20.6.12

Γεύσεις από την "Καλλίκαρπο" Μεσσηνία !!!


 ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ !
Στο νοτιοδυτικό  άκρο της ελληνικής χερσονήσου, η «καλλίκαρπος» Μεσσηνία όπως την ονομάζει ο Ευριπίδης λόγω της εύφορης γης της, κατοικήθηκε πολύ νωρίς γεγονός που μαρτυρούν σημαντικές αρχαιότητες όλων των εποχών.
Γη φιλόξενη όλες τις εποχές του χρόνου, περιβάλλεται από 140 χλμ ακτών, με πανέμορφες παραλίες, όρμους, γραφικά λιμανάκια που ξεκινούν από τον Μεσσηνιακό κόλπο και φτάνουν ως το Ιόνιο πέλαγος. Στο εσωτερικό, ο Ταΰγετος, «ο θρύλος του Μωριά» με την άγρια ομορφιά, τα δάση με έλατα και πεύκα, τα σπάνια φυτά, τις κορυφές, τα φαράγγια, τις χαράδρες αλλά και τα γραφικά χωριά, συνθέτουν ένα πανέμορφο ελκυστικό τοπίο.
Γη ευλογημένη, που δίνει στους κατοίκους της μια μεγάλη ποικιλία  δέντρων, λαχανικών και καρπών. Τα λιόδεντρα καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος της περιοχής, φτιάχνοντας μια θάλασσα λαδιά,   δίπλα στην γαλάζια που περιβάλλει την δυτική και νότια Μεσσηνία.
Κι εκτός από τα λιόδεντρα που προσφέρουν το εκλεκτό μεσσηνιακό ελαιόλαδο και τις ξεχωριστές ελιές, υπάρχουν πολλά καρποφόρα δέντρα που δίνουν ποικιλία φρούτων,  και πολλές συκιές .
Συγχρόνως η γη προσφέρεται για καλλιέργεια πολλών προϊόντων. Κάποτε προτεραιότητα είχε η σταφίδα. Με το πέρασμα του χρόνου και τις κοινωνικο  - ιστορικές αλλαγές η καλλιέργεια της σταφίδας μειώθηκε, αλλά στην περιοχή καλλιεργείται τομάτα, αγγούρι, πιπεριά, μελιτζάνα και πολλά ακόμα λαχανικά
Η θάλασσα προσφέρει  απλόχερα τον πλούτο της, κι έτσι στην Μεσσηνία, βρίσκουμε φαγητά, για όλα τα γούστα και συνταγές που συνδυάζουν πολλές διαφορετικές πρώτες ύλες.
Η διατροφή είναι σημαντικό κομμάτι της παράδοσης της Μεσσηνίας. Ας προσπαθήσουμε να «μυηθούμε» μερικές μόνο, από τις υπέροχες γεύσεις της μεσσηνιακής κουζίνας…..

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου