15.5.12

Επίσημη πρώτη για Ολάντ!..Θα βάλει χαλινάρι στην Μέρκελ ;

Ο Φρανσουά Ολάντ αναλαμβάνει σήμερα την προεδρία της Γαλλίας από τον Νιοκολά Σαρκοζί και στη συνέχεια πετάει για το Βερολίνο για την πρώτη του συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ.
Ο Φρανσουά Ολάντ εξελέγη στις 6 Μαΐου με το 51.6% των ψήφων, θα είναι ο έβδομος πρόεδρος της V Γαλλικής Δημοκρατίας για πενταετή θητεία στα ηνία μίας χώρας που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος που περνά το κατώφλι του Μεγάρου των Ηλυσίων σε διάστημα 17 ετών.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, θα φθάσει στις 10.00 στο προεδρικό μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί ο Νικολά Σαρκοζί.
Η μεταβίβαση της εξουσίας θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών στο προεδρικό γραφείο, όπου ο απερχόμενος θα παραδώσει στον νέο πρόεδρο τις διαδικασίες που συνδέονται με την αποτρεπτική πυρηνική δύναμη της Γαλλίας. Η τελετή θα ολοκληρωθεί με 21 κανονιοβολισμούς.
Ο Φρανσουά Ολάντ που έχει υιοθετήσει τη ιδέα μίας "φυσιολογικής προεδρίας" επέλεξε μία λιτή τελετή ανάληψης των εξουσιών που θα σηματοδοτήσει μία πενταετία που ανοίγει εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας.
Στην τελετή δεν θα παραστούν τα τέσσερα παιδιά του ούτε η σύντροφός του Βαλερί Τριρβελέρ, σε αντίθεση με την εικόνα που είχε επιλέξει να προβάλλει το 2007 ο Νικολά Σαρκοζί με την παρουσία σύσσωμης της οικογένειάς του
Ο νέος πρόεδρος θα επιβιβασθεί στη συνέχεια, σύμφωνα με την παράδοση, στην ανοικτή Citroen για να κάνει τη διαδρομή μέσω της Λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων μέχρι την Αψίδα του Θριάμβου όπου θα ανάψει τη φλόγα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.
Στη συνέχεια θα αποτίσει φόρο τιμής σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες της γαλλικής ιστορίας για να υπενθυμίσει τις προτεραιότητες της προεδρίας του, "εκπαίδευση" και "κοινωνική ενσωμάτωση": τον Ζιλ Φερί, πατέρα της δημόσιας "δωρεάν και υποχρεωτικής εκπαίδευσης" και τη Μαρί Κιουρί, πολωνικής καταγωγής, γαλλίδα επιστήμονα που τιμήθηκε με το διπλό Νομπέλ Φυσικής και Χημείας.
Στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ θα μεταβεί στο δημαρχείο του Παρισιού, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας Μπερτράν Ντελανοέ, ο οποίος έχει καλέσει τους Παριζιάνους να έλθουν να υποδεχθούν τον νέο πρόεδρο.
Ο Φρανσουά Ολάντ θα ανακοινώσει στη συνέχεια σήμερα το όνομα του πρωθυπουργού του. Υποψήφιοι για το αξίωμα φέρονται οι Ζαν-Μαρκ Ερό, επικεφαλής της σοσιαλιστικής κοινοβουλευτικής ομάδας και η ηγέτις του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί .
Στη συνέχεια θα κατευθυνθεί προς το Βερολίνο, για μία συνάντηση γνωριμίας με την καγκελάριο της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, εν μέσω της πολιτικής κρίσης στην Ελλάδα και των διαφωνιών των δύο ηγετών ως προς το ευρωπαϊκό σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας.
Πριν εκλεγεί, ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει την πρόθεσή του για επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου για τον εμπλουτισμό του με μέτρα για την ανάπτυξη, προοπτική προς την οποία η γερμανίδα καγκελάριος ήταν κατηγορηματικά αντίθετη.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας η Αγγελα Μέρκελ αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Φρανσουά Ολάντ και υποστήριξε με επιμονή τον Νικολά Σαρκοζί. Μετά την εκλογή του , η Μέρκελ δήλωσε ότι θα τον υποδεχθεί "με ανοικτές αγκάλες".Η σημερινή γαλλο-γερμανική συνάντηση κορυφής θα αρχίσει το απόγευμα στην καγκελαρία και θα ολοκληρωθεί με δείπνο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου