21.6.12

Τελευταία ευκαιρία για ρυθμίσεις οφειλών στο ΙΚΑ


ΕΩΣ το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας μπορούν οι οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να κάνουν χρήση της ευνοϊκής ρύθμισης οφειλών, καθώς σε διαφορετική περίπτωση από την 1η Ιουλίου θα έρθουν αντιμέτωποι με τη λήψη αναγκαστικών μέτρων.
Από το ΙΚΑ τονίζεται ότι η προθεσμία της έκπτωσης του προσωρινού διακανονισμού κατά 40% επί των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων της κεφαλαιοποιημένης, την 31/12/2011, οφειλής λήγει οριστικά στις 29/6/2012. Η αδυναμία είσπραξης βεβαιωμένων ασφαλιστικών εισφορών φθάνει τα 6,7 δισ. ευρώ, ενώ κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 450 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ.
Με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση ισχύος της έκπτωσης κατά 40% των πρόσθετων τελών, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, του προσωρινού διακανονισμού καθώς και της ρύθμισης του εδ. β' παρ. 1 του άρθρου 21 του ν. 4038/2012 (εφάπαξ εξόφληση ή ρύθμιση έως και έξι δόσεις με έκπτωση 100% και ρύθμιση από επτά έως δέκα δόσεις με έκπτωση 75%), καλούνται οι επιχειρήσεις που οφείλουν να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνεται.

Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει ήδη ζητήσει από τις υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη αναγκαστικών και άλλων μέτρων είσπραξης σε βάρος όλων των οφειλετών που χρωστάνε στο ΙΚΑ και δεν ζήτησαν ρύθμιση.

Έμφαση θα δοθεί σε περιπτώσεις οφειλετών χαρακτηρισθέντων ως «ιδιαίτερου ρίσκου», είτε λόγω του ιδιαίτερου ύψους της οφειλής τους είτε λόγω της αδικαιολογήτως επιδειχθείσας απροθυμίας τους να συμμορφωθούν στις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Στις περιπτώσεις αυτές έχει ζητηθεί να κινείται άμεσα η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης για την αντικειμενική και χωρίς παρεκκλίσεις εφαρμογή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, με έμφαση στις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων), στις κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών, για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).
Ο διοικητής του ΙΚΑ ζήτησε να διεκπεραιωθούν το ταχύτερο δυνατόν οι διαδικασίες ελέγχου από τα αρμόδια Τμήματα Εσόδων αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στις μονάδες του Ιδρύματος για ένταξη στη ρύθμιση και εκκρεμούν, προκειμένου οι εργοδότες να προσέλθουν στα Ταμεία Είσπραξης Εσόδων ΙΚΑ ή στις ταμειακές υπηρεσίες των υποκαταστημάτων και να καταβάλουν την πρώτη δόση της ρύθμισης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου