22.5.12

Bloomberg: Να ξέρουν οι Έλληνες ότι αυτά που τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ψέματα !!

«Λίγο προτού ο Francois Hollande εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας, πήγε στο Λονδίνο για να διαβεβαιώσει τη χρηματοπιστωτική κοινότητα ότι δεν είναι επικίνδυνος. Ο Αλέξης Τσίπρας, το φαινόμενο των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα, είναι σε παρόμοια ευρωπαϊκή περιοδεία- είναι πραγματικά επικίνδυνος».
Όπως αναφέρει σε editorial του το πρακτορείο Bloomberg, ο Τσίπρας και το κόμμα του «πουλάνε» στους Έλληνες πολίτες ένα ψεύδος: 

 ότι η Ελλάδα μπορεί να αποκηρύξει τους όρους του μνημονίου και να συνεχίσει να παίρνει τα χρήματα. Εάν οι πολίτες τον πιστέψουν, και εάν το κόμμα προσελκύσει αρκετές ψήφους στις εκλογές της 17ης Ιουνίου ώστε να πραγματοποιήσει τις απειλές του, τότε η χώρα του, η Ευρώπη και η παγκόσμια οικονομία θα ζήσουν για χρόνια με τις συνέπειες».

Το πρακτορείο συνεχίζει επισημαίνοντας πως ο 37χρονος Τσίπρας δηλώνει πως θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. «Ναι, εάν σχίσει τις συμφωνίες διάσωσης και η Ελλάδα κηρύξει στάση πληρωμών για το εναπομείναν χρέος, πώς θα γίνει αυτό;». «Όταν τον ρωτάνε, δηλώνει (ο Τσίπρας) πως οι πιστωτές της Ελλάδας μπλοφάρουν όταν απειλούν ότι θα τραβήξουν το καλώδιο από την πρίζα. Σύμφωνα με τον Τσίπρα, αυτοί ξέρουν ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα πλήξει την οικονομία όλης της ηπείρου, οπότε δεν θα το ρισκάρουν», επισημαίνει το Bloomberg.

Το πρακτορείο θεωρεί πως εάν ο Τσίπρας πιστεύει ό,τι λέει, τότε είναι πρόθυμος να τζογάρει με το μέλλον της Ελλάδας και μιας ολόκληρης ηπείρου προκειμένου να παίξει πόκερ με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Merkel. «Άλλοι Έλληνες πολιτικοί δηλώνουν ότι θα προσπαθήσουν να επαναδιαπραγματευτούν το πακέτο λιτότητας, και ίσως τώρα η Ευρώπη τους ακούσει. Αλλά ο Τσίπρας λέει ότι θα σκίσει τη συμφωνία». Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν δεν πιστεύει αυτά που λέει και γνωρίζει ότι η Ελλάδα θα αφεθεί στην τύχη της, το Bloomberg επισημαίνει ότι «σε αυτή την περίπτωση, βάζει τη χώρα του σε κίνδυνο μιας χαοτικής κρίσης προκειμένου να κερδίσει εξουσία. Στην πρώτη περίπτωση είναι ανεύθυνος, στη δεύτερη κυνικός».

Το Bloomberg διευκρινίζει ότι έχει ασκήσει κριτική στην πολιτική λιτότητας (και μόνο) που ασκείται στην ευρωζώνη, με μπροστάρη τη Γερμανία. Τονίζει ακόμη ότι χαιρετίζει την αλλαγή στις συζητήσεις για περισσότερα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης μετά από τις εκλογές στη Γαλλία, «αν και δεν συμφωνούμε με τις προτάσεις του για τη Γαλλία». Προσθέτει δε ότι ο Τσίπρας δηλώνει πως θέλει να ηγηθεί μιας φιλοαναπτυξιακής στρατηγικής για όλη την Ευρώπη. «Αυτό θα ήταν εξαιρετικό, με τη διαφορά ότι αυτό που συζητείται στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ο ίδιους πουλάει στους Έλληνες ψηφοφόρους».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραψε μεγάλες απώλειες την προηγούμενη εβδομάδα όταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κρατικοποιήσει τις τράπεζες της Ελλάδας και να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας. Αυτό περιλαμβάνει και την άρνηση μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο κατά 150.000.

Στη δήλωση του Τσίπρα ότι «είναι ένας πόλεμος μεταξύ ανθρώπων και καπιταλισμού, και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του μετώπου», το Bloomberg τονίζει ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα, ο καπιταλισμός δεν ήταν η αιτία της κρίσης. «Ο ένοχος είναι ένα μια τεράστιου μεγέθους και ανίκανη γραφειοκρατία, που δημιουργήθηκε σε βάθος δεκαετιών από κατ΄ ουσίαν, διεφθαρμένες κυβερνήσεις".

Ακόμη χειρότερα, το μεγαλύτερο μέρος της λιτότητας που προκαλεί τώρα αληθινό πόνο και τον αποπροσανατολισμό των απλών Ελλήνων, είναι επίσης το αποτέλεσμα της αποτυχίας των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να συνεχίσει τους όρους του πρώτου πακέτου διάσωσης που τους δόθηκαν, επισημαίνεται στο editorial.

Το Bloomberg καταλήγει ότι οι πολιτικοί της Ευρώπης, όλου του πολιτικού φάσματος, πρέπει να καταστήσουν σαφή τη διάκριση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων που συμφωνούν με την ευρωπαϊκή στρατηγική λιτότητας. «Πρέπει να δηλώνουν κατ’ επανάληψη ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά δεν μπορούν ούτε η Ελλάδα μπορεί να μείνει στο ευρώ, εάν εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει η χώρα».

«Οι Έλληνες πρέπει να το ξέρουν αυτό όταν ψηφίσουν στις 17 Ιουνίου. Και πρέπει να ξέρουν ότι αυτά που τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο νεαρός ηγέτης του, είναι ένα ψέμα».Capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου