28.10.12

1 στους 4 κάνει σεξ χωρίς προφυλακτικό

ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ DATA RC
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα, έως και εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα που αποκαλύπτει η έρευνα της DATA R.C. που έγινε για λογαριασμό του περιοδικού TRIP (κυκλοφορεί τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου μαζί με την εφημερίδα «Πελοπόννησος») και που αφορά την ερωτική ζωή στην Πάτρα.
Ανάμεσα στα διάφορα ευρήματα της έρευνας αξίζει να σταθούμε ιδιαίτερα σε αυτό που αφορά τη χρήση τη χρήση του προφυλακτικού.
Πρόκειται για ένα ζήτημα κρισιμότατο αφού αφορά μια ευρεία γκάμα δυσάρεστων έως επικίνδυνων καταστάσεων που ξεκινούν από τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και φτάνουν έως τα κλασικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αλλά και το AIDS.
Θα νόμιζε κανείς ότι με βάση τις ενημερωτικές καμπάνιες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα αυτό θα ήταν λυμένο σε μεγάλο βαθμό και ότι η χρήση του προφυλακτικού θα ήταν σχεδόν γενικευμένη.
Εν τούτοις τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ένα σοκ. Μόλις των 28% των Πατρινών δηλώνουν πως χρησιμοποιούν «πάντα» προφυλακτικό, ενώ υπάρχει και ένα τεράστιο ποσοστό της τάξεως του 24,4% που δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ προφυλακτικό.
Είναι βέβαια γεγονός ότι τα ποσοστά διαφοροποιούνται σημαντικά, ανάλογα με τις ηλικίες των ερωτηθέντων. Για παράδειγμα το ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό ανεβαίνει αισθητά (42,1%) στις ηλικίες 18-24 ετών, αλλά ακόμα και σε αυτές τις νέες ηλικίες συναντάμε ένα ποσοστό 13,2% που δηλώνει ότι δεν χρησιμοποιεί ποτέ προφυλακτικό καθώς και ένα ποσοστό 15,8% που δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί «σπάνια».
Ανάλογη εμφανίζεται η κατάσταση και στις επόμενες ηλικιακές ομάδες (25-34 ετών και 35-44 ετών) που, μαζί με τους ακόμα νεώτερους, είναι οι πλέον ενεργές από σεξουαλική άποψη.
Στην ηλικιακή ομάδα των 25-34 ετών αυτοί που χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό είναι το 27,15 και εκείνοι που δεν το χρησιμοποιούν ποτέ είναι το 14,6%. Αντίστοιχα στην ηλικιακή ομάδα των 35-44 ετών αυτοί που χρησιμοποιούν πάντα προφυλακτικό είναι το 32,6% και εκείνοι που δεν το χρησιμοποιούν ποτέ είναι το 20,9%.
Σε κάθε περίπτωση η έρευνα αποκαλύπτει μεγάλα ποσοστά Πατρινών που δεν θεωρούν ότι οφείλουν να κάνουν πάντα χρήση προφυλακτικού και από αυτήν την άποψη η ερωτική τους ζωή, εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους την υγεία τους.
Ταυτόχρονα η έρευνα περιέχει και μια σειρά από εξαιρετικά ενδιαφέροντα ευρήματα που αφορούν τομείς όπως η συχνότητα της ερωτικής πράξης, η ηλικία έναρξης του ερωτικού βίου, ο αριθμός των ερωτικών συντρόφων, η έκταση της ομοφυλοφιλίας αλλά και η επίδραση που ασκεί η οικονομική κρίση στον ερωτικό βίο των Πατρινών..dete.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου