1.10.12

Οι πολυκατοικίες σε «πόλεμο» για τη θέρμανση !

Σε αδιέξοδο βρίσκονται ήδη οι διαχειριστές πολυκατοικιών, καθώς το πανάκριβο πετρέλαιο έρχεται να βάλει φωτιά στις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε όσους μπορούν ακόμα να πληρώσουν για κεντρική θέρμανση και σε όσους δεν μπορούν ή αναζητούν άλλες πηγές θέρμανσης. Το πρόβλημα είναι ότι η τελευταία κατηγορία αυξάνεται συνεχώς.
«Μας επισκέπτονται ή τηλεφωνούν διαρκώς διαχειριστές που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Τραβάνε τα μαλλιά τους οι άνθρωποι, καθώς είναι πολλοί οι ενοικιαστές ή οι συνιδιοκτήτες που δεν πληρώνουν», λέει στην «Κ» ο κ. Στράτος Παραδιάς, δικηγόρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Το πρόβλημα διογκώνεται όσο πλησιάζει η χειμερινή περίοδος και το αποθεματικό πολλών πολυκατοικιών έχει ήδη εξατμιστεί. Πολλοί ένοικοι είτε δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα είτε δεν θέλουν να κάψουν φέτος πετρέλαιο, λόγω της εκτίναξης της τιμής του. Αρκετοί προσανατολίζονται σε άλλες λύσεις, όπως σόμπες, μαγκάλια, ενεργειακά τζάκια, χρήση του κλιματιστικού, ηλεκτρικές πηγές θερμότητας κ. ά.
Μπορεί όμως ένας κάτοικος πολυκατοικίας να απαλλαγεί από το βάρος του πετρελαίου θέρμανσης; «Ουδείς μπορεί μονομερώς να αποκοπεί από την κεντρική θέρμανση. Η μη πληρωμή εκ μέρους του της αναλογίας του αναγκάζει όλους τους υπόλοιπους να χρηματοδοτούν τη συνέχιση λειτουργίας του κτιρίου», απαντάει ο κ. Παραδιάς.
Δεν είναι απλή υπόθεση η διακοπή χρήσης πετρελαίου, όταν οι υπόλοιποι στην πολυκατοικία «καίνε» το καλοριφέρ. Κι αυτό γιατί το διαμέρισμα που μένει χωρίς θέρμανση λειτουργεί ως ψυχρό σώμα που απορροφάει θερμότητα από τα γειτονικά διαμερίσματα, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει τελικά τους συγκατοίκους του. Βεβαίως, πάντα υπάρχουν περιπτώσεις που συναντούν την αλληλεγγύη των γειτόνων.
Συναινετική αποδέσμευση από τη χρήση πετρελαίου μπορεί να γίνει σε δύο περιπτώσεις, ανάλογα με την «ηλικία» και το καταστατικό της πολυκατοικίας.
Σε πολλές παλαιότερες οικοδομές, πριν από την εγκατάσταση των μηχανισμών αυτονομίας στη θέρμανση στα μέσα στη δεκαετίας του '80, υπάρχει πρόνοια στο καταστατικό που λέει ότι όταν κάποιος θέλει να εξαιρεθεί από την κεντρική θέρμανση πρέπει να ειδοποιήσει εγκαίρως τον διαχειριστή.
Στη συνέχεια, σφραγίζεται η παροχή στο διαμέρισμά του. Αυτό όμως δεν σημαίνει πλήρη απαλλαγή, αλλά υποχρεούται να καταβάλλει το 30% του κόστους θέρμανσης, που θα του αναλογούσε με βάση τα χιλιοστά ιδιοκτησίας.
Στις νεότερες οικοδομές με αυτόνομη θέρμανση, έχει υπολογιστεί από τον μηχανικό που έκανε τη μελέτη, ένα ποσοστό της συνολικής κατανάλωσης που ονομάζεται πάγιο και αντιστοιχεί στο κόστος έναρξης του καυστήρα, στη θέρμανση των κοινόχρηστων χώρων και στην εξ αντανακλάσεως θέρμανση από τον... γείτονα. Αυτό συνήθως κινείται στο 20% - 25% του συνολικού κόστους και σε αυτό κανονικά πρέπει να συμβάλουν όλοι οι ένοικοι, ανεξάρτητα από το εάν καταναλώνουν πετρέλαιο.
Θα τηρηθούν αυτές οι ρυθμίσεις ή θα πληθύνουν οι πολυκατοικίες όπου θα διαδραματίζονται... θερμά επεισόδια; «Η προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης δεν θα σταματήσει με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, αλλά θα προκύψει από την αδυναμία των διαχειριστών να συγκεντρώσουν προκαταβολικά το ποσό της αξίας του πετρελαίου», είναι μια δυσοίωνη πρόβλεψη του κ. Παραδιά.
Καθημερινή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου