14.5.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Εκδήλωση - αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη

Τα βιβλιοπωλεία ''Παπασωτηρίου'' Καλαμάτας οργανώνουν εκδήλωση - αφιέρωμα στον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη με καλεσμένη την σκηνοθέτιδα Λυδία Καρρά. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης – αφιέρωμα, πέρα από την παρουσίαση της προσωπικότητας και του έργου του παγκοσμίως καταξιωμένου σκηνοθέτη, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της  Λυδίας Καρρά ''Μια ζωή, μια εποχή'' (διάρκεια 87’, 2008).
Στο ντοκιμαντέρ ο Μιχάλης Κακογιάννης αφηγείται τη ζωή και την εποχή του. Με οξυδέρκεια και χιούμορ σχολιάζει σε αποσπάσματα ταινιών του, τους διεθνείς αστέρες που συνεργάστηκαν μαζί του. Ο Μιχάλης Κακογιάννης δεν ήθελε να κινηματογραφείται στα γυρίσματα. Στην ταινία περιλαμβάνεται υλικό από τις οδηγίες σκηνοθεσίας του στις τελευταίες του παραστάσεις. Ο Μίκης Θεοδωράκης ζωντανεύει περιστατικά της συνεργασίας του με τον Κακογιάννη στις ταινίες με υπόβαθρο τα κοινωνικά δράματα της εποχής. Σημαντικές οι μαρτυρίες απ' το Παρίσι της Σαρλότ Ράμπλινγκ και του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Αρβανίτη από το Λονδίνο, της Κλερ Μπλουμ, αλλά και του Ουόλτερ Λάσαλι, διευθυντή φωτογραφίας του Δημήτρη Παπαϊωάννου, κ.α.. Σπίτι, στου Φιλοπάππου, έχει την ευκαιρία για σκέψεις πιο στοχαστικές... Το σενάριο, η σκηνοθεσία, και η παραγωγή ανήκουν στην Λυδία Καρρά.
Η Λυδία Καρρά σπούδασε Κοινωνιολογία στην Σορβόννη και Διεθνείς Σχέσεις στο University College. Διακρίθηκε στις μεταπτυχιακές σπουδές στον Βυζαντινό Πολιτισμό. Το 1992 εξελέγη πρόερος του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου του Λονδίνου. Έχει σκηνοθετήσει 13 ντοκιμαντέρ. Το 1972 ίδρυσε την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
“Μια ταινία για τον Μιχάλη δεν ήταν εύκολο εγχείρημα και δεν θα το είχα αποτολμήσει εάν δεν μου το ομολογούσε ο ίδιος ότι δεν υπήρχε ντοκιμαντέρ στη ζωή του. Επέλεξα να είναι ο ίδιος αφηγητής, που διηγείται σαν σ' έναν φίλο τη ζωή του. Συνεργάτες που μοιράστηκαν μαζί του τις στιγμές της δημιουργίας συμπληρώνουν την πρωσοπογραφία του. Με τις μαρτυρίες αυτές διασώζεται η μνήμη μιας κορυφαίας στιγμής της ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας. Η ταινία είναι πόνημα αγάπης και ευχαριστίας προς τον μεγάλο δημιουργό”.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Σπύρος Φέγγος.
Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχει ο Σωτήρης Θεοδωρόπουλος.
Η εκδήλωση θα γίνει στο “Καφέ-Σινέ” στη δυτική παραλία (δρόμος προς Κορδία, πλησίον Ομίλου Αντισφαίρισης) την Πέμπτη 17  Μαϊου στις 9:00’ μ.μ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου