31.10.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-Στόν Αλευρά ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων !

Τον Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Π. Αλευρά επισκέφθηκαν χθες τα μέλη του Δ.Σ. του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων κ. Μπουντουβάς και κ. Τσεκούρας και τον ενημέρωσαν για θέματα που αφορούν την καλλιέργεια και την εμπορία των κηπευτικών στην περιοχή της Τριφυλίας.
Αναφερόμενοι στον προγραμματισμό των νέων φυτεύσεων πρώιμων κηπευτικών υπό κάλυψη οι οποίες στην περιοχή ξεκινούν συνήθως στις αρχές Ιανουαρίου, επικεντρώθηκαν στο ζήτημα της θέρμανσης των θερμοκηπίων που παραδοσιακά γίνεται με τη χρήση πυρηνόξυλου που προμηθεύονται από τα πυρηνελαιουργεία του νομού Μεσσηνίας. Όπως τόνισαν, η τιμή αγοράς πυρηνόξυλου από τα πυρηνελαιουργεία, από τα 30 € /τόνο το 2010, ανέβηκε πέρυσι στα 50 €/τόνο. Μετέφεραν στον κ. Αντιπεριφερειάρχη την ανησυχία των μελών του Συλλόγου που έχουν προκαλέσει πληροφορίες για εκτίναξη της τιμής του πυρηνόξυλου στα 90 €/τόνο, παρότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου και επομένως και πυρηνόξυλου, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από την περυσινή. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα δημιουργήσει μια αύξηση του κόστους παραγωγής ανά στρέμμα/θερμοκηπίου, δυσβάσταχτη για το μέσο παραγωγό της περιοχής, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των παραγωγών να επιλέξει τη μετάθεση του χρόνου φύτευσης για πολύ αργότερα. Αυτό σημαίνει απώλεια του πλεονεκτήματος της πρώιμης παραγωγής που χαρακτηρίζει την περιοχή και την έχει καταστήσει ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής πρώιμων κηπευτικών στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό θα γίνουν οι απαραίτητες συναντήσεις ή παρεμβάσεις με τους και προς τους αρμόδιους φορείς ή παράγοντες που εμπλέκονται με το ζήτημα αυτό, συσχετίζοντας όχι μόνο την οικονομική αλλά και την κοινωνική του διάσταση.
Τέλος, όσον αφορά τον τομέα της εμπορίας, ο κ. Αλευράς ενημέρωσε τα μέλη του Συλλόγου ότι το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων και η εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, είναι η απάντηση στη στρεβλή λειτουργία της αγοράς και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ώστε να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ τιμών παραγωγού-καταναλωτή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου