29.10.12

ΚΑΛΑΜΑΤΑ-«Με ευθύνη του δημάρχου η απαξίωση του Βιολογικού στη Βέργα»

Των Ι. Χριστόπουλου και Δ. Φαββατά
δημοτικών συμβούλων της «Αλλαγής»

Έχουμε την τύχη να ζούμε σε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, όπου  κάτοικοι και επισκέπτες απολαμβάνουν μια καθαρή και πανέμορφη θάλασσα δίπλα στο λιμάνι! Για να γίνει αυτό όμως, πέρα από το δώρο της φύσης, εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι.
Πρώην δήμαρχοι και δημοτικές αρχές με όραμα και σχέδιο για το μέλλον και τις προοπτικές αυτής της πόλης πήραν πρωτοβουλίες και υλοποίησαν έργα, προκειμένου  να διαφυλάξουν αλλά και να διευρύνουν  αυτό το προνόμιο της πόλης. Δεν είναι  τυχαίο το γεγονός ότι η Καλαμάτα ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας, που εγκατέστησαν βιολογικό καθαρισμό των υδάτων, ώστε να παραδοθεί το πολύτιμο φυσικό κεφάλαιο της πόλης μας και στις επόμενες γενιές.
Χαρακτηριστικό έργο αυτής της λογικής ήταν  η επέκταση του αγωγού  έως τις Κιτριές και η κατασκευή των εσωτερικών δικτύων Βέργας και Μ. Μαντίνειας.
Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η παρούσα δημοτική αρχή, παρότι διανύει τη δεύτερη θητεία της, αυτό το έργο που στοίχισε πάνω από 3.000.000 € και ολοκληρώθηκε το 2008  όχι μόνο το περιφρονεί, αλλά το θυσιάζει στο βωμό των μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.
Καθημερινά είναι τα παράπονα συμπολιτών και επισκεπτών για δυσοσμίες και ακαθαρσίες στη θάλασσα.
Φέραμε το θέμα με ερωτήσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο ,τόσο πέρυσι (5-5-2011) όσο και φέτος (2-7-2012) και οι απαντήσεις του κ. Δημάρχου ήταν καθησυχαστικές, «όλα βαίνουν καλώς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα θαλάσσια ύδατα της πόλης μας».
Το πρόβλημα συνεχίστηκε και μάλιστα ακόμα πιο έντονα τον Αύγουστο.
Επισκεφτήκαμε το διευθυντή της ΔΕΥΑΚ, ο οποίος μας ενημέρωσε διεξοδικά για το ζήτημα και τη δυνατότητα της επιχείρησης να προχωρήσει άμεσα σε συνδέσεις, αν υπήρχε η πολιτική βούληση του Δημάρχου. Επιπλέον παροχές θα μπορούσαν να συνδεθούν με το βιολογικό καθαρισμό, μετά από μικρές επεκτάσεις του δικτύου της ΔΕΥΑΚ, εξασφαλίζοντας έτσι την απόλυτη προστασία των ακτών και της θάλασσας.
Ύστερα από σχετική ερώτησή μας, (αρ. πρωτ. 4352/578 10-9-2012), ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ μας απάντησε, ότι πάνω από 160 ακίνητα στις περιοχές Βέργας και Μ. Μαντίνειας, παρότι έχουν τη δυνατότητα, δεν έχουν συνδεθεί με το βιολογικό καθαρισμό, με αποτέλεσμα όλα αυτά τα λύματα λόγω και της διαμόρφωσης του εδάφους  να καταλήγουν στη θάλασσα.
Θεωρούμε επίσης πως και μέσα στην πόλη της Καλαμάτας πολλά κτίρια δεν έχουν συνδεθεί.
Δυστυχώς η δημοτική αρχή απλώς διαπιστώνει το πρόβλημα και παραμένει θεατής, δέσμια του πολιτικού κόστους.
Δεν αναδείξαμε το τεράστιο αυτό ζήτημα νωρίτερα για ευνόητους λόγους.
Πιστεύουμε όλη αυτή η περιβαλλοντική επιβάρυνση θα μπορούσε να αποφευχθεί αν υπήρχε η πολιτική βούληση του Δημάρχου!
Ζητάμε λοιπόν από τον κ. δήμαρχο να παρέμβει δραστικά, με ελέγχους, ακόμη και με διακοπή της υδροδότησης σε όσους παρανομούν και να προχωρήσει στην άμεση σύνδεση όλων των κτιρίων του δήμου.
Ας καταλάβει, επιτέλους, ότι η δημόσια υγεία και το μέλλον της πόλης μας δεν πρέπει είναι αντικείμενο μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων και συναλλαγών.
Να είναι σίγουρος πως οι δημότες δεν θα επιτρέψουν ό,τι κατακτήθηκε  τις προηγούμενες δεκαετίες με όραμα και αγώνα να καταστραφεί μέσα σε λίγα χρόνια».

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου