή. Όμως, δημιουργεί ένα πρόβλημα. Δεν μπορεί να είναι τέσσερα χρόνια στη Βουλή και να μην είναι, ας πούμε, στο Προεδρικό Μέγαρο».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου