14.5.12

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΤΣΣΚΑ Μόσχας : Η ακτινογραφία του αγώνα !!

 Η μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία των φάιναλ φορ ανήκει στον νέο πρωταθλητή Ευρώπης, τον Ολυμπιακό. 
Οι «ερυθρόλευκοι» επέστρεψαν από το -19 (53-34), σκότωσαν τη... Λερναία Ύδρα, που ακούει στο όνομα ΤΣΣΚΑ Μόσχας και δια χειρός Πρίντεζη στην εκπνοή επικράτησαν 62-61 των Ρώσων, στον τελικό του φάιναλ φορ της Κωνσταντινούπολης.
Η πειραϊκή ομάδα πανηγύρισε στο «Σινάν Ερντέμ» το δεύτερο ευρωπαϊκό τρόπαιο μετά το 1997, όταν και πάλι με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο είχε κατακτήσει την κορυφή της Ευρώπης. Οι «ερυθρόλευκοι» με τον «Σοφό» να κερδίζει τη μάχη της... σκακιέρας, άλωσαν την Πόλη, κρατώντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στους 8 πόντους (σημείωσε 22 στην επίθεση!) στην κρίσιμη τελευταία περίοδο, με τον Κώστα Παπανικολάου να επιβεβαιώνει με την απόδοσή του ότι πλέον έχει ανδρωθεί (18π., με 3/3 τρίποντα, 2/2 δίποντα, 5/6β και 4 ριμπάουντ)! Σπουδαία εμφάνιση από το Γιώργο Πρίντεζη, που εκτός του νικητήριου καλαθιού σημείωσε και τους 12 πόντους του στο δεύτερο ημίχρονο! 'Αξια πολυτιμότερος παίκτης ο Βασίλης Σπανούλης, που κράτησε ζωντανό τον Ολυμπιακό στο πρώτο ημίχρονο.
Τα δεκάλεπτα: 10-7, 34-20, 53-40, 61-62
Με την άμυνα του Ολυμπιακού να «βγάζει» φωτιές, οι «ερυθρόλευκοι» ήλεγξαν τον ρυθμό του αγώνα στο πρώτο δεκάλεπτο, διάστημα κατά το οποίο η ΤΣΣΚΑ έβρισκε το δρόμο προς το καλάθι μόνο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών, με τους Ρώσους να έχουν πάει 8 φορές και ο Ολυμπιακός καμία... Οι «ερυθρόλευκοι», με τον Κέσελ να εξουδετερώνεται γρήγορα (2 φάουλ) από τη φύλαξη του Κιριλένκο, κατάφεραν με τον «ζεστό» Σπανούλη να προηγηθούν με 5-2 και να κρατήσουν το προβάδισμα με τον εξαιρετικό Παπανικολάου (7-6, στο 7').
Ωστόσο, οι «ερυθρόλευκοι», που είδαν τον Λο (είχε υποστεί διάστρεμμα) να μπαίνει στο παρκέ λίγο πριν το τέλος της πρώτης περιόδου, πλήρωσαν τα 7 λάθη σε αυτό το διάστημα, με τους Ρώσους να διαμορφώνουν με βολές του 10-7. Με τον αρχηγό του στον πάγκο για ανάσες, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να μείνει κοντά στο σκορ στα πρώτα λεπτά της δεύτερης περιόδου και ενώ πήρε γρήγορα τα 5 ομαδικά της ΤΣΣΚΑ, που θα τον έστελναν στις βολές, «πλήρωσε» την αδυναμία του στη φροντ λάιν, όπως και στη διάρκεια του στην άμυνα.
Για περίπου 4 λεπτά στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να σκοράρει και ακόμα κι όταν το κατάφερε, είδε τον Τεόντοσιτς να εκτελεί από τα 6.75 (3/3) και να διαμορφώνει στο 16' το 25-13... Με τον Χάινς στον πάγκο με 3 φάουλ, τον Ντόρσεϊ να παίρνει ανάσες και τους 'Αντιτς και εν συνεχεία Παπαδόπουλο να μην μπορούν να κερδίσουν τις μάχες στα ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός έδειχνε ανήμπορος για την ανατροπή, ειδικά από τη στιγμή που δεν μπορούσε να «ξεκλειδώσει» την αντίπαλη άμυνα. Ο Σπανούλης ήταν η μόνη ακτίδα φωτός, αλλά η ΤΣΣΚΑ είχε περισσότερες επιλογές και οι δύο ομάδες πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια με τους Ρώσους στο +14 (34-20).
Ένα τρίποντο-απάντηση, κάθε φορά που Σπανούλης και Παπανικολάου επιχειρούσαν ένα ξέσπασμα, είχε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Τεόντοσιτς έγραψε το πρώτο, μετά από τη διαμόρφωση του 38-25 από τον Παπανικολάου, ενώ ο Κριάπα στο 24' είπε «στοπ» στο 41-30 του Σπανούλη. Ακολούθησε επιθετικό κρεσέντο από Κιριλένκο, Σβεντ και Γκόρντον και οι Ρώσοι ξέφυγαν στο 28' με 53-34. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν απογοητεύτηκε και με σερί 6-0, που ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Μάντζαρη, μπήκε στο τελευταίο δεκάλεπτο στο -13 (53-40).
Στην τελευταία περίοδο, ο Ιβκοβιτς εμπιστεύτηκε ένα κοντό σχήμα με τους Μάντζαρη, Κέσελ, Σλούκα, Χάινς και Πρίντεζη να δικαιώνουν το «Σοφό»! Σλούκας, Κέσελ «σκότωναν» από τα 6.75, ο Πρίντεζης πήρε τις διεισδύσεις και ο Ολυμπιακός με επιμέρους σκορ 12-2 βρέθηκε στο 36' σε απόσταση αναπνοής (55-52). Ο Κρστιτς προσπάθησε να δώσει ανάσα στην ΤΣΣΚΑ, αλλά ο Παπανικολάου «βομβάρδισε» και πάλι από τα 6.75 (59-55). Ο Κιριλένκο έγραψε με 1/2 βολές το 60-55, αλλά Παπανικολάου και Πρίντεζης επέμειναν και δικαιώθηκαν... Στα 9'' πριν τη λήξη και με το σκορ 61-60 υπέρ της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Σπανούλης έκανε φάουλ στον Σισκάουσκας με τον Λιθουανό να αστοχεί και στις 2 από τη γραμμή των ελευθέρων βολών... Ο Λαρισαίος γκαρντ έτρεξε στον αιφνιδιασμό με τον Πρίντεζη να γίνεται αποδέκτης της μπάλας και να διαμορφώνει το τελικό 62-61!
ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Λαμόνικα (Ιταλία), Μαρτίν (Ισπανία), Σαχίν (Ιταλία)
Οι συνθέσεις:
ΤΣΣΚΑ (Γιόνας Καζλάουσκας): Τεόντοσιτς 15 (4), Λαβρίνοβιτς 5, Σισκάουσκας 8, Κρστιτς 11, Κιριλένκο 12 (1), Βορόνοβ, Βοροντσέβιτς, Σβεντ 3, Καούν 2, Χριάπα 3 (1), Γκόρντον 2.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Ντούσαν Ιβκοβιτς): Χάινς, 'Αντιτς 7, Σπανούλης 15 (2), Ντόρσεϊ, Κέσελ 3 (1), Παπαδόπουλος, Πρίντεζης 12, Παπανικολάου 18 (3), Μάντζαρης 3 (1), Σλούκας 4 (1), Λο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου