17.6.12

ΑΤΤΙΚΗ - Δεύτερη ημέρα πύρινης κόλασης - Συνεχείς αναζωπυρώσεις


Οι ισχυροί άνεμοι τροφοδοτούν τις εστίες φωτιάς στις δασικές εκτάσεις της ανατολικής Αττικής, ενώ συνεχίζεται και την Κυριακή η συγκέντρωση δυνάμεων πυρόσβεσης από άλλα σημεία της χώρας. Τέσσερις συλλήψεις για την φωτιά στην Κερατέα.
Η Κυριακή βρήκε μεγάλες δασικές εκτάσεις της Αττικής, κυρίως στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, στις φλόγες, καθώς συνεχίζονται οι πολύ ισχυροί άνεμοι που τροφοδοτούν τα πύρινα μέτωπα και προκαλούν αναζωπυρώσεις σε σημεία όπου έχουν ήδη επέμβει οι δυνάμεις πυρόσβεσης.
Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έξέδωσε και για σήμερα δελτίο εκτίμησης υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:
  • Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Νότιου Τομέα Αθηνών, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Νήσων (Περιφέρεια Αττικής).
  • Λέσβου, Χίου, Σάμου και Ικαρίας (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου).
  • Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Σκύρου, Εύβοιας (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας).
  • Ανδρου, Τήνου, Μυκόνου, Σύρου, Κέας-Κύθνου, Μήλου, Νάξου, Πάρου και Θήρας (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου).
  • Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας (Περιφέρεια Πελοποννήσου).
Πέντε τραυματίες πυροσβέστες
Μεγάλες εστίες φωτιάς μαίνονται από το Σάββατο στην Κερατέα, αρχικά στην Δροσιά και στη συνέχεια σε Αγιασμό, Κααφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά και Θυμάρι. Πολλά κτίρια καταστράφηκαν από τις φλόγες, ενώ μεγάλος αριθμός κατοίκων αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σπίτια του. Στον συνοικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζα) οι φλόγες έκαψαν αυτοκίνητα.
Από τη μάχη με τις φλόγες τραυματίστηκαν ελαφρά τρεις πυροσβέστες, που διακομίστηκαν στο 251 ΓΝ Αεροπορίας, ενώ δύο ακόμη συνάδελφοί τους τραυματίστηκαν στο Ντράφι και στο Κεφαλόβρυσο.
Την ίδια περίπου ώρα οι φλόγες ξεπηδούσαν και σε άλλες περιοχές της Αττικής, στο Ντράφι Παλλήνης, στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα και στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου, οι οποίες ωστόσο πήραν μικρότερη έκταση. Πύρινα μέτωπα καταγράφηκαν και στην υπόλοιπη χώρα, όπως στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας, την Μεγάλη Σπηλιά Μονεμβασιάς και τη θέση Τρύβλακας στην Κύθνο.
Προσπάθεια συγκέντρωσης μέσων πυρόσβεσης
Κάτοικοι και τοπικοί φορείς κατήγγειλαν από τις πρώτες ώρες την έλλειψη επαρκών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Οπως εκτιμάται το πρωί στα σημεία όπου υπάρχουν φωτιές επιχειρούν περίπου 60 οχήματα με 180 πυροσβέστες, ακόμη 75 άτομα από πεζοπόρα τμήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ πάνω από 20 υδροφόρες των τοπικών δήμων προσπαθούν να παράσχουν περισσότερο νερό στους πυροσβέστες.
Η Πυροσβεστική στέλνει στην Αττική επιπλέον δυνάμεις από την Στερεά Ελλάδα, την Θεσσαλία, την Δυτική Μακεδονία και την Ηπειρο.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη και ο μηχανισμός για την άφιξη διεθνούς βοήθειας, με αεροσκάφη και δυναμικό από Ιταλία, Κροατία και Γαλλία.ΕΘΝΟΣ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου