4.9.12

ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ - Αλλάξτε κανάλι με τα... μάτια!


Μια τηλεόραση όπου ο θεατής δεν θα έχει ανάγκη το τηλεκοντρόλ, αλλά θα αλλάζει τα κανάλια με τα μάτια, παρουσίασε η κινεζική πολυεθνική εταιρία Haier στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων IFA 2012 του Βερολίνου.
Η «Gaze TV» χρησιμοποιεί, σύμφωνα με το BBC, μία καινοτομική τεχνολογία της σουηδικής εταιρίας Tobii που έχει ήδη αξιοποιηθεί για τον έλεγχο ηλεκτρονικών υπολογιστών με τα μάτια.
Οι χρήστες ελέγχουν την τηλεόραση κοιτάζοντας στο πάνω ή το κάτω μέρος της οθόνης, ενεργοποιώντας με αυτό τον τρόπο μία διεπαφή (interface) μέσω της οποίας, πάλι με το βλέμμα, μπορούν να αλλάξουν την ένταση του ήχου, τα κανάλια και να δώσουν άλλες εντολές στη συσκευή, ανάλογα με το εικονίδιο στο οποίο κάθε φορά διαλέγουν να εστιάσουν την ματιά τους, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Προς το παρόν, η πρωτοποριακή τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και έτσι δεν αποφεύγει τις δυσλειτουργίες, όμως έχει τις δυνατότητες να αποτελέσει μία εναλλακτική λύση στο παραδοσιακό τηλεχειριστήριο μελλοντικά. Οι υπάρχουσες «έξυπνες» τηλεοράσεις προσφέρουν στον χρήστη- τηλεθεατή έλεγχο μέσω φωνής και χειρονομιών, όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αποφεύγονται πάντα τα λάθη και οι τεχνικές δυσκολίες, καθώς η σχετική τεχνολογία δεν έχει ακόμα ωριμάσει πλήρως.
Σε αυτό το αρχικό στάδιο, η τεχνολογία της σουηδικής Tobii δεν έχει ακόμα ενσωματωθεί μέσα στην κινεζική τηλεόραση, αλλά ένας συνδεδεμένος ξεχωριστός αισθητήρας μεσολαβεί μεταξύ του θεατή και της τηλεοπτικής συσκευής, παρακολουθώντας συνεχώς πού κατευθύνονται τα μάτια του χρήστη. Καταγράφοντας τις παραμικρές κινήσεις των ματιών του, ο αισθητήρας επιτρέπει στον τηλεθεατή να πλοηγείται στο μενού της διεπαφής που εμφανίζεται στην οθόνη και έτσι να την ελέγχει.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής εταιρίας Χένρικ Έσκιλσον, η επαναστατική τεχνολογία μπορεί να βρει διάφορες εφαρμογές στους υπολογιστές και σε άλλα καταναλωτικά ηλεκτρονικά προϊόντα, αλλά και σε άλλους τομείς όπως στα αυτοκίνητα (για την προβολή πληροφοριών πάνω στο παρμπρίζ), στις αίθουσες των χειρουργείων και στα βιντεοπαιγνίδια.
Αρχικά, η Tobii ανέπτυξε την εν λόγω τεχνολογία για να βοηθήσει τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ελέγχουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς να έχουν ανάγκη από ποντίκι και πληκτρολόγιο. Η σουηδική εταιρία ευελπιστεί ότι θα κυκλοφορήσει στην αγορά το πρώτο της προϊόν για καταναλωτές εντός του 2013. Από την πλευρά της, η κινεζική εταιρία Haier είχε φέτος τον Ιανουάριο παρουσιάσει στη διεθνή έκθεση καταναλωτικών ηλεκτρονικών προϊόντων του Λας Βέγκας μία άλλη καινοτομική, πλήρως ασύρματη, τηλεόραση.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου