5.5.12

IIF: Από την 7η Μαΐου θα συγκυβερνήσουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Μία συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ κρίνει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), ως το επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη ημέρα των εκλογών.
Το IIF δημοσιοποίησε σημείωμά του το οποίο υπογράφουν οι αναλυτές του. Στο συγκεκριμένο σημείωμα εκτιμάται πως τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και το ΠΑΣΟΚ θα υποχρεωθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης να συνεργαστούν προκειμένου να σχηματιστεί κυβέρνηση.
Ωστόσο, το IIF επισημαίνει ότι «δεν είναι καθόλου σαφές, με δεδομένες παλαιότερες διαφορές και εντάσεις, ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΚΚ θα αποτελούσαν βιώσιμους συνεργάτες σε ένα συνασπισμό για τα χρόνια που έρχονται. Επιπλέον, ένας συνασπισμός ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θα θεωρηθεί από πολλούς ότι δεν θα διαθέτει τη λαϊκή εντολή που είναι απαραίτητη για να εφαρμόσει αποτελεσματικά την επιπλέον προσαρμογή και την εντατικοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται».
Στο σημείωμα του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου τονίζεται πως το εκλογικό σύστημα θα βοηθήσει τα δύο μεγάλα κόμματα έτσι ώστε να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ποσοστά για τον σχηματισμό κυβέρνησης ακόμη και εάν δεν έχουν την λαϊκή πλειοψηφία. Μία από τις εκτιμήσεις του Ινστιτούτου αναφέρει ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα μπορούσαν να έχουν μαζί ως και 156 έδρες.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη, καθώς η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα επωφεληθούν εάν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό του 3%, καθώς πιθανότατα θα ενίσχυε την κυβερνητική συμμαχία.
Το ΔΗ.ΣΥ. θεωρείται από το IIF ως το μόνο κόμμα πέραν των δύο που συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στην κυβέρνηση Παπαδήμου το οποίο έχει ξακάθαρα υποστηρίξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η συμμετοχή του σε μελλοντική συγκυβέρνηση θα αύξανε την κοινοβουλευτική ισχύ της.
«Οι προοπτικές εφαρμογής του προγράμματος θα μπορούσαν να τεθούν σε κίνδυνο αν το ΔΗ.ΣΥ. δεν περάσει το κατώφλι του 3% ή αν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν φθάσουν μαζί το όριο του 38%» καταλήγει το IIF, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα διεξαχθούν νέες εκλογές.
Η πρόβλεψη του Ινστιτούτου προκάλεσε την αντίδραση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος εκφράζει την κατάπληξή του. «Θυμίζουμε στους συντάκτες της έκθεσης ότι στην Ελλάδα έχουμε Δημοκρατία και δεν χρειαζόμαστε τις υποδείξεις καθενός» τόνισε.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου