25.5.12

Guardian: Οι Έλληνες, η Ευρώπη, η "φοβισμένη κότα" και το "καρότο"

«Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη έχουν επιδοθεί στο παιχνίδι της "φοβισμένης κότας"» αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian σχολιάζοντας το κλίμα που διαμορφώνεται σε σχέση με τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ από τις εκατοντάδες δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.
Κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο παιχνίδι» στην ιστορία της Ε.Ε. η εφημερίδα προειδοποιεί  τους Έλληνες ότι μπορεί να βγουν από το ευρώ συμπληρώνοντας ότι «μέχρι στιγμής αυτή η μπλόφα φαίνεται να λειτουργεί».
Μάλιστα η εφημερία  προβλέπει τη δεύτερη φάση του «παιχνιδιού»: « Το καρότο».
Το «καρότο» ,λοιπόν, είναι  η στοιχειώδης ανάπτυξη θα επιχειρήσουν να πετύχουν οι ευρωπαίοι χαλαρώνοντας λίγο τους όρους της δανειακής σύμβασης ,αν στην Ελλάδα επικρατήσουν οι δυνάμεις του Μνημονίου .
Το σχετικό προηγούμενο της Ιρλανδίας  όπου ενώ είχε καταψηφιστεί   το Ευρωσυντάγμα όταν ξαναέγινε δημοψήφισμα  « κατά ευρωπαϊκή παραγγελία» , βγήκε υπέρ, αποτελεί  τη βάση της εκτίμησης της  Guardian   ότι  η  όποια κίνηση εκ μέρους των Ευρωπαίων  θα γίνει μετεκλογικά  αφού βεβαιωθούν ότι  οι Έλληνες θα ψηφίσουν υπέρ του προγράμματος σταθερότητας.
Καταλήγοντας  το δημοσίευμα χαρακτηρίζει  ως «επικίνδυνο αυτό το παιχνίδι» επειδή προκαλεί «πανικό στις αγορές  και επιβαρύνει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα» ενώ επί της ουσίας  δεν αλλάζει τίποτα για την Ελλάδα ,η οποία  «ακόμα και να στραφεί στα μνημονιακά κόμματα , θα βρίσκεται σε ύφεση εγκλωβισμένη σε ένα αποτυχημένο σχέδιο».Star.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου