26.7.12

ΕΡΕΥΝΑ - Όπου ΔΝΤ και ...εμφράγματα !


«Δολοφόνοι της κοινωνίας» και οι υπ αριθμόν ένα παράγοντες κινδύνου για το έμφραγμα του μυοκαρδίου, αναδεικνύονται το κάπνισμα, η καθιστική ζωή αλλά και η ψυχολογική πίεση, λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Παραγόντων Κινδύνου και Καρδιάς (ΕΔΙΠΑΚΚ), συντονιστή διευθυντή της Καρδιολογικής Κλινικής του «Τζανείου» Νοσοκομείου - Επίκουρο Καθηγητή Καρδιολογίας, Στέφανο Φούσα.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, που αφορούν χώρες στις οποίες εφαρμόζεται, ή εφαρμόστηκε, η πολιτική «διάσωσης» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) (Ρωσία, Τουρκία, Εσθονία κ.λπ), αλλά και Ελλάδα, «παρατηρείται ανησυχητική αύξηση του ποσοστού εμφραγμάτων, η οποία είναι απότοκη του "φονικού" συνδυασμού ύπαρξης των οργανικών παραγόντων κινδύνου και της ψυχολογικής καταρράκωσης που έχει επιφέρει στον πληθυσμό η έντονη οικονομική δυσπραγία από τα σκληρά μέτρα του ΔΝΤ» επισήμανε ο κ. Φούσας.
Επίσης, άκρως ανησυχητικό, σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι και το συμπέρασμα πρόσφατων μελετών, όπου τον ίδιο κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος, που διατρέχει ένας καπνιστής, διατρέχει και κάποιος που κάνει καθιστική ζωή.
Εξάλλου, ενώ έως πρότινος τα οξέα καρδιαγγειακά συμβάντα παρουσιάζονταν σπάνια σε γυναίκες και νέα άτομα, σήμερα κάθε μέρα όλο και περισσότερες γυναίκες και νέοι άνθρωποι υφίστανται έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Μάλιστα ο κ. Φούσας ανέφερε ότι το νεότερο άτομο που νοσηλευθηκε εσχάτως στο Τζάνειο Νοσοκομείο με καρδιολογικό πρόβλημα ήταν 23 ετών, ο οποίος κάπνιζε τέσσερα πακέτα ημερησίως.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου