31.8.12

"Βιονικό μάτι" επέτρεψε σε γυναίκα να ξαναδεί


Αυστραλοί επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη στον κόσμο πρωτοποριακή εμφύτευση ενός «βιονικού» ματιού σε μια τυφλή γυναίκα, από τη Βικτόρια, η οποία κατάφερε να δει μικρά στίγματα φωτός για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια.
«Ξαφνικά μπόρεσα να δω μια μικρή λάμψη», λέει ενθουσιασμένη η Ντάιαν Ασγουορθ, μητέρα δυο παιδιών.
Η εμφύτευση έγινε στο νοσοκομείο Royal Eye and Ear Hopsital της Μελβούρνης και σύμφωνα με τον καθηγητή Ντέιβιντ Πένινγκτον από το Bionic Vision Australia, το «βιονικό μάτι» είναι πολύ πιθανό να επιτρέψει τελικά στους ασθενείς να έχουν μια «χρήσιμη όραση».
Το βιονικό μάτι αναπτύχθηκε από μια ομάδα Αυστραλιανών επιστημόνων και αφορά την εμφύτευση μιας μικροσκοπικής συσκευής που είναι συνδεδεμένη με 24 ηλεκτρόδια στα μάτια των ασθενών που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Τα ηλεκτρόδια στέλνουν ηλεκτρικά ερεθίσματα στους νευρώνες του ματιού, υποκαθιστώντας τη διαδικασία που συμβαίνει φυσικά στους ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα.
«Το επόμενο μεγάλο βήμα θα είναι όταν θα αρχίσει εμφύτευση ολόκληρων συσκευών», υποστηρίζει.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το μάτι πιθανότατα θα οδηγήσει σε όραση μόνο σε ασπρόμαυρη κλίμακα, αλλά τελικά θα επιτρέπει στους ασθενείς να κινούνται ανεξάρτητα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου