20.10.12

ΜΕΣΣΗΝΙΑ - Σχολεία με κήπο !

Δημιουργία ομάδας περιβαλλοντικής δράσης:
" Σχολεία με κήπο"
ΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ σχ. χρ. 2012-2013

          Το παράρτημα της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε. Πελοποννήσου (Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση) σε συνεργασία με την ομάδα :"Ανώνυμοι Σποροφύλακες το αγρόκτημα  φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, το “RE:THINK PROJECT”, τη στήριξη Δήμων του ν. Μεσσηνίας, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων  και την επιστημονική καθοδήγηση του  Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού " ΔΗΜΗΤΡΑ" καλεί τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην  περιβαλλοντική δράση: "Σχολεία με κήπο", που θα υλοποιηθεί  όλη τη σχολική χρονιά 2012-2013.
Η ιδέα γεννήθηκε την περσινή χρονιά, αγκαλιάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον από τους εκπαιδευτικούς και  θα ξεκινήσει φέτος να εφαρμόζεται.
Στόχος είναι η δημιουργία της ομάδας εκπαιδευτικών-συντονιστών, που θα δημιουργήσουν παρέα με τους μαθητές και  τους γονείς( προαιρετικά),  κήπους στα σχολεία τους.
Σκοπός της ομάδας: "Σχολεία με κήπο" είναι η δημιουργία από τα  μέλη της σχολικής κοινότητας ενός κήπου χαράς και εργασίας, με βάση τις ανάγκες της,  προσανατολισμένου στην αειφορία. Ταυτόχρονα     προωθείται  η ιδέα της καλλιέργειας και διάσωσης των τοπικών ποικιλιών και σπόρων.
           Με τις μεθόδους της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και μέσα από τη συνεργατική μάθηση,  ο κήπος  μπορεί να αναδείξει στο μικροεπίπεδο μια προσέγγιση βιώσιμης ανάπτυξης με οικολογική ευαισθησία και ολιστική διαχείριση προϊόντων και ενεργειακών πόρων.  Κάθε γωνιά του μπορεί να είναι ένα μικρό εργαστήρι μελέτης και συνειδητοποίησης των ευαίσθητων περιβαλλοντικών ισορροπιών και των επιπτώσεών τους στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.  Μέσα από δραστηριότητες με πρακτικο-βιωματικό αντίκρισμα, σε ένα περιβάλλον σχολικού κήπου οι μαθητές θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας και διαμόρφωσής του σε ένα ανοιχτό στη κοινωνία σχολείο. Γνώσεις και δεξιότητες καλλιέργειας, επαφή με τη φύση, χαρά, υπευθυνότητα, δημιουργικότητα, ομαδική δουλειά, συνεργασία και επικοινωνία είναι μερικά από τα θετικά της δημιουργίας κήπου. Επιπλέον είναι σημαντικό οι μαθητές  να μάθουν την περιβαλλοντική, διατροφική και οικονομική αξία καλλιέργειας τοπικών προϊόντων.
           Ο κήπος μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά (ντομάτα, πατάτα, κολοκυθιά, αγγουριά, κ.α.),  αρωματικά βότανα (λεβάντα, δυόσμο, μελισσοβότανο, κ.α.) και λουλούδια με έμφαση πάντα στη χρήση  ενδημικών φυτών  και σπόρων από  ντόπιες ποικιλίες.
          Μπορεί να αναπτύσσεται στην  αυλή  του σχολείου ή σε γειτονικό  ελεύθερο χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος. Μπορεί επίσης να αναπτύσσεται σε χώρο (παρτέρια, κρεμαστά παρτέρια, κ. λ. π.),  που θα διαμορφωθεί στο σχολείο με ιδιοκατασκευές. Να λειτουργεί παράλληλα ,όπου είναι εφικτό,  και κομποστοποιητής.
          Οι εκπαιδευτικοί της ομάδας, που θα δημιουργήσουν κήπους θα έχουν τη δυνατότητα:
ü  να προμηθευτούν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες
ü  να αναζητήσουν χώρο δημιουργίας του κήπου και εκτός σχολείου σε συνεργασία με το Δήμο
ü  να έχουν καθοδήγηση από ειδικούς επιστήμονες - συνεργάτες της ομάδας
ü  να παρακολουθήσουν  "απλά μαθήματα"  δημιουργίας κήπου
ü  να έχουν βοήθεια στην καλλιέργεια (σκάψιμο, όργωμα κ.λ.π.)
ü  να συμμετέχουν σε επιμορφωτικές δράσεις, που θα οργανώνονται όλη τη χρονιά
ü  να προμηθευτούν ιδιοκατασκευές για καλλιέργεια,  σε περίπτωση δυσκολίας εύρεσης άλλου χώρου
ü  να μοιράζονται τις εμπειρίες τους και να ανταλλάσσουν ιδέες με τα άλλα μέλη της ομάδας σε τακτικές συναντήσεις
ü  να συνεργαστούν με αντίστοιχες πρωτοβουλίες σχολείων σε άλλα μέρη της Ελλάδας( Κρήτη, Αττική  κ.τ.λ.)  
Πού και πότε θα δηλώσετε συμμετοχή?
Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή για την ομάδα περιβαλλοντικής δράσης "Σχολεία με κήπο"  μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2012  ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: peekpe.pel@gmail.com.   ή στο τηλέφωνο 6976390430.
Μπορείτε να συμμετέχετε επίσης  στα δύο εργαστήρια βιωματικά εργαστήρια στις 13 και 20 Οκτωβρίου 2012  στο κτήμα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα, τα οποία θα αποτελέσουν  πολύτιμο οδηγό για το ξεκίνημα και τη λειτουργία κήπου στο σχολείο.

Στο εργαστήριο δημιουργίας κήπου  το Σαββάτο 20  Οκτωβρίου θα δοθεί η δυνατότητα μέσα από "απλά μαθήματα", βιωματικά, να ξεκινήσουμε τη δημιουργία ενός κήπου. Φυτεύοντας εποχιακά λαχανικά και αρωματικά βότανα, χρησιμοποιώντας σπόρους από ντόπιες ποικιλίες και καλλιεργητικές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον θα δούμε βήμα βήμα τη δημιουργία ενός κήπου. Θα μοιραστούμε  απλές καλλιεργητικές συμβουλές  και την εμπειρία από κήπους παραδοσιακής καλλιέργειας φτιαγμένους με  ευαισθησία και μια άλλη λογική ισορροπίας με το περιβάλλον. Θα γίνει επίσης ενημέρωση για τη λειτουργία  κομποστοποιητή και τη χρήση του κομπόστ. 
Στο εργαστήριο θα γίνει και ανταλλαγή σπόρων από ντόπιες ποικιλίες.
Στο τέλος θα υπάρξει χρόνος για συζήτηση και τη συγκρότηση της ομάδας των εκπαιδευτικών,  που θα υλοποιήσει τη δράση: "Σχολεία με κήπο"
Το εργαστήριο θα γίνει στο αγρόκτημα φυσικής καλλιέργειας Φοίφα στη νέα είσοδο (δίπλα στην ΑVIN). Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι από τις 10.00 π.μ. - 2.00 μ.μ και η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους. Για πληροφορίες και αιτήσεις συμμετοχής στα τηλ.:  6976390430, 6972755079.
Είναι απαραίτητο οι συμμετέχοντες να φοράνε ρούχα και παπούτσια εργασίας .
Μπορείτε επίσης να ενημερώνεστε για τις δραστηριότητες της ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου  και στο διαδίκτυο, στο fb, στην ομάδα: ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου. 

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου