4.10.12

Ποιοι είναι οι ρουφιάνοι «κουκουλοφόροι» που ορμηνεύουν την Τρόικα;

 του Σωτήρη Ξενάκη
Σε μια χώρα με 1,5 εκατομμύριο άνεργους, η Τρόικα τώρα ζητάει επιπλέον διευκολύνσεις  για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
 Απαιτεί  περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα μέσω της απάλειψης των «συντελεστών ωρίμανσης»  και των «επιδομάτων» που σχετίζονται με τον  κατώτατο μισθό.
Κι όλα αυτά ενώ το κόστος της αποζημίωσης τα τελευταία δυόμιση χρόνια έχει ήδη μειωθεί  από τις «ρήτρες ειδοποίησης»  ενώ ο κατώτερος μισθός έχει συμπιεσθεί σε επίπεδα κάτω των 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα αυτών των παρεμβάσεων ήταν  όχι μόνο να μην έρθουν νέες επενδύσεις αλλά να βυθιστούμε ακόμα περισσότερο στην ύφεση.
Τώρα το ιερατείο των κυρίων Τομσεν, Μαζουχ και Μορς, σαν να μην έχει δει τα αποτελέσματα των εφιαλτικών συνταγών του, ζητά ακόμα μεγαλύτερο σφίξιμο της μέγγενης. Σαν να μην έχουν ακούσει αυτοί οι τρεις απίθανοι τύποι τη θεωρία του Αϊνστάιν ότι είναι παράνοια να κάνεις και να ξανακάνεις το ίδιο πράγμα και να περιμένεις κάθε φορά διαφορετικό αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος είπε σήμερα στην ΒΗΜΑ FM κάτι πολύ απλό: Ότι αν η δραματική μείωση των μισθών έφερνε επενδύσεις, τότε η Βουλγαρία με τους μισθούς των 250 ευρώ  και το Μπαγκλαντές με τους ακόμα χαμηλότερους θα ήταν παράδεισοι επενδυτών και αναπτυγμένες χώρες με υψηλό βιοτικό επίπεδο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει κι ο λόγος είναι απλός. Για να βάλει κάποιος τα χρήματα του σε μια βιομηχανία θα πρέπει να ξέρει πώς η ντόπια αγορά θα είναι σε θέση να απορροφήσει τουλάχιστον το 70% των προϊόντων που θα παράγονται. Όταν όμως οι ντόπιοι ζουν με 250 ευρώ μηνιαίως τι αγοραστική δύναμη να  έχουν;
Δυστυχώς για μας, η Τρόικα μας οδηγεί να γίνουμε Βουλγαρία και Μπαγκλαντές. Εκεί, που οι μόνοι οι οποίοι κερδίζουν από τα μεροκάματα πείνας και τις ανύπαρκτες αποζημιώσεις είναι οι πολύ λίγοι με τεράστιες επιχειρήσεις κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα.
Το κάνουν άραγε οι κύριοι Τόμσεν, Μαζουχ και Μορς για να μας «τιμωρήσουν» στα μάτια των υπόλοιπων Ευρωπαίων και να γίνουμε παράδειγμα προς αποφυγή; Η μήπως επειδή τους το ζητάνε κάποιοι ρουφιάνοι «κουκουλοφόροι» που ντρέπονται να το πουν δημοσίως;
Αν ισχύει το τελευταίο πάντως, αυτοί οι τύποι που μεταφέρουν τις απαιτήσεις τους στην Τρόικα υπογείως, όποιοι κι αν είναι, θα πρέπει  να ντρέπονται. Εφόσον βέβαια έχουν ίχνος τσίπας, που πολύ αμφιβάλω…

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου