20.6.12

Με κατάρρευση απειλείται το ταμείο των δημοσιογράφων !


Το φάσμα της κατάρρευσης αντιμετωπίζει ο οργανισμός περίθαλψης και επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων, ο ΕΔΟΕΑΠ. Το PSI, είχε ως αποτέλεσμα ο οργανισμός να διαθέτει ομόλογα μόλις 5.600.000 ευρώ από 115 εκατομμύρια πριν το κούρεμα. 
Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του οργανισμού, όμως φθάνουν τα 60 εκατομμύρια.
Υγιές ταμείο πριν από 4 μήνες, αντιμέτωπο με κατάρρευση μετά το PSI. Ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οργανισμός για την επικουρική ασφάλιση και περίθαλψη των δημοσιογράφων, τοποθετεί με νόμο του κράτους τα αποθεματικά του στην τράπεζα της Ελλάδας και αυτή τα επενδύει σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Με το κούρεμα λοιπόν τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ έχασαν το 50% : από 115.312.441 ευρώ, έμειναν πλέον 59.097.624 ευρώ. Πώς όμως το διαθέσιμο ποσό έφτασε να πέσει στα 5.618.934 ευρώ;
Το PSI προβλέπει την ανταλλαγή των παλιών ομολόγων με νέα, μικρότερης ονομαστικής αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας.
Αν ο ΕΔΟΕΑΠ, ή οποιοδήποτε άλλο ταμείο του οποίου τα αποθεματικά εντάχθηκαν στο κούρεμα, μπορούσαν να περιμένουν μέχρι τη λήξη των ομολόγων για να τα εισπράξουν, δηλαδή 30 χρόνια τότε θα έπαιρναν το 100% της ονομαστικής αξίας τους, δηλαδή και τα 59 εκατομμύρια. Αν όμως θελήσουν ή αναγκαστούν να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα τώρα, η αξία τους αποτιμάται σήμερα από την αγορά μόνο ως το 20% της ονομαστικής.
Τα ετήσια λειτουργικά έξοδα του ΕΔΟΕΑΠ, είναι 60 εκατομμύρια. Η διοίκηση του οργανισμού δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει σε μηνυτήριες αναφορές στο ποινικό δικαστήριο κατά της τράπεζας της Ελλάδας.
Η Τράπεζα της Ελλάδας θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία την Τετάρτη. Κύκλοι της υποστηρίζουν ότι έχουν γίνει αναλήψεις και ότι η αποτίμηση αντικατοπτρίζει την τρέχουσα αξία των ομολόγων, δηλαδή το πόσο θα τα πούλαγαν τώρα στη δευτερογενή αγορά.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου