6.9.12

Επίσκεψη Φούχτελ στην Πελοπόννησο για ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας


Με την παρουσίαση του ολοκληρωμένου σχεδίου της περιφέρειας Πελοποννήσου για έξοδο από την κρίση, από τους συνεργάτες του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ξεκίνησε η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, σε ξενοδοχείο της Τρίπολης, μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, υπό τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και εντεταλμένο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, με αντικείμενο την ενίσχυση της ελληνογερμανικής συνεργασίας.
Στην συζήτηση συμμετέχουν εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων από τους πέντε νομούς της περιφέρειας Πελοποννήσου, το προεδρείο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρηματικοί και επαγγελματικοί φορείς της Πελοποννήσου.
Κατά την έναρξη της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με πρόταση του Πέτρου Τατούλη, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ως φόρος τιμής, στον Γερμανό φιλέλληνα, δημότη της Πελοποννήσου Γιόζεφ Βόζεν.
Τα τελευταία χρόνια, μέχρι τον θάνατό του, ο Γιόζεφ Βόζεν που διετέλεσε βουλευτής του SPD στη Γερμανία, καθώς και δήμαρχος της Ντίρεν (Dyren), διέμενε σε ιδιόκτητο σπίτι στα Ίρια Αργολίδας.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου καλωσορίζοντας την αποστολή στα γραφεία της περιφέρειας στην Τρίπολη, υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Γερμανό υπουργό, τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί από τις επαφές ομοτιμίας που σηματοδοτούν οι συζητήσεις που ξεκινούν σήμερα, επί σημαντικών θεμάτων ανάπτυξης, συνεργασίας και διαμόρφωσης ενός κλίματος, παραγωγικής πολιτικής ζύμωσης, για την εφαρμογή του στρατηγικού σχεδιασμού της περιφέρειας Πελοποννήσου, που θα δώσουν το στίγμα εξόδου της χώρας από την κρίση.
«Η χώρα μας περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ως αποτέλεσμα σωρείας πολιτικών και άλλων παρενεργειών, που οδήγησαν σε Face Loss στην διεθνή κοινότητα», σημείωσε στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, για να καταλήξει ότι η πολιτική της εξωστρέφειας στην οποία επενδύει η περιφέρεια Πελοποννήσου, έχει την βάση της σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αποτελέσει μοντέλο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Ο Γερμανός αξιωματούχος Χανς Γιοακίμ Φούχτελ ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου για τη φιλοξενία σημείωσε ότι, «από τη σύντομη εισήγηση σας κατάλαβα ότι έχετε διάθεση, ενέργεια, προετοιμασία και ολοκληρωμένο σχέδιο και εμείς βρισκόμαστε εδώ για να βοηθήσουμε».
Δικός μας στόχος, τόνισε ο κ. Φούχτελ, είναι να υλοποιήσουμε τη συμφωνία της καγκελαρίου Μέρκελ, για ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης και να δώσουμε καθοριστικό ρόλο στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες.
Αναφερόμενος στον δικό της ρόλο σημείωσε ότι θεωρεί τον εαυτό του ένα μικρό λιθαράκι στην πορεία του έργου, που έχει αναλάβει και πως οι περιφερειάρχες είπε, πρέπει να πάρουν την τύχη του τόπου τους στα χέρια τους.
Η Πελοπόννησος, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης, λόγος για τον οποίο η αποστολή έχει καταβάλει την μέγιστη προσπάθεια για επιτυχία. «Ήρθαμε προετοιμασμένοι για αυτό» προσέθεσε με έμφαση κι απευθυνόμενος προσωπικά στον περιφερειάρχη, αναφέρθηκε στο αίτημά της εξεύρεσης εταίρου, για αδελφοποίηση της περιφέρειας Πελοποννήσου, υπογραμμίζοντας την άμεση ανταπόκριση της Δημοκρατίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας που αποτελεί και το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, «μια επιλογή για σχέση συνεργασίας που επισφραγίζεται και από την επίσκεψη ενός μεγάλου κλιμακίου υψηλών στελεχών της τοπικής κυβέρνησης της Ρηνανίας - Βεστφαλίας που συμπληρώνουν την Γερμανική αποστολή».
Ανταπαντώντας ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε: «πιστεύουμε στις δικές μας δυνάμεις και θα τα καταφέρουμε. Στο διάβα της ιστορίας έχουμε περάσει ως χώρα πολλές δοκιμασίες. Αντέξαμε, δημιουργήσαμε τις ξεπεράσαμε. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας είναι η φιλεργατικότητα των ανθρώπων μας και θα τα καταφέρουμε».
Τέλος, η εκπρόσωπος του κρατιδίου της Ρηνανίας - Βεστφαλίας Κατρίν Μπρενέρ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα την ελληνογερμανική φιλία και τους στενούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Η κρίση, τόνισε, στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λόγια και θεωρίες, η βοήθεια προς τη χώρα δεν είναι μάννα εξ ουρανού, αλλά προέρχεται από φιλικούς εταίρους που θέλουν και θα βοηθήσουν.
Η Γερμανίδα αξιωματούχος θύμισε και μια ρήση του Αριστοτέλη που σωστά ξεχωρίζει τις φιλίες συμφέροντος από τις πραγματικές φιλίες. «Εμείς θέλουμε πραγματική φιλία ως εταίροι», υπογράμμισε η Κατρίν Μπρένερ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου