1.8.12

Από τυχαία σύλληψη στην Καλαμάτα -«Θέλουμε 20 κιλά χρυσό για να σε ελευθερώσουμε»


Συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τη δράση εννεαμελούς σπείρας αδίστακτων απαγωγέων  
Του Γιαννη Σουλιωτη -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Μια τυχαία σύλληψη για ναρκωτικά τον Ιανουάριο στην Καλαμάτα δύο μελών της σπείρας που από τον Δεκέμβριο του 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2012 διέπραξε 5 απαγωγές επιχειρηματιών στην Αττική, οδήγησε, όπως αποκαλύπτεται, την Ασφάλεια στην εξιχνίαση μιας πρωτοφανούς, στα ελληνικά αστυνομικά χρονικά, υπόθεσης απαγωγών.
Αγνωστες πτυχές της πολύμηνης έρευνας, όπως και οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων του κυκλώματος («διάλεξε μου είπαν, ή το παιδί σου ή εσύ», καταθέτει γυναίκα - θύμα των απαγωγέων) αποτυπώνονται σε έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «Κ».
Οι συλλήψεις των 9 μελών της σπείρας έγιναν στις 27 Ιουνίου από αστυνομικούς του τμήματος «Ανθρωποκτονιών», οι οποίοι, όπως αποδεικνύεται, μπόρεσαν να συνδυάσουν με επιτυχία πλήθος δεδομένων που προέκυψαν από άρσεις απορρήτου στα κινητά τηλέφωνα των δραστών.
Πρόκειται για Ελληνες, Αλβανούς και ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, κάτοικοι στην πλειονότητά τους Ελευσίνας και Ασπροπύργου, όπου και διαδραματίστηκε το θρίλερ των 5 απαγωγών. Ως λύτρα απαιτούσαν ατόφιο χρυσάφι και μετρητά για να απελευθερώνουν τα θύματά τους.
Στις άγνωστες, μέχρι σήμερα, πτυχές της έρευνας συγκαταλέγεται η σύλληψη για υπόθεση ναρκωτικών στην Καλαμάτα (19 Ιανουαρίου) τριών ατόμων, τα δύο από τα οποία λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν μετάσχει στις απαγωγές δύο κοσμηματοπωλών σε Καματερό και Μάνδρα. Πρόκειται για 35χρονο Αλβανό και 33χρονο ελεύθερο επαγγελματία στην Ελευσίνα, στον οποίο η ΕΛ.ΑΣ. αποδίδει κεντρικό ρόλο. Από τα έγγραφα του τμήματος Ανθρωποκτονιών προκύπτει ότι στην κατοχή των δύο συλληφθέντων, η αστυνομία βρήκε κινητά τηλέφωνα που έπειτα από άρση απορρήτου διαπιστώθηκε ότι είχαν δεχθεί και πραγματοποιήσει κλήσεις από και προς τα κινητά τηλέφωνα των απαγωγέων του κοσμηματοπώλη από το Καματερό! Το εύρημα ήταν το πρώτο μιας σειράς στοιχείων που συνέδεε αριθμούς κινητών με συγκεκριμένα πρόσωπα και οδήγησε έπειτα από μήνες την Ασφάλεια στα ίχνη των δραστών. Ο κοσμηματοπώλης από το Καματερό απήχθη στις 15 Δεκεμβρίου και οι δράστες τον οδήγησαν σε ρέμα σε παράδρομο της παλαιάς Εθνικής Οδού, στη Μάνδρα. «Με έδεσαν σε όλο μου το σώμα με διάφανη πλαστική ταινία όπως αυτές που χρησιμοποιούν στις συσκευασίες και επειδή κρύωνα μού έριξαν μια νάιλον σακούλα σκουπιδιών πάνω μου (...) κάποια στιγμή γύρισαν στο μέρος μου και μου είπαν αν τους (σ.σ. εννοεί τους συνεργούς τους) έχουν πιάσει θα σε κάνουμε κομμάτια εδώ που είσαι» λέει στην κατάθεσή του ο κοσμηματοπώλης, που σημειωτέον κατάφερε να λυθεί και να δραπετεύσει επιστρέφοντας στην οικογένειά του! Σύμφωνα μάλιστα με κατάθεση ενός από τους συλληφθέντες, η συγκεκριμένη επιχείρηση απαγωγής διεκόπη πρόωρα επειδή... αποφορτίστηκε το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσαν στις επικοινωνίες τους με την οικογένεια του θύματος!
Τους «έπιασαν» οι κάμερες
Η δεύτερη απαγωγή κοσμηματοπώλη έγινε το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, έξω από το σπίτι του, στη Μάνδρα. «Μου έβαλαν κουκούλα και μου έδεσαν τα χέρια με ταινία σαν αυτές που δένουν τους σωλήνες στην οικοδομή. Ενας άρχισε να μου φωνάζει “έχεις πολλά λεφτά, μεγάλο σπίτι, μόνο η μάντρα έχει πολλά εκατομμύρια, πες στον γιο σου να μας φέρει είκοσι κιλά χρυσό”. 
Στη συνέχεια με έβαλαν στο πορτ μπαγκάζ και ξεκίνησαν» λέει στην κατάθεσή του.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι λίγες ώρες πριν από την απαγωγή του, δύο από τους δράστες τον είχαν επισκεφθεί στο κατάστημά του και έκαναν ερωτήσεις όπως «τι ώρα κλείνει το μαγαζί» κ.ά. Αυτό που δεν γνώριζαν οι δράστες ήταν ότι τα πρόσωπά τους είχαν καταγραφεί καθαρά στο βίντεο του κλειστού κυκλώματος ασφαλείας του κοσμηματοπωλείου. Το θύμα απελευθερώθηκε, αφού η κόρη του παρέδωσε ως λύτρα κοσμήματα αξίας 300.000 ευρώ.
Ενα ακόμα στοιχείο που συνέδεε τους απαγωγείς με τις συλλήψεις στην Καλαμάτα προέκυψε στη διάρκεια απαγωγής, στις 2 Μαρτίου από τον Κορυδαλλό, του γιου ιδιοκτήτη μονάδας επεξεργασίας λυμάτων πολύτιμων μετάλλων. Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεταν τότε ότι 6 ώρες πριν από την απαγωγή, έξω από το σπίτι του θύματος είχε εντοπιστεί να κινείται ύποπτα ένα τζιπ BMWX5.
Από τον έλεγχο, προέκυψε ότι ήταν το ίδιο όχημα με αυτό που επέβαιναν οι τρεις άνδρες τη στιγμή της σύλληψής τους με ναρκωτικά, στην Καλαμάτα!
Αιχμάλωτη σε αυτοκίνητο για 25 μέρες 
«Επέστρεψα σπίτι γύρω στις 8.15 μ.μ. Είδα την πεθερά μου να έρχεται στο μέρος μου και μαζί της, τα 2 μου παιδιά, 9 και 4 ετών. Με το που κατέβηκα από το αυτοκίνητο και γύρισα την πλάτη, είδα μπροστά μου δύο άτομα που φορούσαν κουκούλες.
Τον άκουσα να λέει “ή το παιδί σου ή εσύ”. Ηταν πολύ επιθετικός».
Σοκάρει η μαρτυρία 35χρονης από τη Νέα Πέραμο, τελευταίο θύμα των απαγωγέων. Αντίθετα μάλιστα με τα υπόλοιπα θύματα της σπείρας που κρατήθηκαν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες, η 35χρονη παρέμεινε 25 μέρες αιχμάλωτη μέσα σε ένα αυτοκίνητο!
«Ηταν καλυμμένο με κουκούλα και κουβέρτα. Το κατάλαβα όταν με έβγαλαν για να κάνω την ανάγκη μου. Μόνο γι’ αυτό με έβγαζαν».
Μετά τη σύλληψή του, ο 33χρονος ελεύθερος επαγγελματίας στην Ελευσίνα και μέλος του κυκλώματος, ομολόγησε και συνεργάστηκε πλήρως με τις αρχές. «Αισιοδοξούμε ότι η βοήθεια που παρείχε θα εκτιμηθεί στο δικαστήριο» ήταν το σχόλιο του συνηγόρου του, κ. Αλέξη Κούγια.
Σε μία από τις καταθέσεις του λοιπόν, ο 33χρονος αποκάλυψε ότι την απαγωγή της 35χρονης μητέρας στη Νέα Πέραμο σχεδίασε και υλοποίησε ο 32χρονος ανιψιός της, που επίσης συνελήφθη για συμμετοχή στο κύκλωμα των απαγωγέων!

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου