23.8.12

Νυχτερινές περιπολίες αγροτών στα χωράφια


Συχνά ξέρουν ακόμα και ποιοι είναι. Μπορεί μάλιστα να κάθονται και μαζί στο καφενείο.
 Δεν τους πάει όμως καρδιά να τους καταγγείλουν.
«Έτσι όπως έχουμε γίνει, τη μια είναι αυτός σε ανάγκη, αύριο μπορεί να είμαι εγώ». Και δεν λένε κουβέντα. Κι ας ξέρουν ακόμα και την ώρα μέσα στη μαύρη νύχτα που θα ξεκινήσουν με το αυτοκίνητο από το σπίτι και παρκάροντας μακριά για να μη γίνουν αντιληπτοί θα χωθούν στο ξένο χωράφι. «Για μια 16κιλη κλούβα ροδάκινα θα το κάνω θέμα;».
Αυτό το καλοκαίρι τα περιστατικά ήταν πολλά. Άλλοι κλέβουν αγροτικά προϊόντα για να συμπληρώσουν τη δική τους παραγωγή -όπως η παραπάνω περίπτωση στην Ημαθία-, άλλοι για να φάνε. Στην Κυψέλη Ζακύνθου, πριν από λίγες ημέρες διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι είχαν τρυπώσει σε καλλιέργειες οπωροκηπευτικών κλέβοντας ό,τι έβρισκαν, από ντομάτες και πατάτες μέχρι τα γνωστά νεροκρέμμυδα της περιοχής. Ήδη, υπό τον φόβο νέας επιδρομής, κάποιοι έχουν τοποθετήσει λουκέτο στα θερμοκήπιά τους.
Τα λάφυρα...
Συχνά είναι τα κρούσματα και στην Ηλεία (στα Βυτινέικα του Πύργου για παράδειγμα), κυρίως σε θερμοκήπια αλλά και σε υπαίθριες καλλιέργειες. Τα λάφυρα είναι κυρίως πατάτες, ντομάτες, πεπόνια... Οι δράστες είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν - η αστυνομία δηλώνει ότι δεν μπορεί να εκτελεί χρέη security στα χωράφια.
Μεγαλύτερο πονοκέφαλο πάντως για τις αρχές αλλά και τους παραγωγούς αποτελούν οι κλοπές αγροτικού εξοπλισμού. Στα Τρίκαλα, μάλιστα (Φαρκαδόνα, Γριζάνο, Κλοκωτό, Διαλεκτό, Κεφαλόβρυσο), το φαινόμενο έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Τα κρούσματα είναι σχεδόν καθημερινά, όπως περιγράφει το trikaladay.gr, ενώ οι αγρότες εκδηλώνουν τη διάθεση να περιφρουρήσουν «με κάθε τρόπο» τις περιουσίες τους. Ήδη, κάποιοι έχουν σχηματίσει ομάδες που πραγματοποιούν νυχτερινές περιπολίες, προκειμένου να αποτρέψουν νέες κλοπές. Μεταξύ άλλων, έχουν κλαπεί ηλεκτρομοτέρ ποτίσματος αξίας 1.700 ευρώ, κανονάκια ποτίσματος 1.000 ευρώ, μπεκ (εξάρτημα τροφοδοσίας του κινητήρα), λάστιχα, σωλήνες ποτίσματος και άλλα.
Ανάλογα κρούσματα και στον κάμπο Ηλείας, όπως στον Σταφιδόκαμπο, την Ανδραβίδα και το Τραγανό, όπου επίσης οι αγρότες χάνουν τα μοτέρ, τις βάνες και τους σωλήνες ποτίσματος. Και εκεί αναζητείται τρόπος φύλαξης των χωραφιών. Οι αρχές πιθανολογούν ότι οι δράστες μεταπωλούν τα υλικά σε άλλους αγρότες ως μεταχειρισμένα ή και τα χρησιμοποιούν για δική τους χρήση, καθώς δεν μπορούν να αγοράσουν νέα.
Αντίθετα, στα αλλεπάλληλα περιστατικά που έχουν καταγραφεί στην περιοχή του Μοσχοχωρίου Φθιώτιδας το κίνητρο φαίνεται να είναι η απομόνωση των «ακριβών» υλικών, των μετάλλων που μπορούν να πουληθούν. Εκεί οι αγρότες που πάνε ανυποψίαστοι να πιάσουν δουλειά το πρωί διαπιστώνουν έκπληκτοι ότι δεν μπορούν να βάλουν μπροστά τα μηχανήματα, καθώς λείπει... η μπαταρία τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δράστες κλέβουν και το πετρέλαιο από τα τρακτέρ, ενώ την ευκολότερη λεία αποτελούν τα καλώδια. Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες έχουν κλαπεί περίπου 20 μπαταρίες, σύμφωνα με μαρτυρίες. Η κατάσταση στην περιοχή είναι έκρυθμη, καθώς και εκεί οι παραγωγοί δηλώνουν έτοιμοι να προφυλάξουν τις περιουσίες τους ακόμα και με ένοπλες περιπολίες. «Αν γίνει συνάντηση δεν θα είναι ευχάριστο για κανέναν μας», έχουν δηλώσει χαρακτηριστικά στα τοπικά μέσα.
Και ειδικές συμβουλές
Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος σε διάφορες περιοχές της χώρας είναι το γεγονός ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας έχει εκδώσει ειδικές συμβουλές προς τους αγρότες για την αποφυγή κλοπής των γεωργικών μηχανημάτων και των εργαλείων τους. Μεταξύ άλλων, συμβουλεύονται να μην τα αφήνουν εκτεθειμένα σε αφύλακτα και ερημικά σημεία, να τα φωτογραφίζουν ώστε να είναι σε θέση να παραδίνουν φωτογραφίες τους εάν χρειαστεί στην αστυνομία, να καταγράφουν τους αριθμούς πλαισίου, κινητήρα, κιβωτίου ταχυτήτων και τα υπόλοιπα στοιχεία ώστε αργότερα να μπορούν να ταυτοποιηθούν, να κλειδώνουν και να τοποθετούν συναγερμούς στα μηχανήματα και τις εγκαταστάσεις τους.
Η Καθημερινή (Λίνα Γιάνναρου)

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου