1.8.12

ΜΑΝΙΑΤΕΣ - Ο Παν. Νίκας "Πολέμησε " το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην πόλη του


Ο Σύνδεσμος Τσεριωτών Αττικής «Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ» ιδρύθηκε το 1983, είναι μη κερδοσκοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος και διαθέτει ιδιόκτητο γραφείο στην Αθήνα. Δραστηριοποιείται στα πολιτιστικά δρώμενα της Μάνης, της Μεσσηνίας και της Λακωνίας τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Η Μάνη απλώνεται στον κεντρικό και νότιο Ταΰγετο και ενώνει δύο ιστορικές περιοχές της πατρίδας μας, τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Δυστυχώς όμως, από το 1937 η Μάνη διαχωρίστηκε διοικητικά και έκτοτε δεν είχε αυτόνομη διοικητική οντότητα. Είναι αυτονόητο ότι αναγκαστικά ανέπτυξε τις όποιες επαγγελματικές ή άλλες δραστηριότητες στο πλαίσιο των νομών Μεσσηνίας και Λακωνίας. Τόπος φτωχός και άνυνδρος βασίστηκε κυρίως στην ελιά και τις κτηνοτροφικές δράσεις για να επιβιώσει. Τοπικά προϊόντα όπως ελιά, λάδι, μέλι, βότανα, φυσικό θαλασσινό αλάτι, λαλάγγια, λαδοπαξίμαδα, είναι μερικά από τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα.
Στο 7ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, καλέσαμε και έλαβαν μέρος, παραγωγοί και τυποποιητές από την Μεσσηνία και την Λακωνία.
Από την Λακωνία η Μελισσοκομία SPARTANIA, οι κυψέλες της οποίας τρυγούν θυμάρι στην Μάνη και πεύκο και έλατο στις πλαγιές του Ταΰγετου. Από την Μεσσηνία οι μελισσοκόμοι Φωτόπουλος και Γκιώνης.
Κατηγορηθήκαμε για τον παραγωγό από το Γεράκι Λακωνίας. 
Μα σε ένα Φεστιβάλ γεύσεων και πολιτισμού, παρουσιάζονται και νέες γεύσεις ή νέα προϊόντα. Ο συγκεκριμένος παραγωγός έχει κατορθώσει να τυποποιήσει γλυκό κουταλιού ελιά και πάστα ελιάς σε ειδική πρωτοποριακή συσκευασία τύπου «κέτσαπ». 
Όσον αφορά τα λάδια από τους Γαργαλιάνους, αναφέρονται εκτιμώ στην εταιρεία ARISTON HELLAS. 
Πρόκειται για μια οικογενειακή εταιρεία, η οποία διαθέτει στην αγορά πρωτοποριακούς συνδυασμούς γεύσεων με ελαιόλαδο και βαλσάμικο με ρόδι ή με σύκο, παραδοσιακό χωριάτικο σαπούνι, πετιμέζι και σαπούνι. 
Συμμετέχει σε διεθνείς εκθέσεις και έχει λάβει πολλά βραβεία, με τα οποία διαφημίζει το ελληνικό λάδι.
Σχετικά με την εταιρεία που είχε αμερικάνικα φίλτρα νερού. Ως οργανωτές και λόγω της οικονομικής κρίσης, αδυνατούσαμε να βρούμε το απαιτούμενο ποσό των εξόδων από χορηγούς. Σκεφθήκαμε και προτείναμε στη συγκεκριμένη εταιρεία να της διαθέσουμε έναν χώρο και ανταποδοτικά να διαθέτει στους επισκέπτες δωρεάν νερό από τους ψύκτες που είχε. Φυσικά και έχει σχέση με την Μάνη, γιατί το ποιο πολύτιμο στοιχείο στην Μάνη, ακόμα και σήμερα είναι το νερό. Και λόγω της ζέστης σκεφτήκαμε την παραπάνω λύση. Εάν η πρόθεσή μας ήταν λάθος, τότε ζητάμε συγνώμη.
Σχετικά με τον κ. Κωνσταντακόπουλο Βασίλη, από την Οιχαλία Μεσσηνίας, ο οποίος είχε στον ευρύτερο χώρο του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, το αναψυκτήριο. 
Διέθετε προς πώληση προϊόντα μη ανταγωνιστικά σε Καλαματιανούς επιχειρηματίες, όπως χαλβά Φαρσάλων και γρανίτες. Η σκέψη μας ήταν πως αναψυκτικά, νερά και καφέδες θα μπορούσαν οι εκθέτες και οι επισκέπτες να προμηθευτούν από τα γύρω καταστήματα της πόλης, όπως και έγινε.
Δηλαδή για να καταλάβουμε. 
Άλλο κράτος είναι οι Γαργαλιάνοι και τα Φιλιατρά και άλλο η Καλαμάτα; 
Καταλάβαμε ότι ο κος Δήμαρχος δεν θέλει να επαναληφθεί το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ στην πόλη του. Μας το έδωσε να το καταλάβουμε με τις δηλώσεις του, αλλά καλό θα ήταν να ανακοινώνει τους πραγματικούς λόγους που δεν μας θέλει και όχι να αφήνει υπονοούμενα ακόμα και για οικονομικής φύσεως θέματα. Ίσως έτσι να λειτουργεί πολιτικά ο ίδιος, όχι όμως και εμείς.
Η συστηματική, ανηλεής και άδικη επίθεση που δέχτηκε το 7ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ από το Δήμαρχο Καλαμάτας κο Νίκα, σαν στόχο είχε την ματαίωσή του και την δυσφήμισή του. Απέτυχε παταγωδώς και αυτό είναι εμφανές από την τεράστια προσέλευση του Καλαματιανού κοινού, αλλά και των τουριστών-επισκεπτών της περιοχής.
Δήλωσε ο κος Δήμαρχος ότι μας διατέθηκε δωρεάν δημόσιος χώρος που υπενοικιάστηκε. 
Ο χώρος παραχωρήθηκε από την αρμόδια Δημόσια Υπηρεσία, δηλ. από το Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο πληρώθηκε το ποσό των 1000 ευρώ (250 ανά ημέρα) συν το χαρτόσημο (συνολικά 1036 ευρώ), από τον Πολιτιστικό μας Σύλλογο.
Που υπενοικιάστηκε; Για να μάθουμε και εμείς ως οργανωτές. Αναφέρει για 300 ευρώ ανά σκηνή; Που είδε τις σκηνές; Μάλλον θα εννοεί την τέντα διαστάσεων 15Χ25 μ., όπου στεγάστηκαν οι συμμετέχοντες και οι δράσεις μας, σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα.
Μήπως θυμάται ότι το 2009 το ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ που οργανώθηκε για οκτώ ημέρες στο Πνευματικό Κέντρο έγινε υπό την αιγίδα του;
Μήπως μας είχε υποσχεθεί δωρεάν τον χώρο, και στο τέλος μας υποχρέωσε να πληρώσουμε 1.200 ευρώ ενοίκιο; Καθώς και άλλα λειτουργικά έξοδα του Πνευματικού Κέντρου; Τι άλλαξε από το 2009 μέχρι σήμερα; Ας μας Απαντήσει.
Όσον αφορά την εκμετάλλευση των παραδόσεων και της ιστορίας της Μάνης, συμφωνώ ότι πρέπει να σταματήσει, ειδικά από εκείνους που έχουν και ασκούν εξουσία χρόνια τώρα και δεν χάνουν ευκαιρία να τονίζουν την Μανιάτικη καταγωγή τους. 
Από εκείνους που δεν κατασκεύασαν ασφαλείς δρόμους και δεν έλυσαν το πρόβλημα του νερού ή δεν φρόντισαν για τα 1.800 και πλέον εκκλησιαστικά μας μνημεία, τους πύργους μας και τα 32 τοπικά ενδημικά μας φυτά.
Τόσο η προσωπική μου διαδρομή, όσο και των 30 χρόνων δράσης του Συνδέσμου μας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ουδέποτε αναμειχθήκαμε σε σκοπιμότητες και πολιτικά παιχνίδια, αποδεικνύουν ότι προβάλλαμε και προβάλλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής μας (δείτε την ιστοσελίδα μας www.tseriamani.gr και www.mani.org.gr ).
Οι πολλαπλές μας δράσεις, κάποιους ενοχλεί. 
Το γνωρίζαμε, αλλά ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα εκτοξεύσουν τόση λάσπη στον ανεμιστήρα. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να έλθουν στο χώρο των εκδηλώσεων για να διαπιστώσουν τις δράσεις μας, τις οποίες παρακολούθησαν τουλάχιστον 12.000 επισκέπτες. Αυτή η παρουσία είναι η απάντηση στον κο Δήμαρχο, ο οποίος με μεγάλη άνεση δήλωσε ότι οι πολιτιστικές μας εκδηλώσεις ήταν πρόσχημα για εμπόριο.
Από πού αντλεί ο κος Δήμαρχος αυτά τα στοιχεία; Οι αρμόδιες υπηρεσίες που συνεχώς μας ήλεγχαν κατά τη διάρκεια του ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ δεν διαπίστωσαν κάποια παρανομία και σας διαβεβαιώνω ότι ο έλεγχος ήταν συνεχής και καθημερινός.
Άλλωστε και η καταγγελία της κας Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου στο Λιμεναρχείο, περί πωλήσεων, ερευνήθηκε και δεν υπήρξε καμία καταγραφή παράβασης.
Η Λαογραφική βραδιά με το χορευτικό Όμιλο ΛΕΥΚΙΠΠΟΣ, οι δύο βραδιές κατά τις οποίες κατασκευάστηκαν και διανεμήθηκαν πίτες τραβηχτές, μελομπουκιές και λαλάγγια, το κέρασμα των επισκεπτών με κρασί τοπικής οινοποιΐας, με παστό, πάστα ελιάς, ελιές, λαλάγγια και παξιμάδια, όλα από Καλαματιανούς τυποποιητές ήταν πρόσχημα;
Απολύτως τίποτα δεν ακούστηκε από τον κο Δήμαρχο για την έκθεση φωτογραφίας και για την έκθεση βιβλίου, εκθεμάτων Μάνης. Τις επισκέφθηκε και διαπίστωσε ότι ήταν πρόσχημα; ή οι συνεχείς οχλήσεις από τις τοπικές υπηρεσίες ήταν τυχαίες; Δεν είδε τις παραδοσιακές Μανιάτικες και Μεσσηνιακές στολές που βρίσκονταν στην είσοδο του Φεστιβάλ, τις οποίες μας προμήθευσε δωρεάν εργαστήρι παραδοσιακής Φορεσιάς από την Τρίπολη; ή τα πήλινα πυθάρια και τα άνθη τα οποία πάλι δωρεάν μας παραχώρησαν προς χρήση Καλαματιανοί επιχειρηματίες;
Τυχαίο και το γεγονός ότι οι 3 κάδοι αποκομιδής σκουπιδιών που είχε τοποθετήσει η Διεύθυνση καθαριότητας, εξαφανίστηκαν την Τρίτη το πρωί; Για ποια σκουπίδια μας μιλάει ότι χρεώσαμε την πόλη; Αυτά τα οποία αποκρίναμε με δικά μας μέσα και έξοδα. Φτάνει πια η λάσπη.
Τέλος το γεγονός ότι διαθέσαμε δωρεάν χώρο στην υπηρεσία ανακύκλωσης του Δήμου, απ’ όπου δύο άτομα θα μοίραζαν σχετικά φυλλάδια και θα παραχωρούσαν 4 κάδους ανακύκλωσης ώστε να προωθηθεί η ιδέα της ανακύκλωσης, μήπως δεν ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή; Στις 1:30 μ.μ. την Παρασκευή, για σοβαρούς υπηρεσιακούς λόγους, όπως μου δήλωσε τηλεφωνικά η Προϊσταμένη;
Και η λάσπη που κυκλοφόρησε σκόπιμα, πως ζητήσαμε ενοίκιο από την υπηρεσία ανακύκλωσης; Και στην εθελοντική οργάνωση ΓΑΙΑ Μάνης που συμμετείχε σε οργανωμένο χώρο εντός της τέντας, ζητήσαμε ενοίκιο; 
Πως εκτοξεύονται τόσες άδικες κατηγορίες και ειδικά από τους τοπικούς παράγοντες δεν γνωρίζω, αλλά μήπως μπορούν να μας πουν πως το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ήταν αρνητικό στην οικονομική ζωή της Καλαμάτας;
Μήπως από τη διαμονή και διατροφή των παραγωγών και τυποποιητών και από τους ειδικούς τεχνίτες της κατασκευαστικής εταιρείας; ή από τους ανθρώπους του διαγωνισμού μαγειρικής και τοπικών εδεσμάτων; Μήπως τα πρατήρια βενζίνης; ή καταστήματα αναλώσιμων απ’ όπου αγοράστηκαν τα πλαστικά δάπεδα για τον εσωτερικό χώρο της τέντας;
Ποιοι ζημιώθηκαν τελικά; Τα οφέλη στην οικονομική ζωή της πόλης ήταν πολλαπλά και ειδικά των συμμετεχόντων, οι οποίοι ήδη έκλεισαν και εμπορικές συμφωνίες για προμήθεια καταστήματος λιανικής, το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα δραστηριότητα στον Πειραιά, ενώ υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα ακόμα και για εξαγωγές.
Θα μπορούσαμε να περιγράψουμε πολλές ακόμα ενέργειες μέσω των οποίων προσπάθησαν να αποτρέψουν την υλοποίηση του 7ου ΜΑΝΙΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ, αλλά εμείς πεισμώσαμε και με τη συμπαράσταση λίγων, αλλά καλών φίλων της Μάνης συνεχίσαμε, πιστοί στις παραδόσεις μας.
Άλλωστε και η κορφή του Ταΰγετου είναι μόνη, αλλά γι’ αυτό καμαρώνει…

Τέλος ευχαριστούμε θερμά τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κο Παναγιώτη Αλευρά, τον Δήμαρχο Δυτικής Μάνης κο Δημήτριο Γιαννημάρα, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας κο Θεόδωρο Μπρεδήμα, τον κο Παναγιώτη Βασιλόπουλο, Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, τους Αυτοδιοικητικούς, φίλους, επισκέπτες, παραγωγούς, τυποποιητές και επαγγελματίες που στήριξαν την προσπάθειά μας, τους χορηγούς μας, καθώς και όλα τα Μ.Μ.Ε. έντυπα και ηλεκτρονικά.
Ραντεβού στο 8ο ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ, το οποίο σχεδιάζεται να παρουσιαστεί στην πόλη του Πειραιά.

Γεώργιος Η. Βενιζελέας (6981.053220)
Πρόεδρος Δ.Σ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου