31.7.12

1η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΘΕΡΙΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ-Δίκτυο Πόλεων Δημοτικών Ωδείων


16-22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012, ΒΟΛΟΣ

       Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία από 16 έως 22 Ιουλίου
η 1η Πανελλήνια Θερινή Μουσική Ακαδημία- διοργάνωση του Δικτύου Πόλεων των Δημοτικών Ωδείων- δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους νέους σπουδαστές να παρακολουθήσουν σεμινάρια, εργαστήρια,  διαλέξεις, συναυλίες υψηλών προδιαγραφών αλλά και να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.
       Το Δίκτυο των Δημοτικών Ωδείων σκοπεύει να διευρύνει τις δραστηριότητές του πραγματοποιώντας την Πανελλήνια Θερινή Ακαδημία με διαφορετική έδρα κάθε χρόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία δράσεων μεγάλης δυναμικής και προωθώντας το έργο των Δημοτικών Ωδείων ανά την Ελλάδα.
       Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία φέτος, έχοντας ως έδρα το Δημοτικό Ωδείο Βόλου, από τις 16 έως και τις 22 Ιουλίου.
Πραγματοποιήθηκαν Θερινά Σεμινάρια Εγχόρδων, Πνευστών, Πιάνου, Κιθάρας, Ανώτερων Θεωρητικών καθώς επίσης και Πανελλήνιοι Διαγωνισμοί Εγχόρδων, Πνευστών, Κιθάρας & Πιάνου.
        Στα σεμινάρια και στον διαγωνισμό συμμετείχαν σχεδόν 100 σπουδαστές που ήδη φοιτούν στα Δημοτικά Ωδεία (οι 10 από αυτούς από το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας), αλλά και σπουδαστές ιδιωτικών ωδείων που θα θελήσουν να σπουδάσουν στα Δημοτικά Ωδεία από την νέα χρονιά ή που θέλησαν να παρακολουθήσουν μόνο τα σεμινάρια. Το διαγωνιστικό τμήμα ήταν σχεδιασμένο ανά επίπεδο σπουδών και ηλικιών ώστε να μπορούν να λάβουν μέρος όλοι οι σπουδαστές εκμεταλλευόμενοι τα έτοιμα προγράμματα της εξεταστικής περιόδου του Ιουνίου 2012.
      Σημαντικό είναι ότι  εκτός από τα βραβεία στους διαγωνισμούς, θα προσφερθούν και Υποτροφίες ή εκπτώσεις διδάκτρων για το επόμενο σχολικό έτος 2012-2013,τις οποίες θα προσφέρει το κάθε Δημοτικό Ωδείο ανάλογα με τις αποφάσεις των διοικήσεών τους μετά από τις εισηγήσεις των Καλλιτεχνικών Διευθυντών.
      Για τους σπουδαστές άνω των 20 ετών τα βραβεία θα συνοδεύονται και από ρεσιτάλ που θα διοργανώσουν τα Δημοτικά Ωδεία στον κύκλο συναυλιών "Νέοι Καλλιτέχνες".  Η διοργάνωση των ρεσιτάλ δεν περιλαμβάνει αμοιβή αλλά την δυνατότητα προβολής των νέων καλλιτεχνών σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.
     Τα Δημοτικά Ωδεία με την πρωτοβουλία αυτή έδωσαν ένα θετικό παρόν στην σκληρή πραγματικότητα της κρίσης που περνάει η χώρα, αφού μέσω του θεσμού των υποτροφιών επιβραβεύουν την πρόοδο των ταλαντούχων σπουδαστών στηρίζοντας τους γονείς τους και τον οικογενειακό προϋπολογισμό για την συνέχιση των σπουδών τους.
      Στην 1η Πανελλήνια Θερινή Ακαδημία συμμετείχαν τα Δημοτικά Ωδεία Αλεξανδρούπολης, Βέροιας, Βόλου, Θέρμης, Θεσσαλονίκης,  Καβάλας, Καλαμάτας, Κοζάνης, Λαμίας, Λάρισας, Πτολεμαΐδας  ενώ στην διοργάνωση παραβρέθηκαν και οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των Δημοτικών Ωδείων Βόλου (Δημήτρης Μαραγκόπουλος), Θέρμης (Ερατώ Αλακιοζίδου), Καβάλας (Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος),
Αλεξανδρούπολης (Μερόπη Κολλάρου),Καλαμάτας (Διονύσης Μαλλούχος), Θεσσαλονίκης (Κώστας Μακρυγιαννάκης), Λάρισας (Απόστολος Αλεξίου) & Βέροιας (Πηνελόπη Φιρτινίδου). Στην Ακαδημία επίσης δίδαξαν, έδωσαν διαλέξεις και συναυλίες πολλοί καθηγητές των Δημοτικών Ωδείων (από πλευράς Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, εκτός από τον διευθυντή, στον Βόλο βρέθηκαν η καθηγήτρια φλάουτου Βίκη Βασιλειάδη και η καθηγήτρια πιάνου και μουσικής δωματίου Μαρία Παπαπετροπούλου, οι οποίες μάλιστα έδωσαν και μια πολύ επιτυχημένη συναυλία την Δευτέρα, 16 Ιουλίου στην Αίθουσα Συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Να σημειωθεί ότι η  1η Πανελλήνια Θερινή Ακαδημία υποστηρίχτηκε οργανωτικά από τον Σύλλογο Καθηγητών του Δ. Ω. Θέρμης.
Στους διαγωνισμούς που έγιναν στο πλαίσιο της 1ης Θερινής Ακαδημίας Δημοτικών Ωδείων, οι σπουδαστές του Δημοτικού δείου Καλαμάτας πρώτευσαν σε όλες (5 το σύνολο) τις κατηγορίες που συμμετείχαν.
Συγκεκριμένα:
Η  Ειρήνη Μητροπούλου απέσπασε Α΄ Βραβείο στην Β΄ κατηγορία και η Χριστίνα Καίσαρη Α΄Βραβείο στην Α΄κατηγορία του διαγωνισμού φλάουτου (και οι δύο της τάξης της Βίκης Βασιλειάδη),
στο διαγωνισμό κλαρινέτου ο Ηλίας Αναγνωσταράς (τάξη Μάριου Μολανδώνη) απέσπασε Α΄ Βραβείο στην Γ΄κατηγορία,
ενώ στον διαγωνισμό πιάνου, στην Γ’ κατηγορία η Μαρίνα Χατζησταύρου (τάξη Νέλλης Σεμιτέκολο και Νίκολα Κατούντα) πήρε Α΄Βραβείο, ο Γιάννης Σύμκο (τάξη Στάθη Γυφτάκη) Β΄Βραβείο, η Ξανθή Παναγιωτοπούλου (τάξη Νέλλης Σεμιτέκολο και Νίκολα Κατούντα) Γ΄Βραβείο και η Ναταλία Μπογέα (τάξη Νέλλης Σεμιτέκολο και Νίκολα Κατούντα) απέσπασε Β΄ Βραβείο στην Β΄κατηγορία (δεν δόθηκε Α΄Βραβείο).
Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες και ευχές για συνάντηση του χρόνου στη 2η Θερινή Μουσική Ακαδημία του Δικτύου Πόλεων των Δημοτικών Ωδείων!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου