26.6.12

Εξαρθρώθηκε η συμμορία των ληστών με τα Καλάσνικοφ

Ανάμεσα στους 19 συλληφθέντες είναι τρία φερόμενα ως «ηγετικά στελέχη» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. κι ένας δικηγόρος.
Ως επικίνδυνη και καλά οργανωμένη χαρακτηρίζεται από αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. η αποκαλούμενη ως «συμμορία των ληστών με τα Καλάσνικοφ» που εξαρθρώθηκε από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, με τη σύλληψη 19 μελών της, οι οποίοι ενέχονται σε σωρεία ληστειών σε τράπεζες και κατοικίες, ανατινάξεις με εκρηκτικά μηχανημάτων αυτόματης ανάληψης τραπεζών και επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών.

Στη διάρκεια γιγαντιαίας επιχείρησης στην οποία συμμετείχαν 100 και πλέον αστυνομικοί, συνελήφθησαν τις τελευταίες ώρες σε Καβάλα και Αθήνα 19 μέλη της συμμορίας, οι οποίοι κρατούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρία φερόμενα ως «ηγετικά στελέχη» της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς επίσης ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. κι ένας δικηγόρος. Οι 18 από τις 19 συλλήψεις έγιναν από περιοχές της Καβάλας, ενώ ο ειδικός φρουρός συνελήφθη στην Αθήνα. 

Όπως έγινε γνωστό, η δράση της πολυμελούς οργάνωσης ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011, ενώ μετράει στο «ενεργητικό» της αρκετά «χτυπήματα» σε υποκαταστήματα τραπεζών διαφόρων περιοχών της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας καθώς και της Θράκης. Ανάμεσα σ΄ αυτά είναι οι δύο ένοπλες ληστείες που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο Ροδολίβος Σερρών και στην Κεραμωτή Καβάλας. Το χαρακτηριστικό στοιχείο και στις δύο αυτές περιπτώσεις είναι ότι οι δράστες δεν δίστασαν να πυροβολήσουν εναντίον αστυνομικών χωρίς να απειληθούν επί της ουσίας με ενδεχόμενη σύλληψη. Σύμφωνα δε με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η σπείρα σχεδίαζε λίγες ώρες πριν την εξάρθρωσή της νέο «χτύπημα», το οποίο τελικά απετράπη.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν θέσει τους τελευταίους μήνες υπό στενή παρακολούθηση τα μέλη της οργάνωσης. Μάλιστα, ζητήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για συγκεκριμένα πρόσωπα.

Εντύπωση προκαλεί, πάντως, το οπλοστάσιο που κατασχέθηκε στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια των δραστών (Καβάλα, Ζυγός Ηρακλείτσα, Πέραμος), καθώς, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν αυτόματα όπλα τύπου Καλάσνικοφ, πιστόλια, εκρηκτικές ύλες, σφαίρες, αλεξίσφαιρα γιλέκα και διάφορα χρηματικά ποσά που ξεπερνούν τις 150.000 ευρώ και εκτιμάται ότι είναι μέρος της «λείας» από τις διαπραχθείσες ληστείες. 

Ο δικηγόρος που συνελήφθη είναι γνωστός στην κοινωνία της Καβάλας, κι όπως έγινε γνωστό, φέρεται ότι έναντι 500 ευρώ κατ΄ άτομο παρείχε συμβουλές σε καθέναν από τους δράστες για το πώς να αποφύγουν τη σύλληψή τους αλλά και πώς να καταστρέφουν τα σε βάρος τους ενοχοποιητικά στοιχεία.

Οι συλληφθέντες αναμένεται να οδηγηθούν αύριο στην εισαγγελία Πλημμελειοδικών Καβάλας για την απαγγελία των σε βάρος τους κατηγοριών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου