1.6.12

Τσίπρας: Οποιος δεν δηλώνει την περιουσία του, θα τη δημεύουμε

Στην ανάγκη ακύρωσης του Μνημονίου που έχει οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή και την αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας αναφέρθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη. 
Παράλληλα πρότεινε ένα νέο φορολογικό σύστημα και τη δήμευση της περιουσίας όσων δεν τη δηλώνουν.
Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου και στο enikos.gr ο κ.Τσίπρας, τόνισε ότι είναι ανάγκη να ακυρωθεί το Μνημόνιο που οδήγησε τη χώρα στην καταστροφή και να αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας βασισμένο στην ανάπτυξη, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση.
«Η διαπραγμάτευση αν είμαστε εμείς κυβέρνηση δεν θα αφορά το Μνημόνιο. Το Μνημόνιο θα είναι ένα νεκρό πρόγραμμα. Δεν θα αφορά το βασικό συστατικό του προγράμματος που είναι η εσωτερική υποτίμηση, εφόσον αυτή κρίθηκε αποτυχημένη από δύο διαδοχικά πακέτα που διογκώνουν την ύφεση και μεγαλώνουν το χρέος», είπε χαρακτηριστικά. 
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγγείλει το Μνημόνιο, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως το κόμμα του θα το αντικαταστήσει.  Εξήγησε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εφόσον το Μνημόνιο το ψήφισαν βουλευτές και κατά τον ίδιο τρόπο, μπορούν να φέρουν και να ψηφίσουν, επίσης στη Βουλή, κάτι άλλο που θα το αντικαθιστά. Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «και εμείς διεκδικούμε την πρωτιά».
Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε, επίσης, πως το κόμμα του δεν μιλά για έξοδο από το ευρώ. «Εμείς δεν θα πούμε φεύγουμε από το ευρώ, δεν θέλουμε τη χρηματοδότηση».«Δεν είμαστε τρελοί», συμπλήρωσε εμφατικά.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές, όπως ανέφερε ο επικεφαλής του κόμματος, θα απευθυνθεί στους δανειστές ζητώντας τους χρόνο «να εμφανίσουμε και να ψηφίσουμε ένα νέο πρόγραμμα και σε αυτό θα επιμείνουμε», εξηγώντας τους πως «οι όροι της χρηματοδότησης που οι ίδιοι έχουν θέσει δεν εξασφαλίζουν την αποπληρωμή του. Αντίθετα, εξασφαλίζουν ότι θα χάσουν τα χρήματά τους».
«Εμείς θα καταθέσουμε ένα σχέδιο που θα απαντά στις δεσμεύσεις που ήδη έχουμε απέναντι στους εταίρους μας, δηλαδή να έχουμε πλεόνασμα και βιώσιμο χρέος. Θα κάνουμε μια βιώσιμη πρόταση για τον ελληνικό λαό. Δεν μπορεί, πλέον,  να φορολογείται άλλο η φτώχεια», συνέχισε.
Πιεζόμενος, πάντως, να απαντήσει για το αν μιλά για καταγγελία ή διαπραγμάτευση του Μνημονίου, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως  ούτως ή άλλως δεν θα χρειαστεί να το καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί «το κατήγγειλε ο λαός με την ψήφο του».
Ερωτώμενος για το αν αποτελεί πρόταση του κόμματός του η επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Τσίπας ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι θα φύγουμε από το ευρώ» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «το δεύτερο καταληκτικό στάδιο που υπέγραψαν ο Παπανδρέου και ο Σαμαράς οδηγεί στη δραχμή», τόνισε, ενώ αναρωτήθηκε αν «ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στη δραχμή ή το Μνημόνιο της λιτότητας». Ξεκαθάρισε πάντως ότι θεσμικά η Ελλάδα δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη.
Παράλληλα ζήτησε νέο, εθνικό φορολογικό σύστημα, απλό, δίκαιο και κλιμακωτό και έθεσε ως προϋπόθεση το περιουσιολόγιο μέσω του οποίου θα υποχρεούται ο καθένας να δηλώνει την ακίνητη και κινητή περιουσία του στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είπε πως αν γίνονται ψευδείς δηλώσεις θα δημεύονται οι περιουσίες.
Οσον αφορά στην παραμονή της χώρας στο ΝΑΤΟ υπογράμμισε πως το κόμμα του δεν έχει προγραμματική θέση την αποχώρηση από αυτό. Συγκεκριμένα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση ότι η Ελλάδα θα μετατραπεί σε μια χώρα που θα είναι πυλώνας ειρήνης και ασφάλειας,  όπου κανένας έλληνας φαντάρος δεν θα είναι στο Αφγανιστάν. «Δεν θα κινηθούμε με επιπολαιότητα», συνέχισε.iefimerida.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου