20.9.12

ΧΑΡΤΗΣ-Οι Τούρκοι κάνουν έρευνες για πετρέλαιο μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

 ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ BILIM-2

Εντείνει η Τουρκία τις διεκδικήσεις της και την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Ελλάδας επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας διεξάγοντας από σήμερα ωκεανογραφικές έρευνες για πετρέλαιο ανατολικά της Ρόδου.
 Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε χτες με την νότα NAVTEX 570 που εξέδωσαν οι τουρκικές αρχές, το ερευνητικό σκάφος R/V BILIM-2 θα αποπλεύσει σήμερα από τη Μερσίνα κατευθυνόμενο στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και μέχρι τον κόλπο της Αλεξανδρέττας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «θα πραγματοποιήσει ωκεανογραφικές έρευνες» σε επτά περιοχές, οι τρεις από τις οποίες βρίσκονται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», το BILIM-2 θα κινηθεί ανατολικά από το Φαληράκι της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου και νοτίως του Καστελόριζου, πάντα σε γεωγραφικό χώρο που βρίσκεται στα όρια των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε προαναγγείλει τις έρευνες για πετρέλαιο από τον Μάρτιο σε περιοχές νότια της Ρόδου και του Καστελορίζου.
Στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ τονιζόταν τότε πως κάτι τέτοιο αντιβαίνει στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ωστόσο οι Τούρκοι στηρίζουν τις θεωρίες τους σε αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Δίκαιο της Θάλασσας όπως στην υπόθεση της Νησου των Όφεων μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας (το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει ούτε υφαλοκρηπίδα, ούτε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) και η υπόθεση της νήσου Σεν Μάρτιν μεταξύ Μπαγκλαντές-Μιανμάρ το οποίο ανήκει στο Μπαγκλαντές και -παρότι έχει πληθυσμό 7000 κατοίκους- κρίθηκε πως δεν έχει ούτε ΑΟΖ ούτε υφαλοκρηπίδα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου